Palestijnse relschoppers botsen met Israëlische soldaten op vrijdagnamiddag

Honderden Palestijnse relschoppers botsten vrijdag met Israëlische soldaten in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever in waarvan zij beweerden dat het protesten waren tegen de erkenning door de VS van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël.

Dergelijke verstoringen doen zich wekelijks voor, traditioneel na het vrijdaggebed waar jonge Palestijnen wekelijks hun portie Jodenhaat ophalen om daarna met bloeddoorlopen ogen de straat op te trekken. Maar de spanningen zijn de laatste weken ietwat toegenomen na de aankondiging van president Donald Trump op 6 december dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is.

Dat besluit wekte de woede op in de Arabische en islamitische wereld en bezorgdheid bij de Europese bondgenoten van Washington, evenals Rusland. De zet werd verwelkomd door Israël. “Er blijft de voor de Verenigde Staten haast niets anders over dan dat het duidelijk de oorlog verklaart aan het Palestijnse volk, zijn autoriteit en leiderschap”, schreef commentator Rajab Abu Serreya in de wijdverspreide Palestijnse krant Al-Ayyam.

In totaal zijn 17 Palestijnen en één Israëliër gedood tijdens de uitbarsting sinds de aankondiging van Trump, hoewel analisten zeggen dat noch Israël, noch de Palestijnen geïnteresseerd zijn in een grote escalatie. Een zogeheten ‘derde intifada’ zit er voorlopig nog niet aan te komen.

Een paar honderd bewoners van de Gazastrook naderden de grensafsluiting met Israël en gooiden stenen naar soldaten die probeerden hen uiteen te drijven door blikjes traangas te vuren, volgens de video van Reuters. Kleinere groepjes Palestijnen verzamelden zich in een paar steden op de Westelijke Jordaanoever, waar demonstranten stenen gooiden en autobanden verbrandden.

Israëlische soldaten vuurden traangas af en gooiden verdovende granaten. Palestijnse medische functionarissen beweerden dat 14 Palestijnen tijdens de botsing van vrijdag gewond waren geraakt door scherpe munitie. Een Israëlische militaire woordvoerster zei dat ze de rapporten aan het controleren was.


Bronnen:

♦ naar een bericht “Palestinian Rioters Clash With Israeli Troops at Friday Demonstrations” in The Algemeiner van 12 januari 2018