Libanese verdachte van bomaanslagen in Parijs en Antwerpen weer op vrije voeten

Het Franse Bureau National de Vigilance Contre l’Antisémitisme (BNVCA) uitte op zaterdag 13 januari 2018 zware klachten tegen de regering nadat een Franse rechter de onmiddellijke vrijlating had bevolen van de Libanees Hassan Naib Diab. Deze man wordt verdacht voor zijn aandeel in de bomaanslag op de synagoge in de Rue Copernic van Parijs in oktober 1980 en tevens van verscheidene andere soortgelijke bomaanslagen.

De bomaanslag op de synagoge in Parijs werd op 29 augustus 1981 gevolgd door een andere aanslag op de synagoge in Wenen (Oostenrijk) waarbij 2 mensen stierven en 17 anderen gewond raakten. Op 20 oktober 1981 was Antwerpen aan de beurt toen een bomauto ontplofte in de Antwerpse diamantwijk (plaatje hierboven) met drie doden en 106 gewonden als gevolg naast enorme materiële schade.

De vrijlating van de Libanese terrorist het voorbije weekende zorgde voor heel wat beroering in de Franse Joodse gemeenschap. “Deze beslissing van de onderzoeksrechters is zeer betreurenswaardig, want na 38 jaar onderzoek en expertise bewijst het bereiken van een dergelijk resultaat dat zij er eenvoudigweg vanaf wilden zijn”, zei Sammy Ghozlan van i24News en voorzitter van BNVCA. Ghozlan concludeerde:

“Ik vroeg het Openbaar Ministerie om tegen deze beslissing in beroep te gaan, de argumenten die door de rechters werden aangedragen zijn slechts veronderstellingen, zij oordeelden erg bevooroordeeld, dat Hassan Diab het voordeel van de twijfel kreeg. Diab werd vrijgelaten omdat de rechters daartoe gedwongen waren vanwege politieke redenen, misschien zelfs om de Jordaanse of Libanese autoriteiten te plezieren. Dit is naar mijn mening een diplomatieke zaak veel meer dan een rechtszaak.”

De Conseil Représentatif des Institutions Juives de France (CRIF) heeft vrijdag haar “consternatie” en “verontwaardiging” uitgesproken over het besluit van de Franse justitiële autoriteiten om de vermeende terrorist vrij te laten.

Rue Copernic 1980
Op vrijdag 3 oktober 1980, omstreeks 18u40 net nadat de Joodse sabbat was ingegaan en de synagoge intussen was vol gelopen, want het was tevens de avond van Simchat Torah, werd Parijs opgeschrikt door een hevige explosie die plaatsvond pal voor de synagoge van de Liberale Israëlitische Unie in de Rue Copernic in het 16de district van Parijs.

Vier personen vonden de dood – toevallige passanten – twee Fransen Jean-Michel Barbé en Philippe Bouissouen en de Portugese arbeider Hilario Lopez-Fernandez. De vierde dode was de 42-jarige Joodse Aliza Shagrir-Levyeen Israëlische TV presentatrice die in Parijs met vakantie wasen op slag werd gedood. Daarnaast vielen er ook meer dan twintig gewonden, voor het overgrote deel toevallige voorbijgangers.

De aanslag werd destijds opgeëist door een Palestijnse tereurgroep, met name  Volksfront voor de Bevrijding van Palestina / Speciale Operaties (PFLP-OS), een splintergroep van de marxistische PFLP. De PFLP-SO staakte haar activiteiten in 1982. Echter, de dader(s) van de bomaanslagen konden ontkomen.

Hassan Naib Diab
Decennialang werd niks meer werd gehoord van de zaak. Tot dat in november 2007 de Franse politie terug belangstelling kreeg voor deze oude onopgeloste zaak wanneer zij een tip krijgt van de Duitse recherche met de namen van de daders van deze aanslag. De Duitse Geheime Dienst was al sinds 1999 [!] in het bezit van deze namenlijst. Het blijft gissen naar de reden waarom zij nog eens acht jaar wachtte om die lijst door te geven aan de Franse recherche. 

Ruim 28 jaar later werd één van de vermoedelijke daders opgespoord en opgepakt in Canada. De verdachte, Hassan Naib Diab (°Beiroet, 1953), is intussen professor sociologie aan de Universiteit van Canada geworden en beschikt over de dubbele Libanees-Canadese nationaliteit. Hij werd op 13 november 2008 gearresteerd te Gatineau in de provincie Quebec (Can.) en werd in afwachting van zijn uitlevering aan Frankrijk, opgesloten in een cel in Ottawa.

Bomaanslag te Antwerpen
Ook België begint interesse te krijgen in deze zaak. Diab wordt verdacht van meerdere aanslagen, onder meer ook van de aanslag in de Antwerpse Diamantwijk, elf maanden na de aanslag in de Rue Copernic te Parijs. Op 20 oktober 1981 ontplofte in de Antwerpse Hoveniersstraat een geparkeerde bestelwagen. Balans: drie doden en 106 gewonden en enorme materiële schade. Joodse organisaties vragen justitie alles in het werk te stellen om hem, zelfs na 33 jaar, ook in België te berechten.

In november 2014 wordt Hassan Diab door Canada eindelijk uitgeleverd aan Frankrijk. Hij wordt door het Franse gerecht ervan verdacht een explosief mengsel van 10 kilo pentriet in een tas van een scooter te hebben verborgen, die korte tijd later explodeerde op slechts enkele meters voor de synagoge van de Liberale Israëlitische Unie. Pentriet (PETN of Nitropenta) is één van de krachtigste militaire springstoffen en best te vergelijken met het meer gekende nitro-glycerine.

In mei 2016 trok een Frans rechter in twijfel of de man bij de Parijse aanslag wel in het land was. Zijn voorlopige hechtenis werd onderbroken en omgezet in elektronisch toezicht. Maar het hof van beroep verzette zich tegen die beslissing. Diab moest terug naar de cel in afwachting van zijn proces. Zover komt het voorlopig niet want sinds het afgelopen weekeinde is Diab weer op vrije voeten.

Tot op vandaag ontkent Hassan Diab de feiten en beweert dat hij het slachtoffer is van een persoonsverwisseling.

Bomaanslag te Antwerpen, 20 oktober 1981


Bronnen:

♦ naar een artikel “Le BNVCA lâche une bombe contre la France de Macron : ‘Le terroriste de la rue Copernic a été libéré pour des raisons politiques'” van 14 januari 2018 op de site van Le Monde Juif

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.