Israël maakt zich op om de 70ste verjaardag te vieren van de restauratie van de Joodse staat

Minister Miri Regev van Cultuur en Sport presenteerde maandag plannen voor de 70e verjaardagsviering van Israël, samen met het ministerie van Cultuur en Sport Directeur-generaal Yossi Sharabi; Directeur van het Hasbara Centrum Moshik Aviv; en leden van het 70ste evenementenbeheer – vertegenwoordigers van Target Market, het productiebedrijf dat is uitgekozen om de evenementen te produceren.

Het evenement – waarvoor journalisten werden uitgenodigd – omvatte een onthulling van het logo (plaatje hierboven) dat de vieringen het hele jaar door zal vergezellen. Een davidster verschijnt in het hart van het logo – “een symbool van de kracht en vastberadenheid van het volk van Israël sinds de tijd van koning David.”

De Davidster kreeg een modern ontwerp waarin het cijfer 70 werd verwerkt met lijnen die openspringen en doorgaan als pixels en die naast innovatie en vooruitgang de eeuwigheid zouden symboliseren. Het woord ‘Israël’ verschijnt in het logo in de schrijfstijl van de schrijver, zoals de Torah op perkament is geschreven en drukt de onverbrekelijke band uit tussen de moderne staat Israël en het oude nationalisme; tussen 2018 en bijbelse tijden; tussen het Hemelse Jeruzalem en het Aardse Jeruzalem.

Het thema voor Israël’s 70e werd ook onthuld: “Erfgoed van Innovatie”, zei het team. “Meer dan welke andere samenleving in de wereld, is er een diepe vermenging in de Israëlische samenleving van oud en nieuw, van religie en moderniteit, van geest en substantie – en misschien is dat het geheim van zijn macht, het geheim van onze macht,” zei minister Regev.

“De Israëlische samenleving heeft sterke nationale, historische en traditionele kwaliteiten, waardoor ze haar identiteit, haar eenheid en natuurlijk haar veiligheid kan behouden. Als zodanig is het creatief, kijkt het naar de toekomst, denkt het buiten de gebaande paden en is een voorloper op het gebied van onderzoek, geneeskunde en landbouw, en levert daarmee een essentiële bijdrage aan de hele mensheid. De regering besloot deze unieke bijdrage van Israël aan de wereld te benadrukken onder de kop ‘Heritage of Innovation’.

De 70 uur durende vieringen beginnen met de fakkel-belichtingsceremonie, totdat de Sjabbat begint en hervatten wanneer deze eindigt. “De 70 uur durende vieringen zullen alle burgers omvatten: orthodox, religieus en seculier; Joden en Arabieren; oosters en westers; centrum en periferie,” zei Regev.

“Dit zullen 70 uur feest zijn in de Israëlische samenleving die ons allemaal verbindt. De evenementen zijn afgestemd op zowel jong als oud publiek, voor hele gezinnen en ook voor Joden over de hele wereld. We gaan de meest spraakmakende en ontroerende gebeurtenissen in de Israëlische samenleving hosten, vol energie, positiviteit en vreugde. Het zal spannend, onderscheidend en ontroerend zijn, net zoals dit land waar we van houden zo innig verdient. De staat Israël viert er 70.”


Bronnen:

♦ naar een bericht “Israel’s 70th to Reflect ‘Heritage of Innovation’” van Hana Levi Julian van 15 januari 2018 iop de site van The Jewish Press

♦ naar een bericht “Culture ministry announces plans for Israel’s 70th anniversary” van Max Schindler van 15 januari 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een bericht “Israel to celebrate 70th birthday with 70-hour spectacle” van 15 januari 2018 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.