EU zwijgt over hatelijke Abbas toespraak omdat ‘we geen commentaar geven op reacties’

De Europese Unie bewaart het grootste stilzwijgen omtrent de controversiële toespraak van president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit deze week, waarin hij Europa ervan beschuldigde zijn Joden te hebben uitgebuit voor een ‘koloniaal project’, zeggend dat het niet wil reageren op toespraken.

Plaatje hierboven: Ramallah, 15 juli 2014. De Italiaanse Minister van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini (L) op visite bij PA-president Mahmoud Abbas. Vanaf 1 nov. 2014 zal Mogherini voor de Europese Unie buitenlandse kwesties behartigen [beeldbron: EPA/Alaa Badarneh]

“Ons beleid is niet om commentaar te geven op opmerkingen”, zei een EU-woordvoerder in Brussel tegen The Times of Israel. “De EU herhaalt echter haar vastberadenheid ten aanzien van de tweestatenoplossing en haar bestaande, reeds lang bestaande beleid. Een onderhandelde tweestatenoplossing, die de aspiraties van beide partijen vervult, is de enige realistische manier om de duurzame vrede en veiligheid te brengen die zowel Israëli’s als Palestijnen verdienen,” zei de woordvoerder op woensdagavond.

De EU brengt routinematig veroordelingen uit van Israëlische plannen om wooneenheden te bouwen die verder gaan dan de lijnen van 1967, met het argument dat dergelijke stappen illegaal zijn volgens het internationale recht en de vooruitzichten op vrede verminderen.

Nochtans klonk de stem van de Europese Unie wel erg luid in het veroordelen van de erkenning door de Amerikaanse regering van 6 december van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël. Anderzijds was de Europese Unie dan weer zeer traag om zich uit te spreken over recente anti-regime protesten in Iran, waardoor Israëlische critici de Unie beschuldigde van het hanteren van dubbele standaarden omtrent haar buitenlandbeleid.

“Ons standpunt is gebaseerd op de Oslo-akkoorden en op de internationale consensus belichaamd in resoluties van de VN-Veiligheidsraad,” zei de woordvoerder specifiek verwijzend naar Resolutie 478 van de VN-Veiligheidsraad van 1980, waarin Israël werd veroordeeld voor de annexatie van Jeruzalem dat door de EU koppig als ‘Oost-Jeruzalem’ wordt aangeduid. “Onze partners weten heel goed waar we aan toe zijn en hebben het heel duidelijk gemaakt. We hebben ook duidelijk gemaakt wat we van beide kanten verwachten,” aldus de woordvoerder.

Abbas leverde op zondag een bijzonder felle toespraak voor de Centrale Raad van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie in Ramallah, waarbij hij de Amerikaanse president Donald Trump aanviel en zijn regering weigerde om een ​​vredesovereenkomst met Israël te sluiten.

Tijdens de toespraak legde Abbas, die volgende week in Brussel zal opduiken voor ontmoetingen met de EU, ook zijn opvattingen over de oorsprong van het Zionisme uitvoerig uiteen, waarbij hij de nationale bevrijdingsbeweging van het Joodse volk afbeeldde als een Europees complot tegen het Palestijnse volk. Hij beweerde bijvoorbeeld dat de staat Israël werd gevormd als “een koloniaal project dat niets met het Jodendom te maken heeft”, om de Europese belangen veilig te stellen.

De Palestijnse leider zei ook dat de geschiedenis van de Brits-Joodse connectie met Palestina in 1653 zo ver terugging als die van Oliver Cromwell. “Hij dacht eraan de Joden van Europa naar het Midden-Oosten te verplaatsen, naar deze regio, omdat ze wilden dat deze regio een grens zou worden om konvooien en belangen te beschermen die vanuit Europa naar het Oosten komen,”  zei hij.

Abbas volgde vervolgens de geschiedenis van het Europese kolonialisme in Palestina van Napoleon Bonaparte, die ook zei dat de Joden een staat in hun historische thuisland zouden moeten hebben, doorheen Amerikaanse pogingen om koloniën te stichten in 1850, eerst met lokale Palestijnse Joden, daarna met Amerikaanse christenen.

Terwijl Washington en Brussel zwijgen over Abbas’ opmerkingen, krabbelden de Israëlische politici meteen recht om zijn toespraak te veroordelen, met het argument dat zijn ontkenning van alle Joodse banden met het Land van Israël liet zien dat hij niet geïnteresseerd is in echte vrede.

“Wat we hoorden … van Mahmoud Abbas was vreselijk,” zei president Reuven Rivlin. “Om te zeggen dat Israël het resultaat is van een westerse samenzwering om Joden te vestigen op het land dat toebehoort aan de Arabische bevolking? Om te zeggen dat het Joodse volk geen connectie heeft met het Land van Israël? Hij vergat veel dingen en zei precies de dingen die hem ertoe brachten jaren geleden te zijn beschuldigd van antisemitisme en ontkenning van de Holocaust.”


Bronnen:

♦ met dank aan Tiki S. voor de hint: “‘Wij geven geen commentaar op commentaren’. De EU hypocrieten doen niet anders.”

♦ naar een door Brabosh ingekort een artikel “EU mum on Abbas speech because ‘we don’t comment on comments’” van Raphael Ahren van 18 januari 2018 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “EU zwijgt over hatelijke Abbas toespraak omdat ‘we geen commentaar geven op reacties’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.