VS-vice-president Mike Pence krijgt warm welkom in Israël maar Palestijnen boycotten zijn bezoek

Vice-president Mike Pence van de VS is begonnen aan een bezoek aan Israël tijdens de laatste etappe van een tournee in het Midden-Oosten, die zijn eerste is sinds de erkenning door president Donald Trump van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël.

Plaatje hierboven: Bethlehem, Judea (Israël), 21 januari 2018. Palestijnen protesteren tegen de komst van de Amerikaanse vice-president Mike Pence [beeldbron: AP/Voice of America]

Pence is verzekerd van een warme ontvangst wanneer hij later, vandaag maandag 22 januari), het Israëlische parlement zal toespreken. Premier Benjamin Netanyahu heeft hem al geprezen als een “grote vriend van Israël”.

“Ik zal twee kwesties met hem bespreken: vrede en veiligheid. Wat vrede betreft, heb ik een boodschap voor Abu Mazen (Palestijnse president Mahmoud Abbas): er is geen alternatief voor Amerikaans leiderschap in het diplomatieke proces. Wie niet klaar is om met de Amerikanen over vrede te praten, wil geen vrede,” waarschuwde Netanyahu.

Video: PM Netanyahu Welcomes US VP Mike Pence

Voordat hij in Israël aankwam, had Pence een intense ontmoeting in Jordanië waarin koning Abdullah een beroep deed op een poging van de VS om het vertrouwen in de regio te herstellen. Tijdens een eerdere bijeenkomst zou Pence de leider van Egypte, president Abdel-Fattah el-Sissi, hebben aangemoedigd om de Palestijnen onder druk te zetten om terug te keren naar vredesbesprekingen, waarbij hij zei dat hij een tweestatenoplossing ondersteunde als beide partijen dat wilden.

De Palestijnen boycotten Pence over de verklaring van Trump in Jeruzalem. Hun president Mahmoud Abbas noemde het een ‘klap in het gezicht’ en verwierp Washington als een eerlijke makelaar in toekomstige vredesbesprekingen. De Palestijnse leider Abbas Zaki, lid van het Centraal Comité van Al-Fatah, zei over Trump’s Jeruzalem Verklaring op de Libanese TV zender  Al-Mayadeen TV op 6 december 2017:

“Dit is een duidelijke verklaring dat Trump zich bij de terreur heeft gevoegd, omdat de bezetting de hoogste vorm van terreur is … Zijn verklaring is waardeloos en daarom moeten we deze regering boycotten en geen contact hebben met de kop van de slang … Iemand die zijn hoop vastpint op de Amerikanen of op de illusie van vrede is geen Palestijn.”

Meer oorlogstaal van de Palestijnen op Palestinian Media Watch: ‘Special Report’ (PDF-file)


Bronnen:

♦ naar een bericht “Mike Pence is given a warm welcome in Israel but Palestinians boycott his visit” van 22 januari 2018 op de site van Euronews

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.