The Donald is nog niet klaar met de Palestijnen; nieuwe sancties tegen de PLO/PA

De Verenigde Staten overwegen meer sancties tegen de Palestijnse Autoriteit omdat ze blijven weigeren om aan te zitten voor gesprekken met Israël, zeiden functionarissen in Washington tegen Hadashot (voorheen Channel 2 News) op donderdag 25 januari ’18.

Volgens die bronnen, als PA-voorzitter Mahmoud Abbas niet snel tot bezinning komt en terugkeert naar de onderhandelingstafel, zal de Amerikaanse president Donald Trump niet stoppen met het verder terugdschroeven van hulp aan de PA en de volgende sanctie zal de sluiting zijn van de kantoren van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) in Washington en het terugsturen van de PLO-gezant naar Ramallah.

Het rapport kwam uren nadat Trump, tijdens een ontmoeting met premier Binyamin Netanyahu in Davos, dreigde alle monetaire hulp aan de PA af te schaffen tenzij deze instemde om de onderhandeling met Israël te hervatten en de PA zwaar bekritiseerde voor het boycotten van vice-president Mike Pence toen hij eerder deze week Israël bezocht.

“Ze hebben ons een week geleden niet gerespecteerd door onze geweldige vice-president niet toe te staan ​​hen te zien, en we geven ze honderden miljoenen dollars aan hulp en ondersteuning – enorme aantallen, cijfers die niemand begrijpt,” beschuldigde de president, die eraan toevoegde: “Dat geld gaat niet naar hen tenzij ze terug aan tafel gaan zitten en over vrede onderhandelen.”

Nikki Haley en de PLO
Zijn opmerkingen leken een verslag van Hadashot van woensdag te bevestigen waarin stond dat de Amerikaanse ambassadeur bij de VN Nikki Haley aandrong op verdere bezuinigingen op de Amerikaanse hulp aan de PA, naast de verlaging van de financiering aan UNRWA, het Palestijnse hulpagentschap van de Verenigde Naties voor de 5,3 miljoen nakomelingen van de ‘Palestijnse vluchtelingen’ van 1948.

Haley haalde op donderdag scherp uit naar Abbas, zeggende dat de PA niet voorbereid lijkt om vrede na te streven en zij voegde eraan toe dat de Amerikanen niet geïnteresseerd zijn in het “achterna lopen” van de PA-leiders in een poging om de gesprekken tussen de PA en Israël te herstarten.

De VS hebben al eens gedreigd de PLO-missie in New York te beëindigen. In november stuurde minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson een brief naar het Palestijnse leiderschap met de waarschuwing dat de delegatie zou gesloten worden gevolg van de oproep van Abbas aan het Internationaal Strafhof (ICC) om Israël te onderzoeken en Israëli’s te vervolgen.

Later zeiden functionarissen van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat besloten was om de delegatie ten minste 90 dagen open te houden, en aan het einde van die periode zou Trump kunnen aankondigen dat hij zijn activiteit verlengt omdat het van vitaal belang is voor de ondersteuning van ‘zinvolle’ Israëlische – Palestijnse onderhandelingen.

PLO blaft wel maar bijt niet
De gezant van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) naar Washington, Husam Zomlot, heeft donderdag scherp uitgehaald naar de Amerikaanse president Donald Trump en zei dat de erkenning van Jeruzalem vorige maand als de hoofdstad van Israël neerkwam op “een mes in de rug steken”.

Zomlot sprak in de denktank van het Middle East Institute en werd geciteerd door JTA. Het was de eerste keer dat hij openbare opmerkingen maakte sinds de aankondiging van Trump op 6 december dat de VS Jeruzalem als de hoofdstad van Israël hebben erkend.

De PLO-gezant herhaalde dat de Palestijnse Arabieren de tweestatenoplossing blijven nastreven en blijft zoeken naar betrokkenheid met de Israëli’s. “We moeten het echte vredesproces beginnen door Israël-Palestina [als een binnenlandse kwestie] te verwijderen of Palestina een binnenlands probleem te maken”, zei hij, volgens JTA. “Maar enkel Israël te blijven beschouwen als een binnenlands probleem en niet Palestina – dat werkt al 26 jaar niet meer.”

Volgens Zomlot is blijkbaar het bestaan van Israël enkel een binnenlands probleem van de Palestijnen. Rare jongens toch, die “Palestijnen”…


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Trump’s next sanction: Shutting down PLO’s Washington office” van 26 januari 2018 op e site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Ben Ariel “PLO official: Trump’s Jerusalem recognition was ‘backstabbing'” van 26 januari 2018 op de site van Arutz Sheva

2 gedachtes over “The Donald is nog niet klaar met de Palestijnen; nieuwe sancties tegen de PLO/PA

 1. Het is 1 voor 12 voor de PA/PLO. Dat schijnen ze zich nog niet voldoende te realiseren. Het is nu zaak dat de Pally’s zich gaan keren tegen hun leiders en de ‘Tunesie-kliek’ die sinds 1991 de boel in gijzeling houdt er uit te gooien.

  maar dat zal niet gebeuren aangezien de standaard modus in de Arabische wereld is dat de schuld van hun eigen problemen altijd ligt bij Israel of de Amerikanen. De domme en blinde EU volgt deze lijn ook nog steeds als belangrijkste afzetmarkt voor het export product uit het Midden Oosten: gebrek aan eigen verantwoordelijkheid en eigen initiatief en blijven janken over de problemen die ze zelf veroorzaken…

  Trump zet de boel niet op zijn kop maar zet iets wat op zijn kop staat weer recht…
  Wat dat aangaat vind ik zelf president Trump een verademing!

  Geliked door 1 persoon

 2. Voor de Palestijnse leiders met de “President” voorop is dit natuurlijk koren op hun molen.

  “Kijk hoe wij arme Palestijnen worden fijngemalen door het grote Amerika, natuurlijk gestuurd door de Joodse Lobby……..*maar wij zijn niet te koop”.

  *Dat zij al 70 jaar te koop staan zonder dat iemand ze wil hebben doet nu even niet terzake.

  Binnenkort krijgen we natuurlijk weer het geweeklaag uit Europa over het gedrag van Trump en de ‘chaos die hierdoor gaat ontstaan en de consequenties voor het vredesproces.

  *Zoals we allemaal weten was het tot nu toe allemaal paix & vree in “Palestina” waar de democratie overheerste.

  Natuurlijk wordt dan ook wéér de beurs open getrokken met miljoenen Euro’s belastinggeld richting ‘Palestina’ om die onschuldige zielepieten te helpen……, iets wat ze al 70 jaar zonder succes hebben gedaan.

  *Tenslotte gaat het economisch weer goed in Europa dus het mag wat kosten. Tenslotte zijn al die miljarden productief geweest in de strijd tegen Israel, de Jood……

  Europa als geldschieter, “Palestijnen” als munitie en Israeli’s als favoriete schietschijf.

  En zo draait de molen verder.

  Like

Reacties zijn gesloten.