Erdogan’s Turkije, waar anti-Israëlisme naadloos overvloeit in pure Jodenhaat

Hoewel de Amerikaanse President Donald Trump op 6 december met zijn erkenning van Jeruzalem als Israëls hoofdstad een veroordeling kreeg van velen in de moslimwereld, ging één reactie verder: die van de Turkse President Recep Tayyip Erdoğan:

“Degenen die vandaag denken dat ze de eigenaars zijn van Jeruzalem zullen morgen zelfs geen boom kunnen vinden om zich achter te verschuilen,” zei hij, tijdens een rechten van de mens evenement in Ankara op 10 december 2017

Erdoğan verwees naar een hadith (een oud gezegde door de islamitische profeet Mohammed) over de Oordeelsdag:

“Abu Huraira deed verslag van Allahs profeet (sall Allaahua layhiwa sallam): Het laatste uur zal niet komen, tenzij de moslims tegen de Joden vechten en de moslims hen zullen doden zodat de Joden zich achter een steen of een boom verschuilen en dan de boom zou zeggen: moslim, of dienaar van Allah, er zit een Jood achter me; Kom en vermoord hem; maar de boom Gharqad zou het niet zeggen, want dat is een boom van de Joden.”

Radicale Turken imiteerden Erdogans sentiment op de sociale media. Onder de hashtag #KudüseSahipÇık (“bescherming Jeruzalem”) werd het snel een trendy topic waarin de Turkse Twitter-gebruikers hun ziedende Jodenhaat uitdrukten – geen haat tegen Israëli’s, maar tegen Joden. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • “Ik hoop dat dit een oorzaak tot een oorlog voor ons zal zijn. Ik zal spuwen op het bloed van de Joden.”
 • “[Met elke] Jood afgeslacht, de wereld zal meer ontspanning krijgen, en zeggen: ‘Ik ben verlost van die vuiligheid’.”
 • “De ummah [Islamitische Gemeenschap] is klaar voor een intifada. Ze kunnen de Jood uitroeien.”
 • “Als u Jeruzalem wilt verklaren tot de hoofdstad [van Israël], betekent dit het beginnen van een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten. We hebben geen angst voor de oorlog. [De kwestie is] Waar zullen we de miljoenen Joodse lichamen begraven? Het aanraken van Jeruzalem betekent het einde van de Joden.”
 • “De Jood is laf. Hij kan niet vechten. Hij vertrouwt zijn geld en rekruteert zijn soldaten. Maar wat wij nodig hebben is eenheid en bestaan.”
 • “Voor Jeruzalem, dat behoort tot de moslims, moet er geen enkele Joodlevend worden overgelaten in de Palestijnse gebieden. Het is ofwel de overwinning of geen overwinning.”
 • “Oh Allah! Neem niet mijn ziel voordat u mij het voorrecht verleent om deel te nemen in de jihad tegen Israëlische Joodse honden.”
 • “Er is slechts één ding te zeggen over Joden: er was nog nooit een meer laf, oneervol, en boerse natie dan zij. De overwinning zal zeker voor ons zijn.”

Sommige Twitter-gebruikers hebben Hitler geprezen voor het doden van Joden, terwijl anderen hem veroordeelden voor een onvoldoende werk. Dan zijn er degenen die voorgesteld hebben om de Turkse Joden te vervolgen. Zich richtend naar de Turkse minister van Binnenlandse Zaken, Süleyman Soylu, tweette één gebruiker:

“Synagogen, het Israëlische consulaat en de Joden… Als we deze afbranden, vernietigen en al deze dingen doden, zullen we dan worden beschouwd als misdadigers?”

Andere Tweets namen hetzelfde op:

 • “Sluit alle synagogen in Turkije. Arrestatie of uitzetting van alle Joodse burgers. Sluit alle waterstromen naar Israël af. Vervolgens gaan zij dan automatisch kwaken.”
 • ‘Wat als we de synagogen en kerken afsluiten? Het openen van de Hagia Sophia [Christian Basiliek in Istanbul] voor [moslim] om te aanbidden?”
 • “Sluit alle de synagogen in Istanboel. Tolerantie heeft zijn grenzen. Jeruzalem is de hoofdstad van de islamitische gelovigen.”

Erdogans verklaringen – en die van de Turken die zijn wereldbeeld delen – zijn het verdere bewijs dat fundamentalistische moslims zich verzetten tegen Israëls bestaan als een soevereine Joodse staat. Hun woede over Trumps Jeruzalemverklaring heeft niets te maken met het beleid van de VS of Israël.

Hun woede vloeit voort uit het feit dat de Joden die in Israël zijn als een machtige natie – daar niet zijn als dhimmi’s (tweederangs en vervolgde personen). Fanatieke moslims kunnen niet aan het feit ontkomen dat de Joden nog steeds in hun heilige moslimland wonen en daar de leiding over hebben.

Deze reacties zijn ook de meest waarneembare voorbeelden van de islamitische genocidale haat tegenover Joden en de extreme islamitische onverdraagzaamheid voor religieuze gevoeligheden en nationale geschiedenis richting een niet-islamitische geloof.

Lees hier verder het artikel van Uzay Bulut
op de site van The Gatestone Institute