Duitsland benoemt commissaris om strijd tegen antisemitisme te coördineren

Duitse parlementsleden stemden donderdag om een ​​commissaris te benoemen om de strijd van de regering tegen antisemitisme te coördineren en om strengere wetten over antisemitisme in te voeren. De maatregel creëerde de commissarispost om een ​​strategie te ontwikkelen en uit te voeren om anti-joodse sentimenten en misdaad uit te roeien als onderdeel van een 17-punten voorstel. De extreemrechtse AfD-partij steunde het voorstel, volgens de Deutsche Welle (DW).

“Der Deutsche Bundestag verurteilt und wendet sich gegen jede Form von Antisemitismus. Wir müssen auf Antisemitismus hinweisen, vor ihm warnen und laut und sichtbar gegen ihn eintreten. Es gehe um eine gesamtgesellschaftliche Aufgabe”, leest het voorstel. De motie, die werd voorgesteld door vier van de zes fracties, werd met een ruime meerderheid goedgekeurd op advies van een panel van deskundigen. De commissaris wordt gekozen door onafhankelijke deskundigen.

Antisemitisme neemt toe in het land en incidenten werden gezien tijdens recente demonstraties van pro-Palestijnse Autoriteit in Berlijn, naast andere sites. Volgens Volker Kauder, parlementair leider van de parlementaire fractie van de Christen-Democratische Unie (CDU), de partij met bondskanselier Angela Merkel aan de top, zit extreem-rechts achter de meeste antisemitische misdaden die in het land worden gepleegd – maar niet allemaal.

Een toenemend aantal antisemitische incidenten die plaatsvinden in Duitsland worden uitgevoerd door migranten uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, volgens de wet die is aangenomen (“verstärkter Antisemitismus aus den Ländern Nordafrikas, dem Nahen und Mittleren Osten”). Maar niet alleen dat.

Antisemitisme bevindt zich in alle politieke echelons en neemt met het anti-Zionisme en Israëlvijandigheid nieuwe vormen aan. Met onder meer het verbranden van Israëlische vlaggen en andere symbolen van de staat Israël (“Antisemitismus finde sich in allen politischen Lagern und er nehme mit dem Antizionismus und der Israelfeindlichkeit auch neue Formen an. Dabei wird auch das Verbrennen israelischer Flaggen oder anderer Symbole des Staates Israel genannt.”)

“We mogen geen van deze dingen toestaan”, vertelde Kauder het parlement tijdens de sessie van donderdag. Hij vertelde een interviewer op het ontbijt-tv-programma Morgen-Magazin die ochtend dat het ‘schandalig’ was dat Joodse instellingen politiebescherming nodig hadden en dat Joden vaak bang zijn om buiten te gaan en zich openlijk als Joods te identificeren. “Dat is iets wat we niet kunnen tolereren in ons land,” zei DW. De sociaal-democraat-sociaal-democraten in het lagerhuis vroegen om de nieuwe commissaris te installeren op het kantoor van de kanselier.


Bronnen:

♦ naar een artikel “Germany to Appoint Commissioner to Coordinate Gov’t Fight Against Anti-Semitism” van Hana Levi Julian van 18 januari 2018 op de site van de Jewish Press

♦ naar een artikel “Judenhass entschlossen bekämpfen” van 16 januari 2018 op de site van de Deutsche Welle (DW)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.