Media manipulatie: Israëli’s exposeren hun doden niet zoals Palestijnen dat doen

Etienne Mougeotte, vier jaar aan het hoofd van Le Figaro, presenteerde tijdens een bijeenkomst in het CCFI zijn visie op de Franse media over het Midden-Oosten en op de manier waarop informatie wordt verwerkt met betrekking tot het Midden-Oosten en Israël “dat van een kleine mishandelde staat naar een dominant land evolueerde.”

“Het grootste probleem is dat Israël tegenwoordig vaak wordt afgeschilderd als de agressor en de Palestijnen als slachtoffers. Er is natuurlijk een verantwoordelijkheid van de media en journalisten, dit soort pro-Arabische traditie. Er is tegelijkertijd een poging gedaan door Israël en van degenen die Israël in Frankrijk verdedigen, een pedagogische poging van de media die slaagde bij diegenen die de Palestijnse zaak verdedigen.

Het gebeurt dikwijls dat sommige media anti-Israëlische Joodse persoonlijkheden gebruiken en er is een oververtegenwoordiging van anti-Israëlische Joden die geen afspiegeling is van de gedeelde opvatting over Israël.

Het komt er dus op neer dat er een dubbele inspanning moet worden geleverd om:

A: pedagogisch: verklaringen ter verdediging van de posities van Israël;

B: van Israëliërs die de controle zijn verloren over woorden en beelden.

De manipulatie van symbolen en woorden, en de controle over afbeeldingen: twee onderwerpen waarin aanhangers van Arabische en Palestijnse stellingen experts zijn geworden, in tegenstelling tot Israëli’s en daarin zwakjes overkomen. Deze inspanning van de Israëli’s is niet gemakkelijk gezien de logische terughoudendheid van de Israëli’s bij aanvallen en de weigering om hun doden te exposeren zoals de Palestijnen dat doen, ondanks het belang en gewicht van beelden op de publieke opinie […]

Het is waar dat als we tegen de stroom ingaan, er zeker sterke anti-Israëlische neigingen zijn in de universiteiten en het onderwijzend personeel, en we altijd hetzelfde meemaken, dat wil zeggen wanneer we mensenvoor de eerste keer  meenemen naar Israël, ontdekken ze een realiteit die niet is wat ze zich voorstelden door wat ze konden lezen of horen. Dit geldt niet alleen voor academici, maar ook voor studenten, studentenuitwisselingen zijn uiteraard erg belangrijk, zelfs als ze erg moeilijk te organiseren zijn.”


Bronnen:

♦ naar een artikel “Israelvally – Etienne Mougeotte a la CCFI – Affaire al Dura” van 27 januari 2012 op de site van Thérèse Zrihen-Dvir

♦ naar een artikel “E. Mougeotte: Les Israéliens n’exhibent pas leurs morts lors d’attentats comme le font les Palestiniens” van 25 januari 2018 op de site van Philosémitisme

Een gedachte over “Media manipulatie: Israëli’s exposeren hun doden niet zoals Palestijnen dat doen

 1. “Van kleine mishandelde staat geevalueerd tot dominant land”.

  Hier is maar één passend antwoor op:
  Beter sterk & gehaat dan zwak & geliefd.

  Probleem is dat sterke, assertieve Joden niet passen in het draaiboek van de gemiddelde Westerling.

  “De Jood”, is een zwak, lelijk, geldvretend & manipulerend individu met een grote neus. De zelfbewuste, innovatieve, succesvolle Israelische Jood past daar dus niet in……….en dus moet hij weg.

  Hiervoor word de oude beproefde methode ingezet: Manipulatie.

  De Agressor: De Israeli = de Jood = de eeuwige vijand.

  Het slachtoffer: De Palestijn = op de juiste plek met de juiste mentaliteit .

  De Observator: de ‘neutrale’ journalist.

  **Een journalist die moet meewerken aan het winstplaatje van zijn krant/magazine of TV station (anders vliegt hij eruit) is dus nooit neutraal.

  Het verhaal van de “Lügenpresse of manipulerende media is écht niet vandaag uitgevonden.

  Like

Reacties zijn gesloten.