Geen persvrijheid in ‘Palestina’: Journalisten tot zwijgen brengen en intimideren…

Palestijnse journalisten hebben besloten hun campagne tegen de aanval van de Palestijnse Autoriteit op de vrijheid van meningsuiting te hernieuwen. De beslissing kwam nadat de Palestijnse Autoriteit (PA) beschuldigingen had ingediend tegen journalist Tareq Abu Zeid, vanwege “opruiing” en “het in gevaar brengen van de veiligheid van de Palestijnse staat”.

Plaatje hierboven: Nabloes, 25 mei 2016. Dozijnen Palestijnse journalisten betogen voor de vrijlating van hun collega Tariq Abu Zeid die op dat ogenblik reeds een week in een isoleercel van de Palestijnse Autoriteit zit opgesloten [beeldbron: Al Resalah]

Abu Zeid is het nieuwste slachtoffer van een nieuwe Palestijnse wet gericht tegen journalisten en activisten die actief zijn op de sociale media. Eerder deze week besloot een Palestijnse magistratenrechtbank in Nabloes, de grootste Palestijnse stad op de Westelijke Jordaanoever, de zaak van Abu Zeid door te verwijzen naar het Groot Strafhof van de PA.

Abu Zeid, die in augustus 2017 voor 15 dagen werd gearresteerd en opgesloten, wordt geconfronteerd met aanklachten wegens berichten op Facebook waarin kritiek wordt geuit op de Palestijnse Autoriteit. Als hij wordt veroordeeld, wordt hij geconfronteerd met een minimumstraf van één jaar gevangenisstraf en een boete.

Vier andere Palestijnse journalisten die rond dezelfde tijd door de Palestijnse Autoriteit zijn gearresteerd, worden geconfronteerd met soortgelijke beschuldigingen. Het is echter nog steeds niet duidelijk wanneer ze voor de rechter zullen worden gebracht. De vier zijn: Mamdouh Hamamreh, Kutaiba Qassem, Amer Abu Arafeh en Ahmed Halaikah. Veel andere journalisten en Facebook-gebruikers zijn de afgelopen maanden ook voor ondervraging opgeroepen op verdenking van “opruiing”.

De vijf journalisten werden gearresteerd kort nadat de Palestijnse Autoriteit President Mahmoud Abbas in juni 2017 de controversiële Palestijnse cybercriminaliteitswet ondertekende. Volgens critici is de nieuwe wet gericht op het doen zwijgen en intimideren van journalisten en politieke tegenstanders van de PA en zijn president Mahmoud Abbas.

Lees hier het hele artikel van Bassam Tawil
op de site van The Gatestone Institute

Een gedachte over “Geen persvrijheid in ‘Palestina’: Journalisten tot zwijgen brengen en intimideren…

  1. Allemaal géén probleem voor onze westerse journalisten met hun dubbele moraal & eenzijdige bias.

    Like

Reacties zijn gesloten.