Eén van de laatste twee Dode Zee rollen ontcijferd werpt licht op alternatieve Joodse kalender

Na een jaar zware inspanning om meer dan 60 kleine segmenten samen te stellen, geschreven in een geheime code, slaagden Dr. Eshbal Ratson en prof. Jonathan Ben Dov van de afdeling Bijbelstudies van de Universiteit van Haifa erin om een ​​van de laatste twee te reconstrueren en te ontcijferen uit de ongeveer 900 Qumran-rollen. Hun beloning was opnieuw een ontmoeting met de unieke 364-daagse kalender van de Judaïstische woestijnsectie, evenals de identificatie – voor de eerste keer – van de naam die de cultleden gaven aan de speciale overgangsdagen tussen de vier seizoenen.

De meeste Qumran Dode Zeerollen die in de jaren 1940 en 1950 zijn ontdekt, zijn al gerestaureerd en gepubliceerd. Onder de kleine ‘mozaïek’ stukken, waarvan sommige kleiner zijn dan een vierkante centimeter, die zonder een gekwalificeerde aflezing bleven, waren er ongeveer 60 stukken perkament in een gecodeerd schrift geschreven.

Een eerdere onderzoeker die de passages bestudeerde, beweerde dat ze tot een aantal verschillende rollen behoorden. Nu, met de interpretatie van Dr. Ratson en Prof. Ben Dov, in een studie gefinancierd door de National Science Foundation (ISF) en gepubliceerd in de Journal of Biblical literature (A Newly Reconstructed Calendrical Scroll from Qumran in Cryptic Script), draait het erop uit dat ze allemaal deel uitmaken van een enkele scroll. Nu blijft er slechts één boekrol over die niet is hersteld en gepubliceerd en de twee onderzoekers werken er ook aan.

De Qumran-sekte was een extremistische Joodse groep die Jeruzalem verliet en vervolgd werd door het heersende establishment tussen 200 v. Chr. en 100 na Chr. Ze schreven veel manuscripten op leer, papyrus en koper, de best bewaarde en beroemdste waarvan een Jesaja-rol is; de Regel van de Gemeenschap (ook het Handboek voor Discipline genoemd); De oorlog van de zonen van het licht tegen de zonen van de duisternis of oorlogsrol; een boekrol van dankliederen; en een commentaar op Habakuk.

De Qumran kalender
De gefragmenteerde rol die zojuist is ontcijferd, handelt over de unieke 364-daagse kalender van de sekte, die een groot conflict met de rabbijnse traditie vertegenwoordigt: de Joodse kalender is gebaseerd op de cycli van de maan, die de rabbijnen aanpasten aan de zonnekalender – om te voldoen aan de vereisten van de Thora zoals de Pesach (Joodse Paesen) die valt in de lente en Soekot tijdens het herfstseizoen. Daartoe heeft de rabbijnse kalender een cyclus van 19 jaar geïntroduceerd met schrikkeljaren met een extra maanmaand om de maan- en zonnecycli te synchroniseren.

De Qumran-kalender gebruikte een systeem van 364 dagen, perfect verdeeld in 4 en 7, waarbij elke hoogdag elk jaar op dezelfde dag van de week valt. De onderzoekers van Haifa Universiteit, speculeren dat dit de notie van perfectie van de sekte weerspiegelde. De gefragmenteerde rol somt de belangrijkste data op volgens de sectorale kalender, met twee unieke festivals die niet werden genoemd in de Thora, maar worden aangehaald in de Qumran ‘Temple Scroll’ als de Wijnoogstfeest en Olieoogstfeest. Ze waren een verlengstuk van het Shavuot-festival, dat de tarweoogst viert.

Volgens deze kalender vond het tarwefestival plaats 50 dagen na de sabbat die op de Pesach volgde, toen, 50 dagen later, het Wijnoogstfeest en nog eens 50 dagen later het Olieoogstfeest. De kalender van Qumran bevat ook vieringen van de seizoenenwisselingen, een speciale dag voor elk van de vier seizoenen, die de kalender Tkuffah (periode) noemt, een term die in latere rabbijnse literatuur wordt gebruikt.

De nieuw ontcijferde rol werpt ook licht op de gebruiken van de rol-schrijvers. Het bleek dat iedereen die de boekrol schreef (waarschijnlijk een van de leiders van de sekte die de geheime code kende) vergat om sommige van de gemeenschappelijke datums te noemen, en een andere schrijver zijn fouten moest corrigeren door de datums toe te voegen aan de ruimten tussen kolommen. De boekrol vermeldt ook een aantal woorden en uitdrukkingen die later in de Talmoed verschijnen, een getuigenis van het feit dat de wijzen een oud vocabulaire gebruikten die zich ontwikkelde in de Tweede Tempelperiode.

Israëlmuseum: Het Schrijn van het Boek in Jeruzalem,
waar de Dode Zee rollen worden tentoongesteld


Bronnen:

♦ naar een artikel “One of Last Two Qumran Dead Sea Scrolls Reconstructed, Deciphered, Throwing Light on Alternative Jewish Calendar” van 21 januari 2018 op de site van JNi.Media – The Jewish Press

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.