Abbas: Oslo is voorbij, vredesakkoord enkel via internationale bemiddelaars

De Centrale Raad van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) begon haar tweedaagse bijeenkomst in Ramallah op zondagavond, en werd bijeengeroepen om de gevolgen van de erkenning door de VS van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël te bespreken. Mahmoud Abbas, die de Palestijnse Autoriteit leidt, alsmede de leidende Fatah-factie van de PA, wil tijdens deze tweedaagse bijeenkomst een ​​strategie bepalen om het Amerikaanse besluit om zijn ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen, aan te pakken.

In zijn toespraak tijdens de openingszitting zei Abbas dat Israël een “koloniaal project is dat niets met de Joden te maken heeft.” Hij voegde eraan toe: “Europeanen wilden de Joden hierheen brengen om hun belangen in de regio te behouden.” Wat de toekomst betreft van alle rechtstreekse besprekingen over de definitieve status en de Oslo-akkoorden die zijn voorganger (Yasser Arafat) een Nobelprijs voor de vrede opleverde, werden beide punten als dood bestempeld.

Niettemin sprak Abbas enerzijds over het beëindigen van alle gesprekken en anderzijds wendde hij zich tot de internationale gemeenschap voor toekomstige bemiddeling. Buiten dat, is het ook een open geheim dat, ondanks alle schuim en woede over het afsnijden van alle contacten met de Trump-administratie, Palestijnse Autoriteit-ambtenaren er niettemin voor hebben gezorgd om een ​​rustige band met het Witte Huis te onderhouden. Abbas zei:

“Ik roep de Centrale Raad op om alle overeenkomsten tussen de PLO en Israël te herzien, omdat Israël deze overeenkomsten tot een doodlopend einde heeft gebracht. We zullen deze beslissing nemen, ook al weten we van tevoren wat het zal ons brengen. Israël heeft de Oslo-overeenkomst beëindigd en daarom moet de Centrale Raad denken aan ‘Waar moeten we vanaf hier naar toe?'”

Abbas beval de Raad ook aan om elke rol voor de Verenigde Staten uit te sluiten bij het bemiddelen van een vredesoplossing met Israël na de erkenning door de VS van Jeruzalem als hoofdstad van Israël, waarbij hij uithaalde naar de VS vanwege zijn ‘bevooroordeelde’ positie tegenover de Palestijnse Autoriteit:

“‘We zullen niet accepteren wat de VS ons gaat voorstellen en zullen zijn bemiddeling na de misdaad in Jeruzalem niet accepteren, maar we zullen alleen een internationale bemiddeling in het vredesproces accepteren met als doel de bezetting te beëindigen. We zullen serieuze vredesbesprekingen houden onder auspiciën van de Verenigde Naties om de bezetting te beëindigen.”

Hij viel ook de Amerikaanse president Donald Trump aan over zijn bedreiging om de hulp aan de Palestijnse Autoriteit te verminderen als Ramallah niet aan de onderhandelingstafel komt. “Ik zie een tweet op Twitter”, zei Abbas, “We zullen de Palestijnen geen geld geven omdat ze weigeren te onderhandelen.” “Moge je huis geruïneerd worden”, vervloekte hij Trump. “Waar heb je me dat aangeboden? Aan de telefoon? Op televisie?”

Abbas ging verder met zijn tirade en drong aan op:

“Jeruzalem is onze eeuwige hoofdstad, wat er ook mag gebeuren. Het is om deze reden dat we hier bijeen zijn: om het te verdedigen. We zitten in een gevoelige positie. Waar kunnen we later een compromis over maken? De staat zelf? Abu Dis als hoofdstad? We hebbenj er genoeg van. Hier blijven we. We zullen de fouten uit het verleden – van 1948 en 1967 – niet opnieuw maken. Jeruzalem en Al Aqsa, waarvan Mohammed sprak, zijn een van de heiligste plekken na Mekka en Medina.

Jeruzalem is van de tafel gehaald met een snelle tweet van Mr. Trump. Niettemin, zijn we hier om te blijven. We zullen onze dorpen niet verlaten. Dit is ons land. We zullen van niemand instructies aannemen. We houden vast aan onze mensen, ons land. We zeggen tegen Trump dat we zijn deal niet accepteren. De deal van de eeuw is de klap in het gezicht van de eeuw geworden.”

Abbas had ook bittere woorden voor de Amerikaanse ambasssadeur aan Israël, David Friedman:

“De huidige Amerikaanse ambassadeur in Tel Aviv David Friedman zegt dat er geen bezetting is. Dat Israël op zijn eigen land bouwt. Hij vroeg het ministerie van Buitenlandse Zaken om af te zien van het gebruik van het woord ‘bezetting’. Ze vroegen me om hem te ontvangen. Ik zei: ‘Hem? Nee, ik zal hem niet ontvangen. Niet hier, niet in Amman en niet in Washington…’

We zullen de dialoog met de Israëli’s voortzetten omdat het nuttig is. Sommigen in het Israëlische publiek zijn voorstander van vrede en sommigen zijn tegen. Ik ben er altijd al een voorstander van geweest, al in 1977 in de vergadering van de nationale raad in Caïro. Met wie willen we vrede? Israël. Zelfs als (premier Benjamin) Netanyahu dat niet is.”

Alle leden van de verscheidene Palestijnse facties woonden de vergadering bij met uitzondering van Hamas en de Palestijnse islamitische Jihad, die beide worden ondersteund door Iran en geen van beide leden van de PLO zijn.

Tijdens de openingssessie pleitte Salim Zanoun, president van de Palestijnse Nationale Raad (PNC), het hoogste wetgevende lichaam, voor een heroverweging van de PLO-erkenning van Israël. Hij riep ook op tot een algemene strategie om het besluit van de VS over Jeruzalem en Israëlische maatregelen in de stad onder ogen te zien, waarvan de Palestijnse Autoriteit beweert dat het de hoofdstad van haar toekomstige onafhankelijke staat zal worden.


Bronnen:

♦ met dank aan Tiki S. voor de hint: “De corrupte charlatan uit Palestina blijkt nu ook al compleet seniel “

♦ naar een artikel “PA President Abbas: ‘Israel a colonial project, has nothing to do with Jews'” van Elior Levy van 14 januari 2018 op de site van Ynet News (Yediot Ahronot)

♦ naar een artikel “Abbas: Oslo Is Finished, Peace Deal Only with International Brokers” door Hana Levi Julian van 14 januari 2018 op de site van de Jewish Press

3 gedachtes over “Abbas: Oslo is voorbij, vredesakkoord enkel via internationale bemiddelaars

  1. De speech waarin Abbas zijn eigen graf heeft gegraven en waar duidelijk wordt dat het hele Palestijnse kaartenhuis in mekaar donderd, neer gebuldozert door US huizenmagnaat & President, Donald John Trump.

    De charlatan uit ‘Palestina’ is seniel aan het worden door te denken dat hij de mogul uit Washington een lesje kan leren met zijn gedreig.

    De 2 pijlers van zijn wanbeleid, Jeruzalem & UNWRA worden met een veeg onderuit gehaald.

    Geliked door 1 persoon

  2. Ha…..internationale bemiddellaars… yeah right, the mafioso vriendjes van de “Palestijnse zaak” in een of andere VN-kartel waar wonder boven wonder opeens “democratische” regelgeving geldt. Ongeloofelijk. Het trieste is dat vele Westerse mogendheden erin trappen. Hypocritueus weliswaar.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.