Arabische regimes zijn doodsbang voor de vrijheden die Israëliërs genieten

Vijftig jaar zijn verstreken sinds veel Arabische landen in 1967 vernederd werden door Israël in een oorlog die de Arabieren begonnen, met als duidelijk doel de Joodse staat te vernietigen en de Joden de Middellandse Zee in te gooien. Tegenwoordig heeft Israël solide diplomatieke betrekkingen met twee van deze landen – Jordanië en Egypte – terwijl Saoedische functionarissen spreken met hun Israëlische veiligheids-tegenhangers over de Iraanse dreiging.

Maar hoewel het Midden-Oosten overspoeld wordt door een nieuwe golf van interne destabilisatie, en Iran onlangs een nieuwe golf van protesten heeft meegemaakt waarin mensen zongen “we willen geen islamitische republiek“, is het grote taboe voor de Arabische en islamitische wereld nog steeds dat van culturele uitwisselingen met de gehate ‘Zionisten’.

Een vooraanstaande Franse filmproducent in Tunesië, Saïd Ben Saïd, die onlangs het meest prestigieuze filmfestival van Noord-Afrika gedwongen moest verlaten, uitte recent een van de meest openlijke beschuldigingen van antisemitisme in de Arabische wereld. Hij onthulde, in een editoriaal in het Franse dagblad Le Monde, dat een uitnodiging om de jury van het Carthage Film Festival te presideren werd ingetrokken vanwege zijn samenwerking met Nadav Lapid, de Israëlische filmregisseur, en omdat hij had deelgenomen aan een panel op het Filmfestival van Jeruzalem eerder dit jaar. De echte boosdoener, zo betoogde Ben Saïd, was de prevalentie van antisemitisme gevoed door islamitische extremisten in het Midden-Oosten:

“Niemand kan de ellende van het Palestijnse volk ontkennen, maar toegegeven moet worden dat de Arabische wereld in meerderheid antisemitisch is … Deze haat tegen de Joden is in intensiteit en diepte verdubbeld, niet vanwege het Arabisch-Israëlische conflict, maar met de opkomst van een bepaalde visie op de islam.”

Schrijvers, romanschrijvers, journalisten, politici, bloggers, filmmakers: er zijn veel Arabische en islamitische kunstenaars die een hoge prijs hebben betaald voor het doorbreken van het ijzeren gordijn dat rond Israël is gelegd.

Amin Maalouf, die zowel een Libanees als een Frans paspoort heeft, gaf een interview aan een Israëlisch kanaal, i24. Misschien dacht hij dat het hebben van de Goncourt-prijs (de grootste literaire erkenning van Frankrijk), het behalen van het Legioen van Eer en het behoren tot de ‘Onsterfelijken’ van de Franse Academie hem zou hebben beschermd. Natuurlijk deed het dat niet. Direct na zijn interview met het televisiekanaal begonnen de verzoeken om hem zijn Libanees staatsburgerschap te ontnemen en hem meteen voor de rechter te brengen.

Een Libanese regisseur, Ziad Doueiri, deed zelfs iets ‘erger’: hij filmde een aantal scènes op Israëlisch grondgebied! Toen hij terugkeerde van het Filmfestival van Venetië, wachtte de Libanese politie hem op het vliegveld op. Hij werd gearresteerd, gedurende drie uur ondervraagd en beschuldigd van ‘samenwerking met Israël’.

Boualem Sansal, een veelgeprezen Algerijnse schrijver, had de Prix du Roman Arabe moeten ontvangen voor zijn boek ‘Rue Darwin’. De jury die hem echter had uitgekozen, trok de prijs later in en annuleerde deze. De reden? Sansal had een reis naar Jeruzalem gemaakt om een ​​Israëlisch literair festival bij te wonen.

De grote Egyptische schrijver Ali Salem heeft zijn carrière voor altijd zien vernietigen omdat hij Israël had bezocht. In 1994, een paar maanden nadat de Oslo-akkoorden waren getekend, reisde de beroemde Egyptische satirische schrijver naar Israël en schreef het boek, My Drive to Israel. Theaters trokken zich terug en boycotten zijn toneelstukken.

De Nobelprijswinnaar voor literatuur Naguib Mahfouz werd vervolgd door de islamitische fundamentalisten, niet alleen vanwege zijn ‘seculiere geest’, maar bovenal de steun die Mahfouz destijds aan president Anwar Sadat gaf omdat hij het vredesverdrag van Camp David had ondertekend met Israël. In 1979 boycotten de Arabische landen de publicatie van de boeken van Mahfouz. Ze zijn nog steeds officieel niet beschikbaar in sommige landen in het Midden-Oosten.

De meest bekende Iraanse blogger, Hossein Derakhshan, belandde in de gevangenis; hij werd beschuldigd van ‘spionage voor Israël.’ Zijn ‘misdaad’? Een bezoek aan Israël twee jaar eerder om ‘het dagelijkse leven van het Joodse volk te tonen’ en om antisemitische vooroordelen bloot te leggen.

Zelfs de beroemdste Arabische dichter, de Syrische Adonis, werd verbannen uit de Arab Writer Union vanwege ontmoetingen met Israëlische intellectuelen in Granada tijdens een UNESCO-conferentie.

Deze Arabische en islamitische regimes zijn doodsbang voor Israël, een relatief microscopische 20.000 vierkante kilometer, vergeleken met de 33 miljoen vierkante kilometer van de Arabische en islamitische wereld. In een immense halve maan die van Casablanca naar Mumbai veegt, is Israël de enige vrije staat in de regio.

In Saoedi-Arabië werd blogger Raif Badawi gevangengezet en gegeseld. In Jordanië werd de schrijver Nahid Hattar vermoord voor ‘godslastering’. In Egypte werd de romanschrijver Ahmed Naji gevangen gezet wegens ‘obsceniteit’. En Iran verhoogde het kopgeld voor de moord op schrijver Salman Rushdie.

Israël is de enige staat in het Midden-Oosten waar journalisten absolute vrijheid van meningsuiting genieten en het leger en de regering veilig kunnen uitdagen. Het is een Joods land waar uitgeverijen Arabische auteurs vertalen; het tegenovergestelde gebeurt niet in het Midden-Oosten. Het is het enige land waar kunstenaars en schrijvers niet worden gecensureerd of door de staat worden verteld wat ze moeten schrijven, wat ze niet moeten schrijven of hoe ze zich moeten gedragen. Dit is wat Arabische en islamitische dictaturen vrezen: dat hun eigen artiesten ‘besmet’ kunnen zijn door deze ‘weerbarstige’ ‘Zionisten’.

Het Westen, waar mensen geven om pluralisme en culturele vrijheid, heeft sterk de steun nodig van deze Arabische en islamitische schrijvers en kunstenaars die het hebben aangedurfd om Israël te bezoeken en als dusdanig werden gebrandmerkt en uitgespuwd. Het betekent inzetten op vrijheid en vooruitgang in plaats van op autocratieën en een kunstmatige, mislukte ‘vrede’. Deze Arabische kunstenaars zijn veel dapperder en eerlijker over al die Europese pseudo-intellectuelen die de boycot van Israël omarmen, het enige vrije en open land in het Midden-Oosten.

door Giulio Meotti


Bronnen:

♦ naar een artikel van Giulio Meotti “Arab Regimes Terrified by Israel’s Freedoms” van 16 januari 2018 op de site van The Gatestone Institute

Een gedachte over “Arabische regimes zijn doodsbang voor de vrijheden die Israëliërs genieten

  1. Ik denk dat ook veel Westerse intellectuelen doodsbang zijn voor de Israelische vrijheden, daar zij altijd oorverdovend stil zijn wanneer Arabische/Moslim intellectuelen & artiesten worden gearresteerd, gemarteld of geboycord……….maar zij altijd zéér assertief & luidruchtig ‘moreel’ stelling nemen tegen Israel’s ‘misdaden’.

    Het is een soort van politieke Radetzky mars.
    Hard klappen bij het bekende refrein, maar muisstil bij het minder populaire gedeelte.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.