Davos: Ramallah en Gaza verkiezen terreur en geweld boven vredesakkoord met Israël

De Palestijnse Autoriteit veroordeelde donderdag de meest recente verklaringen van president Donald Trump, dat Jeruzalem van de onderhandelingstafel is en dat de VS alle hulp aan PA-Arabieren willen afsnijden als ze niet terugkeren naar de onderhandelingstafel met Israël.

Plaatje bovenaan: De Amerikaanse president Donald Trump en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op het World Economic Forum, donderdag 25 januari 2018 in Davos, Zwitserland [beeldbron: AFP/Nicholas Kamm]

“Als Jeruzalem niet meer op de onderhandelingstafel ligt, dan zijn vrede en de VS ook van de tafel”, las de verklaring van de PA, afgeleverd door het officiële Palestijnse persagentschap WAFA.

Sprekend op het World Economic Forum in Davos, Zwitserland, sprak Trump, naast premier Benjamin Netanyahu, over de “honderden miljoenen dollars aan hulp en steun” die de Verenigde Staten ieder jaar aan Palestijnse Arabieren geven, en toch, zo vervolgde hij, toonden ze geen respect “voor onze grote vice-president” Mike Pence, door zijn bezoek eerder deze week te boycotten.

Vandaar, ging Trump verder: “Dat geld ligt op tafel en het gaat niet naar hen tenzij ze gaan zitten en over vrede onderhandelen. Ik kan je vertellen dat Israël vrede wil sluiten en [de PA] zal zijn bereidheid moeten tonen om ook vrede te sluiten, anders hebben we er niets meer mee te maken.”

Nabil Abu Rudeineh, woordvoerder van president Mahmoud Abbas, vertelde de verslaggevers in Ramallah donderdag dat het “beleid van bedreigingen, uithongering en capitulatie van Trump niet zal werken met het Palestijnse volk”.

“De kwestie van Jeruzalem is een heilige kwestie. Het is de sleutel tot oorlog en vrede in de regio. Het is niet te koop met al het geld in de wereld en de dreiging om te snoeien in de hulp aan UNRWA is volstrekt onaanvaardbaar,” zei hij, verwijzend naar het besluit van de VS eerder deze maand om $ 65 miljoen te besparen op zijn jaarlijkse bijdrage aan het Palestijnse hulpagentschap van de Verenigde Naties (UNRWA).

Abu Rudeineh kondigde aan dat “tenzij de Amerikaanse regering haar beslissing betreffende de bezette stad Jeruzalem intrekt, deze geen rol zal spelen in het vredesproces. Als Jeruzalem van tafel is, zullen de VS ook van tafel gaan.”

PLO-vredesonderhandelaar Saeb Erekat zei in een verklaring: “De verklaring van president Trump bevestigt alleen maar dat de VS zichzelf hebben gediskwalificeerd om een ​​rol te spelen bij het bereiken van vrede. Zijn opmerkingen over Jeruzalem zouden een oproep moeten zijn voor Arabische leiders en beleidsmakers, evenals voor de rest van de wereld.”

“Jeruzalem is niet van de onderhandelingstafel; eerder de VS staat buiten de internationale consensus. Degenen die zeggen dat Jeruzalem van tafel is, zeggen dat vrede van tafel is. De heilige stad bevindt zich in de harten van elke Palestijn, Arabier, christen en moslim [*], en er zal geen vrede zijn zonder dat Oost-Jeruzalem de soevereine hoofdstad van de Palestijnse staat is”, voegde Erekat eraan toe.

[*] “in de harten van elke Palestijn, Arabier, christen en moslim” maar geen Joden, volgens Erekat. Dat is geen vergetelheid. Volgens het Palestijnse leiderschap hebben de Joden geen enkele historische band met Jeruzalem en kunnen vandaar ook geen enkele aanspraak laten gelden op de hoofdstad. Overigens bestaat ‘Oost-Jeruzalem’ niet, dat is gewoon het oude Jeruzalem uit antieke en bijbelse tijden.


Bronnen:

♦ naar een artikel “Ramallah: If Jerusalem Is Off the Table, Peace Is Off the Table” van 26 januari 2018 op de site van JNi.Media / The Jewish Press

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.