Israëlische legertop: Hamas in Gaza beseft dat de veldslag om de terreurtunnels is verloren

Hamas weet dat het de strijd om de grensoverschrijdende tunnels heeft verloren en zal waarschijnlijk zijn middelen ombuigen naar zijn productie van raketten en marine-activiteiten, zei een hoge officier in het Zuidelijke Commando van de IDF donderdag. Israël heeft tot nu toe vier kilometer voltooid van de 65 kilometer lange ondergrondse muur die langs de grens van Gaza moet worden aangelegd om terreurgroepen in de strook te stoppen van het graven van tunnels naar Israëlisch grondgebied.

Volgens de IDF-officier hebben honderden arbeiders het obstakel al opgebouwd in de buurt van de stad Sderot en de aangrenzende gemeenschappen van Netiv HaAsara, Nahal Oz, Sufa, Holit en Kerem Shalom. Het obstakelproject zal tegen midden 2019 klaar zijn. Maar dankzij de recente technologieën die in Israël zijn ontwikkeld, schatten militaire functionarissen dat de IDF in staat zal zijn om alle grensoverschrijdende tunnels van Hamas te vernietigen nog voor de voltooiing van de ondergrondse muur, met meer tunnels die naar verwachting zullen worden blootgelegd en binnenkort zullen worden gesloopt.

Op 30 oktober 2017 blies de IDF een tunnel op die 200 meter het Israëlische grondgebied bereikte en op ongeveer 2 kilometer afstand van Kibbutz Kissufim aan de zuidelijke grens van Gaza. De explosie veroorzaakte de dood van 12 Palestijnse Islamitische Jihad-terroristen. Die tunnel werd gegraven met een snelheid van 10 à 20 meter per dag. Op het diepste punt bereikte de tunnel 26 meter onder de grond.

Binnen in de tunnel troffen de IDF-soldaten 1,5 kilometer betonnen platen en bogen aan en zelfs een betonnen vloer in een gedeelte van de tunnel dat begon in Khan Yunis en naar Israël leidde. De hoogte van de tunnel was ongeveer 1,80 meter, terwijl de breedte ongeveer 80 centimeter was. Het is groot genoeg om een ​​grote strijdmacht snel er doorheen te laten bewegen, een aanval uit te voeren of een ontvoering uit te voeren en terug naar de Strook te ontsnappen.

Deze ontwikkelingen hebben de grensoverschrijdende tunnels tot een kostbare onderneming gemaakt, waarvoor veel middelen nodig zijn en die waarschijnlijk niet zo effectief zijn als dat ooit was. Hoe dan ook, Hamas zal naar verwachting doorgaan met het bouwen van de verdedigende tunnels in de Gazastrook.

“Elke dag kunnen we geconfronteerd worden met een escalatie in Gaza”, vertelde de officier van het Zuidelijke Commando aan militaire correspondenten tijdens een rondleiding door de tunnel aan de grens met Gaza op donderdag. “We zijn onze paraatheid aan het verbeteren, terwijl Hamas wanhopig toekijkt hoe de miljoenen die het investeerde in ijzer en infrastructuur voor de tunnels, op niets uitdraaiden.”

De officier ging verder met uit te leggen dat de belangrijkste kwestie in de Strook de economische crisis is “die Hamas leidde tot verzoening met (PA-president) Abbas. Gaza bevindt zich in de slechtste staat van het afgelopen decennium.” Hij voegde eraan toe dat de oplossing voor Gaza “niet zal komen van de Amerikaanse hulp aan UNRWA, maar van internationale projecten.” Hij benadrukte echter dat de situatie in Gaza niet zal verbeteren zolang Israëlische burgers en krijgsgevangenen daar door Hamas worden vastgehouden.

door Yossi Yehoshua


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yossi Yehoshua “” van 20 januari 2018 op de site van Ynet News (Yediot Ahronot)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.