Onderzoek: Een kwart van de Europese Joden verbergt zijn Joodsheid in het openbaar

De Wereld Zionistische Organisatie (WZO) heeft de afgelopen maanden een uitgebreid internetonderzoek uitgevoerd, voorafgaand aan de Internationale Dag ter Bestrijding van Antisemitisme van de Verenigde Naties, die op zaterdag 27 januari 2018 zal plaatsvinden en die tevens de 73ste verjaardag markeert van de bevrijding van het nazi-doodskamp van Auschwitz door het Rode Leger.

Plaatje bovenaan: Als dusdanig herkenbare Joden (zoals hier op de Belgiëlei te Antwerpen), voelen zich betrekkelijk veilig in hun eigen vertrouwde en door stad en staat beveiligde wijken van de stad. Maar zij vermijden wel angstvallig de wijken waar veel migranten wonen afkomstig uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Het uitgebreide onderzoek omvatte 1.363 Joodse deelnemers die niet in Israël wonen. De volledige resultaten van de enquête zullen worden gepresenteerd door Yaakov Hagoel, adjunct-directeur van WZO, op een conferentie over antisemitisme die komende donderdag in Jeruzalem zal worden gehouden.

Respondenten werd gevraagd hoe veilig ze zich in hun woonplaats voelden gezien hun Joodse identiteit. De resultaten zijn bemoedigend: in Europa gaf slechts 27% van de respondenten aan zich niet veilig te voelen, en in Noord-Amerika voelt slechts 11% zich onzeker, ondanks het groeiende antisemitisme in de regio.

In Europa is het aantal respondenten dat zich niet veilig voelt in hun woongebied twee keer zo hoog als het aantal mensen in de regio Noord-Amerika en in de rest van de wereld. In feite voelt een op de vier Joden in Europa zich niet veilig in hun woonplaats, vergeleken met een op de tien die zich zo voelt in Noord-Amerika.

Respondenten werd ook gevraagd hoe veilig ze zich voelden om zich te verplaatsen met zichtbare Joodse symbolen zoals een keppel en een Davidster, of met het gebruiken van hun Joodse naam. 51% van de respondenten in Europa zei dat ze zich niet veilig voelen om gezien te worden met Joodse symbolen, meer dan twee keer zoveel als respondenten in Noord-Amerika, waar 22% zei dat ze zich niet veilig voelden.

Uit de enquête bleek dat een op de twee Joden in Europa en een op de vier Joden in de wereld de behoefte voelt om zijn Joodsheid te verbergen en de meest elementaire Joodse symbolen te vermijden. Er is een kloof onder Joden tussen het algemene gevoel van veiligheid en of ze zich veilig voelen om Joodse symbolen te dragen.

30% van degenen die reageerden dat ze zich veilig voelden in hun woongebied, getuigden dat ze er geen vertrouwen in hadden om rond te lopen met Joodse symbolen. Er kan worden geconcludeerd dat het veiligheidsgevoel dat zij hebben gemeld alleen bestaat op voorwaarde dat zij zich onthouden van het gebruik van hun Joodse identiteit.

Respondenten die zeiden dat ze waren blootgesteld aan een antisemitisch incident, werd gevraagd welk type incident het was. Uit de enquête bleek een toename van ophitsing in de media en op sociale netwerken, en dit type is het meest voorkomende – 80% van de ondervraagden van over de hele wereld en 81% van de Europese respondenten getuigde dat ze werden blootgesteld aan anti-Joodse aanzetten van die aard.

70% van de respondenten in de hele wereld zei dat ze een antisemitisch incident met verbaal geweld en beledigingen hebben meegemaakt of er getuige van was, 27% was getuige van een antisemitische incident dat werd gekenmerkt door bedreigingen en 11% werd blootgesteld aan een antisemitisch incident dat werd gekenmerkt door fysiek geweld. In Europa getuigde ongeveer 29% van de respondenten dat ze een antisemitische incident hadden ervaren of meegemaakt dat werd gekenmerkt door vandalisme.

De meeste respondenten die een antisemitisch incident hebben meegemaakt, hebben dit niet gemeld. Op de vraag waarom, antwoordde 6% dat ze niet rapporteerden uit angst voor hun leven en hun veiligheid, 30% gaf er de voorkeur aan om er geen punt van te maken en 42% zei dat ze geen vertrouwen hadden in de lokale wetshandhavingsautoriteiten. Deze gegevens ondersteunen en versterken de bewering dat antisemitisme een onderdeel is geworden van het dagelijks leven van Joden in de Diaspora.

Respondenten die voor “anderen” kozen (35%) noemden het gebrek aan rapportage over claims zoals “antisemitisme is te wijdverspreid om te melden. Het is het beste om er alleen mee om te gaan “, “Er zal in ieder geval niets aan gedaan worden”, ” De mensen die me pijn doen zullen zeggen dat het voor de grap was”, “Het is een persoon met wie ik in de buurt woon en ik wilde de relatie niet vernietigen” en “ik was bang dat ze me zouden ontslaan”.

Uit het onderzoek bleek ook dat 59% van de respondenten over de hele wereld denkt dat de politici in hun land tot op zekere hoogte antisemitisch zijn. Daarnaast werd de respondenten gevraagd om hun mening te geven over de VN-resolutie om niet te erkennen dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is. 72% zei dat ze geloofden dat het een antisemitische resolutie was, terwijl 13% het als een legitieme beslissing beschouwde.

Yaakov Hagoel, adjunct-directeur van WZO verduidelijkte:

“De zorgwekkende resultaten van het onderzoek bewijzen opnieuw dat antisemitisme niet uit de wereld is verdwenen en dat alle noodzakelijke maatregelen in aanmerking moeten worden genomen om het uit te roeien. Het stond en staat nog steeds op de muur geschreven, dat Joden in de Diaspora lijden onder de manifestaties van antisemitisme, velen van hen zijn bang hun Joodsheid te tonen, geloven dat de politici in hun land antisemitisch zijn en rapporteren geen antisemitisme-incidenten die routine zijn geworden.

Een van de verontrustende cijfers is het gebrek aan vertrouwen dat de Joodse inwoners hebben bij de autoriteiten die de orde moeten handhaven. Dit is een serieus probleem waar elke overheid aandacht aan moet schenken. Er kan worden geconstateerd dat er een congruentie is tussen de stemming op de internationale publieke agenda en de incidenten van antisemitisme die plaatsvinden in de wereld, in hun frequentie en karakter.

De Wereld Zionistische Organisatie zal doorgaan met het bestrijden van het vreselijke fenomeen, niet alleen op de Internationale Dag ter Bestrijding van Antisemitisme, die we helaas markeren, maar elke dag van het jaar en met alle nodige kracht en wij zullen de Joodse trots onder de Joodse bevolking blijven versterken .”

door Ido Ben Porat


Bronnen:

♦ naar een bericht van Ido Ben Porat “One in four Jews in Europe hides his Jewishness” van 21 januari 2018 op de site van Arutz-7

Een gedachte over “Onderzoek: Een kwart van de Europese Joden verbergt zijn Joodsheid in het openbaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.