De VS schorten tijdelijk beloofde 45 miljoen dollar op bestemd voor Palestijnse voedselhulp

De Verenigde Staten zullen voorlopig geen voedselhulp ter waarde van 45 miljoen dollar verstrekken aan Palestijnen die het vorige maand plechtig beloofde in antwoord op een noodoproep (Emergency Appeal) van het Palestijnse hulpagentschap van de Verenigde Naties (aka UNRWA), zei het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

Plaatje hierboven: een Arabische vrouw wacht aan de ingangspoort van het UNRWA hoofdkwartier in Gaza [beeldbron: Reuters/Arutz-7]

Het ministerie van Buitenlandse Zaken had dinsdag gezegd dat Washington een aparte 65 miljoen dollar zou achterhouden die het had gepland om aan het VN-agentschap dat de Palestijnen bedient te betalen en zei dat de UNRWA ongespecificeerde hervormingen moest doorvoeren.

Woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkende dat het inhouden van de 65 miljoen dollar was bedoeld om Palestijnen te straffen, die zich afgelopen maand laatdunkend hadden uitgelaten omtrent de beslissing van Trump om de Amerikaanse ambassade vanuit Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen.

In een brief van 15 december aan commissaris-generaal van de UNRWA, de Zwitser Pierre Krähenbühl, had Eric Hembree van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken $ 45 miljoen toegezegd voor noodhulp aan de Palestijnen in Judea & Samaria en Gaza. “De Verenigde Staten zijn van plan om deze financiering begin 2018 beschikbaar te stellen aan UNRWA”, aldus de brief. “Een extra brief en bijdragepakket ter bevestiging van deze bijdrage zal worden verzonden vóór of begin januari 2018.”

De Verenigde Staten hadden de UNRWA duidelijk gemaakt dat de $ 45 miljoen een belofte was om het agentschap te helpen met ‘vooruitblikken’, maar het was geen garantie, vertelde Heather Nauert aan journalisten op een briefing van het ministerie van Buitenlandse Zaken. “Op dit moment zullen we [die hulp] niet uitkeren, maar dat betekent niet – ik wil dit duidelijk zeggen – dat betekent niet dat het in de toekomst niet zal worden geleverd,” zei Nauert.

Ze herhaalde de visie van de VS dat de UNRWA hervormd moet worden en zegt dat er veel meer vluchtelingen in het programma zitten dan voorheen en dat “geld uit andere landen ook moet stijgen om te blijven betalen voor al die vluchtelingen. Dus vragen wij de andere landen om meer te doen,” zei Nauert. “Fundamenteel geloven we gewoon niet dat wij de belangrijkste donor van elke organisatie ter wereld moeten zijn.”

Ondanks het besluit over de toezegging om voedselhulp te geven, zei ze: “Wij zijn het meest genereuze land ter wereld. We blijven dat doen.” Trump zei in een Twitter-bericht op 2 januari dat de Verenigde Staten de Palestijnen honderden miljoenen dollars per jaar geven “maar daar geen waardering of respect voor terugkrijgen.”


Bronnen:

♦ naar een artikel “US won’t pay $45M pledged for Palestinian food aid for now” van 19 januari 2018 op de site van Ynet News (Yediot Ahronot)

♦ naar een artikel “US State Department withholds additional $45 million from UNRWA” van 19 januari 2018 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “De VS schorten tijdelijk beloofde 45 miljoen dollar op bestemd voor Palestijnse voedselhulp

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.