Wat is de Palestijnse strategie ZONDER onderhandelingen over vrede met Israël?

Het Palestijnse leiderschap heeft duidelijk gemaakt dat zij geen enkele betrokkenheid van de Verenigde Staten bij het vredesproces zullen accepteren. Het is duidelijk dat Israël geen enkel proces zal accepteren waarin de Verenigde Staten niet betrokken worden. Dat betekent dat de Palestijnse Arabier de onderhandelingen heeft opgegeven. Dus wat zijn ze van plan te doen?

De vice-voorzitter van Al-Fatah, Mahmoud Aloul (plaatje hierboven), een Palestijnse hardliner die nog steeds geloofd in de gewapende strijd om Israël ten val te brengen, gaf onlangs een interview dat werd gepubliceerd op de Facebookpagina van Al Fatah en Al-Quds. En hoewel hij niet op enige details inging, lijkt het erop dat de Palestijnen vrijwel doorgaan met hun strategie van de afgelopen jaren.

Aloul zegt daarin dat het Palestijnse leiderschap de acties van alle vorige Amerikaanse regeringen heeft beoordeeld en heeft besloten dat ze allemaal – inclusief Obama – echt pro-Israël waren en geen interesse hadden om de Palestijnen te helpen een staat te krijgen. Misleiding, leugens en bedrog is blijkbaar nog steeds het officiële Palestijnse regeringsbeleid.

Aloul benadrukt echter, dat de tweestatenoplossing de enige is die overwogen wordt, zelfs als de Palestijnse Autoriteit zichzelf zou ontbinden:

“We maken ons geen illusies dat de Verenigde Staten de vrede kunnen bewerkstelligen. We hebben onze handen gewassen van dit Amerikaanse standpunt omtrent dit onderwerp en dus zijn we vandaag op zoek naar middelen om de vrijheid van ons volk te bereiken en om de bezetting te beëindigen, dat is de basis. We zijn de Verenigde Staten meer dan beu en daarom gaan we vandaag naar de Europese Unie en de Verenigde Naties. We gaan naar de wereld om een ​​alternatieve internationale referentie te bouwen en aan de uitwerking van een internationale conferentie te werken.”

Dit is de huidige dada van de Palestijnse strategie – om de EU en de VN te gebruiken om Israël onder druk te zetten om hen een staat voor de volle 100% van de Groene Lijn-gebieden te geven zonder enige compromissen of beloften. Dat is ook wat zij in feite de afgelopen paar jaren hebben gedaan, want het idee van een compromis is voor de Palestijnen een gruwel.

Hoe zit het met Arabische landen die proberen om nauwere relaties met Israël te krijgen? Uit het antwoord van Aloul blijkt dat het Palestijnse leiderschap nagenoeg heeft afgezien van het overtuigen van de Arabische leiders:

Vraag: “Als Egypte en Saoedi-Arabië een regionaal vredesplan opstellen, wat doe jullie dan?”

Antwoord: “We zullen niets doen. Onze beslissing is duidelijk. We willen nooit het front van onze vijanden uitbreiden. Onze belangrijkste vijand is de Israëlische bezetting en het Amerikaanse beleid dat dit voorstaat. We hebben geen andere vijand. We streven naar positieve relaties met iedereen, met onze Arabische natie en met de wereld. Als de Arabische naties een andere visie op onze zaak hebben, laten we dat aan hun mensen over en gaan daarover geen gevecht met hen aan.”

Als ik dit goed lees, zijn de Palestijnen nu meer overtuigd van steun van de Europeanen dan van hun mede-Arabieren. Dit is een strategie om uw bruggen te verbranden. Palestijnen wedden dat de demografische kwestie in combinatie met BDS en de politieke druk van de EU, Israël zal dwingen zich over te geven zonder dat de Palestijnen überhaupt ook maar één toegeving te moeten doen. Natuurlijk zullen ze niet onderhandelen – ze willen geen concessies doen.

De Arabische staten zijn jaren geleden wakker geworden met het feit dat hun investeringen in de Palestijnse onderneming geldverspilling zijn geweest. Hun steun sindsdien is vocaal en symbolisch, maar niet erg concreet. Amerika komt tot dezelfde conclusie. Als de PA wil wedden dat de EU de komende jaren niet hetzelfde zal doen, is dat een enorme gok.

door EoZ


Bronnen:

♦ naar een bericht “What is the Palestinian strategy without negotiations?” van 21 januari 2018 op de site van EoZ

Een gedachte over “Wat is de Palestijnse strategie ZONDER onderhandelingen over vrede met Israël?

  1. En de EU zal leveren….met Belgie als voortrekker.

    Het onbestaande land “Palestina” zonder centen, grenzen of toekomst moet & zal erkend worden en de EU zal daar alles voor doen én financieren.

    Het is tenslotte tégen de Jood Israel en tégen de “malloot” Trump en dát is een win/win kans die het hoogstaande Europa zich niet laat ontnemen.

    Let maar op!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.