Al Qaeda commandant op terreurlijst na oproep om ‘alle Joden in Israël te vermoorden’

Een belangrijke leider van Al-Qaida werd op de lijst geplaatst van wereldwijde terroristen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, een dag nadat hij de moslims opriep om “de Joden en de Amerikanen overal aan te vallen” als antwoord op het besluit van de Trump-regering om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël.

Volgens de aankondiging van het ministerie van Buitenlandse Zaken omtrent Khalid Batarfi “beoogt deze oplijsting Batarfi de middelen te ontzeggen die hij nodig heeft om verdere terroristische aanvallen te plannen en uit te voeren.” Als een van de gevolgen van deze oplijsting “worden al de eigendommen en belangen van Batarfi in onroerend goed die onderworpen zijn aan Amerikaanse jurisdictie, meteen geblokkeerd en het wordt Amerikaanse personen verboden om handelstransacties met hem aan te gaan.”

In een 18 minuten durende video die maandag door Al-Qaida werd vrijgegeven, zei Batarfi dat de beslissing van de VS over Jeruzalem “een verklaring was van een nieuwe Joodse kruisvaardersoorlog” en dat elke moslim de plicht had om de heilige stad “te bevrijden”, berichtte SITE, een speciale inlichtingendienst die de groep opvolgt.

“Geen enkele moslim heeft het recht Jeruzalem af te staan, wat er ook gebeurt”, zei Batarfi, die de moslims opriep om “overal op te staan ​​en de Joden en de Amerikanen aan te vallen”. Hij riep op tot het plegen van aanslagen en aanvallen met auto’s (car rammings) tegen Joden in Israël. “De moslims in het bezette land moeten elke Jood doden, hem overrijden, of neersteken, of door eender welk wapen tegen hem te gebruiken, of door hun huizen te verbranden,” zei Batarfi.

Batarfi was de topcommandant voor al-Qaeda op het Arabische schiereiland, of AQAP, in Abyan Gouvernaat, Jemen. In april 2015 werd Batarfi vrijgelaten uit een Jemenitische gevangenis in een aanval van AQAP-militanten.


Bronnen:

♦ naar een artikel “Al-Qaida commander who called on Muslims to attack Jews and Americans put on US terror list” van 23 januari 2018 op de site van de Jewish Telegraphic Agency (JTA)