Israëlische politie poneert corruptie-aanklachten tegen drie Arabische parlementsleden

De Israëlische politie heeft het strafrechtelijk onderzoek naar de Balad-partij afgerond en kondigde dinsdag aan dat dat een aantal hoge functionarissen van de partij beschuldigd worden voor fraude, valsemunterij en andere misdrijven.

Nazareth, Israël 10 februari 2009. Een Israëlische Arabier brengt zijn stem uit voor het Israëlische parlement (Knesset). Op dinsdag 22 januari 2013 en op 17 maart 2015 mag hij dat weer doen. Voor zijn broeders en zusters in de Palestijnse Autoriteit (Gaza, Judea & Samaria) is het intussen twaalf jaar geleden dat ze daar mochten stemmen [beeldbron: AP/Muhammed Muheisen]

De politie heeft aanklachten neergelegd tegen de Arabische parlementsleden Hanin Zoabi, Jamal Jamal Zahalka en Joumah Azbarga van de Balad-partij op beschuldiging van fraude, valsemunterij, het witwassen van geld, vals spelen, schending van vertrouwen en schendingen van de integriteit. Balad is één van de vier coalitiepartners van de Arabische coalitielijst Arab Joint List die samen 13 zetels (op 120) bezetten in het Israëlische parlement (Knesset).

Het politieonderzoek, uitgevoerd door de eenheid Lahav 433 die speciale misdaden bestrijdt, werd geopend naar aanleiding van het rapport van de State Comptroller over de donaties en uitgaven van de partij. Toen het rapport werd vrijgegeven, werden meer dan 20 verdachten aangehouden, waaronder senior Balad-activisten die dienden als accountants en advocaten.

Balad, wiens naam staat voor het Hebreeuwse acroniem ‘Brit Leumit Democratit’ (Nationale Democratische Vergaderin), beschrijft zichzelf als een “democratische progressieve nationale partij voor de Palestijnse burgers van Israël.” Het verklaarde doel is de “strijd om de staat Israël te transformeren in een democratie voor al zijn burgers ongeacht de nationale of etnische identiteit.”

Balad verzet zich tegen het idee dat Israël een uitsluitend Joodse staat is en steunt de herschikking als een binationale staat. Sinds de stichting van de Baladpartij in 1996, verzet de partij zich tegen elk voorgesteld staatsbudget op grond van het feit dat zij vinden dat de Arabische bevolking wordt gediscrimineerd.

Het dinsdagaanbeveling tot aanklacht beëindigt het politieonderzoek naar Balad, dat gericht was op het niet melden van gelddonaties tijdens de verkiezingen van 2013 en uitgaven tijdens de verkiezingen van 2015. Op dat moment deed de politie een inval in de huizen, kantoren en feestzalen van de verdachten, heeft documenten in beslag genomen alsmede activa en bankrekeningen. De onderzoekers schatten dat de partij geld verborgen hield dat het ontving van meer dan duizend particuliere donateurs en organisaties in Israël en de rest van de wereld.

Israëlisch-Arabische parlementsleden van de Arabische Baladpartij in de Knesset of “Palestijnen in Israël” zoals ze zich bij voorkeur noemen. Van links naar rechts: Joumah Azbarga, Hanin Zoabi en Jamal Zahalka [beeldbron: JNi.media]


Bronnen:

♦ naar een artikel “Police Recommend Corruption Indictments Against 3 Joint Arab List MKs” van 23 januari 2018 op de site van JNi.Media / The Jewish Press

Een gedachte over “Israëlische politie poneert corruptie-aanklachten tegen drie Arabische parlementsleden

  1. Het zou tijd worden dat die drie verraders aangepakt gaan worden. Desnoods idd via een fraude zaak. Zo hebben ze Al Capone ook aangepakt.

    Hoe je zelf Democratisch kan noemen als je in bed ligt met Hamas en Fatah is onbegrijpelijk. In elk arabisch land waren deze drie allang opgehangen of standrechtelijk geexecuteerd wegens landverraad.

    Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.