IDF verijdelt bomaanslag aan het Graf van Jozef in Shechem, Samaria

Zowat 1.000 Israëlisch Joodse bezoekers kwamen op maandagavond 15 januari 2018 samen om te bidden aan het complex van het Graf van Jozef in de stad Shechem, nabij Nabloes in Samaria. De toegang van de bezoekers werd beveiligd door de troepen van de IDF, de grenspolitie en de Israëlische politie.

Plaatje hierboven: Palestijnen belegeren het Graf van Jozef op 7 oktober 2000 tijdens Arafat’s Tweede Intifada. Alles werd kapot geslagen en de inboedel in brand gestoken… [beeldbron: Arca]

Tijdens het bezoek werd een mobiel geëxploiteerd explosief gevonden in de buurt van het graf. Een bom squadron heeft een gecontroleerde explosie van het apparaat uitgevoerd. Toen de troepen binnenkwamen en de bussen het graf verlieten, werden stenen naar hen gegooid. Eén bus werd licht beschadigd, maar niemand was gewond. Een Arabier werd gearresteerd op verdenking van het verstoren van de vrede.

Bovendien nam een ​​IDF-troepenmacht van de Binyamin Regionale Brigade, in samenwerking met de Grenspolitie, gisternacht twee wapens in beslag in het dorp Silwad. Soldaten van het IDF arresteerden elf Arabieren die verdacht werden van betrokkenheid bij terroristische activiteiten, volksterreur en gewelddadige ongeregeldheden in Judea en Samaria. Alle verdachten werden voor ondervraging opgeleid.

Graf van Jozef
De Graftombe van Jozef bevindt zich in het hart van Nabloes, in de door de Palestijnse Autoriteit gedeeltelijk gecontroleerde gebieden (Area A en B) in Judea en Samaria aka de Westelijke Jordaanoever. Tegenstrijdige meningen of Aartsvader Jozef al dan niet op deze plek werd begraven, hebben niet belet dat de Jozef ’s Graftombe erkend werd als zijnde een Joods schrijn, zij het van minder belang. Dit in tegenstelling tot de Graftombe van Rachel, Jozef ’s moeder, die zich bevindt op de weg van Jeruzalem naar Bethlehem.

Joden geloven dat Jozef, de elfde van de twaalf zonen van aartsvader Jakob en zijn vrouw aartsmoeder Rachel, hier geboren is. De plaats wordt ook aanbeden door de christenen, in het bijzonder de Oosterse Christen-Orthodoxe en tevens door de moslims, die zeggen dat hun Profeet Yussuf hier begraven ligt.

Na de oorlog van 1967 heroverde Israël de toegang toegang tot de site en werd in de jaren 1980 in de Graftombe van Jozef een klein Joods seminarie gebouwd. De site werd ook gebruikt als een militaire voorpost, en een aantal soldaten waren er gestationeerd ter bescherming van de studenten van het seminarie en de site zelf. Nabloes werd teruggegeven aan de Palestijnen in 1995, maar de Israëli’s behielden de controle over de site.

Intifada
In september 2000 was de Tweede Intifada uitgebroken. Aanvankelijk werd het bezoek van wijlen premier Ariel Sharon aan de Tempelberg op 28 september 2000 ingeroepen als excuus voor het begin van de nieuwe revolte. Echter, Hamasleider Mahmoud Al Zahar in een video interview van december 2014, gaf zelf toe dat dit bevel tot revolte reeds eerder werd gegeven door de eerste president van de PA Yasser Arafat, nadat hij eerder dat jaar eigenhandig de reeds vergevorderde  vredesonderhandelingen in Camp David had doen mislukken.

De revolte begon in oktober 2000 op de Westelijke Jordaanoever en zal zich snel over de de rest van het land verspreiden. Op 7 oktober 2000 besloot het Israëlische leger zich terug te trekken uit Nabloes en gaf de controle over Jozef ’s Graftombe over aan de Palestijnse politie, die beloofde de site te zullen bewaken.

Echter, de Palestijnse politie liet toe dat de Tombe werd vernield en dat de inboedel kort en klein geslagen en verbrand werd (plaatje bovenaan). De meute vernielde tevens een militaire post in de buurt van de Tombe. De Tweede Intifada, ook Al Aqsa Intifada genoemd, zal in 2004 eindigen met de dood van Yasser Arafat, die de revolte zelf had aangesticht.

UNESCO flatert
Op 31 oktober 2011 verwelkomde UNESCO ‘Palestina’ als 195ste lidstaat van de culturele organisatie van de Verenigde Naties die waakt over het werelderfgoed. Eerder, op 21 oktober 2010 besloot de UNESCO om de Graftombe van Rachel om te dopen tot een islamitisch heiligdom en wordt voortaan de Bilal bin Rabah Moskee genoemd.

Tegelijk werd Israël ervoor gewaarschuwd dat deze heilige site “een integraal onderdeel vormt van de bezette Palestijnse gebieden en dat eventuele eenzijdige maatregelen door de Israëlische autoriteiten zullen worden beschouwd als een schending van het internationaal recht.”

Voor de Israëliërs doet de vernietiging van een Joodse heiligdom ernstige twijfels rijzen of de Palestijnse Autoriteit wel bereid zou zijn om de religieuze sites die behoren tot de Joden en christenen te beschermen en de toegang daartoe wil waarborgen. Israël staat garant voor de toegang tot alle heilige plaatsen die onder hun controle vallen, volgens een wet van 1967 tot de bescherming van de heilige plaatsen.


Bronnen:

♦ naar een bericht “Miracle at Joseph’s Tomb” van Ido Ben Porat van 16 januari 2018 op de site van Arutz Sheva

2 gedachtes over “IDF verijdelt bomaanslag aan het Graf van Jozef in Shechem, Samaria

  1. Opgenomen in uitgifte vanmiddag vd “ZEEPERPAPER” via zeepertje.com DANK! Ook in eerdere uitgiften berichten van brabosh… in Nederlandse kolom

    Like

  2. IS methoden.

    Dit is hoe heilige plaatsen eruit zien als men ze in handen geeft van Palestijnen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.