Franse Joodse gemeenschap slaakt noodkreet na reeks antisemitische aanslagen

Verwijzend naar een ‘gevaarlijke atmosfeer’ in Frankrijk als gevolg van een stijging in de afgelopen weken van antisemitische aanvallen, eiste de federatie van de Joodse gemeenschappen in het land dat de autoriteiten harde actie ondernemen om het te stoppen.

De Franse organisatie Conseil Représentatif des Institutions Juives de France (CRIF), die een reeks Franse Joodse organisaties overkoepelt, maakte de oproep dinsdag in een verklaring naar aanleiding van bedreigingen voor het afbranden van een Joods gemeenschapscentrum in de Parijse voorstad Saint-Maur.

“In de afgelopen dagen zijn er tal van ernstige incidenten begonnen in de regio Parijs: het krabbelen van hakenkruisen, brandstichting in Creteil, het snijden in het gezicht van een jong Joods meisje in Sarcelles, een anonieme brief en bedreigingen tegen de synagoge in Saint-Maur,'” schreef CRIF.

In het incident in Saint-Maur las de brief aan het gemeenschapshuis en de synagoge op dinsdag: “Na Creteil zijn jullie aan de buurt, jullie bastaarden, die in deze buurt gaan branden.” Het was een verwijzing naar de poging tot brandstichting eerder deze maand van twee koosjere winkels in Creteil, een buitenwijk van Parijs grenzend aan Saint-Maur. Een week voor, wat de politie vermoedde dat het brandstichting was, schilderden individuen swastika’s op de gevels van de geviseerde koosjere winkels.

Op 10 januari ’18 werd een Joodse tiener van 15 jaar oud in haar gezicht geneden door een ongeïdentificeerde aanvaller in een straat in de buitenwijk van Sarcelles terwijl ze het uniform van haar Joodse school droeg. De moeder van het meisje vertelde: “Ma fille rentrait de Merkaz-Hatorah. Elle portait l’uniforme du lycée, et était vêtue d’une chemise et d’une jupe bleue. On n’a pas la preuve que ce soit une agression antisémite, mais on se pose la question.”

De gebeurtenissen hebben bij de Joodse gemeenschap “een echt gevoel van onrust” nagelaten, schreef CRIF, en spoorden de autoriteiten aan om elke maatregel te nemen om diegenen te ontmoedigen die de Franse Joden in hun wijken aanvallen.

Alleen “een echte en effectieve toepassing van het principe van nultolerantie, in combinatie met afschrikwekkende maatregelen, zou het gevoel van onrust en bezorgdheid kunnen omkeren”, aldus de verklaring.


Bronnen:

♦ naar een artikel “French Jewish group demands action following rash of anti-Semitic incidents” van 19 januari 2018 op de site van Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel “Swastikas painted on two Paris-area kosher shops” van 3 januari 2018 op de site van Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel “Sarcelles : agression au couteau d’une jeune fille juive” van 12 januari 2018 op de site van Dreuz Info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.