Kaderlid van terreurgroep Hamas gewond tijdens mislukte bomaanslag in Sidon, Libanon

Een bomaanslag verwondde een Hamas-terrorist in de Libanese stad Sidon op zondag, waarbij zijn auto werd vernietigd, berichtten beveiligingsbronnen en het al-Manar-televisiestation van de Libanese terreurgroep Hezbollah.

Plaatje hierboven: Hamasterrorist Abu Hamza kwam er met de schrik en een gewond been vanaf [beeldbron: BHT]

De belaagde Palestijnse terrorist was Mohamed Hamdan, ook bekend bij zijn nom de guerre Abu Hamza en was een minder bekend maar belangrijk kaderlid van Hamas. Aanvankelijk werd hij dood verklaard maar bleek achteraf slechts “licht gewond” te zijn. Een agent van de Libanese veiligheidsdienst zei dat onder de zetel van zijn auto een bom van ca. 400 gram was geplaatst, die afging toen hij achter het stuur kroop.

In tegenstelling tot de eerste rapporten, zeiden getuigen dat de terrorist die het doelwit was van de aanslag, gewond werd aan het been.  Burgemeester van Sidon, Mohammed Saudi, zei dat Hamdan in een plaatselijk ziekenhuis werd geopereerd. De ontploffing vernietigde de zilveren BMW van Hamdan en stuurde een rookkolom de lucht in over Sidon, 40 km ten zuiden van Beiroet.

Het Libanese netwerk meldde ook dat de explosie plaatsvond op de parkeerplaats voor het huis van Hamdan, wat volgens het netwerk duidt op een moordaanslag. Het netwerk voegde eraan toe dat dit dezelfde locatie was waarin leden van de Islamitische Jihad, de geboers al-Majdoub, in 2006 werden gedood in een operatie die werd toegeschreven aan Israël. De vertegenwoordiger van Hamas in Libanon, Ayman Shana’a, wees met een beschuldigende vinger naar Israël: “De Zionistische vijand is de enige die baat heeft bij het schaden van de stabiliteit van Libanon en we moeten de Libanese autoriteiten het onderzoek laten voltooien en de criminelen vatten”.

Volgens Channel 10 is de gewonde Abu Hamza Hamdan de broer van Osama Hamdan, die sinds 1988 als vertegenwoordiger van Hamas in Libanon heeft gediend. Een leider van de Palestijnse Fatah-beweging in Libanon, Mounir al-Maqdah, zei dat Hamdan betrokken was bij operaties in Israël. “Het incident draagt Israëlische vingerafdrukken,” vertelde hij.

Hamas heeft recent de banden met Hezbollah in Libanon weer aangetrokken als onderdeel van de inspanningen om de samenwerking met Iran op het gebied van terrorisme te hervatten. Azzam Al-Ahmad, lid van het Centraal Comité van Al Fatah, ontmoette op 31 december 2017 Hassan Nasrallah in Beiroet, de leider van de Libanese terreurorganisatie Hezbollah die door de V.S., de EU en de Arabische Liga als een terroristische organisatie staat opgelijst.

Er wonen meer dan 147.000 Palestijnen in Libanon, de meesten in de 12 vluchtelingenkampen van het land, waarvan twee van deze kampen, waaronder het grootste, zich in Sidon bevinden. De Palestijnse facties zijn daarin zowat allen vertegenwoordigd en regelmatig leidt dit tot interne spanningen. Het zou dus best kunnen dat de aanslag op Abu Hamza simpelweg een Palestijnse afrekeing was onder het dozijn rivaliserende terreurbendes.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Mordechai Sones “Senior Hamas official injured in southern Lebanon car explosion” van 14 januari 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel “Hamas terrorist wounded in assassination attempt in Lebanon” van 14 januari 2018 op de site van BHT (Israel Behind the News)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.