Abbas wil Amerikaans gat in begroting van de PA vullen met meer steun van de EU

President Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit zal later deze maand het hoofdkwartier van de Europese Unie in Brussel bezoeken, waar hij een ‘pakket van eisen’ zal presenteren die een nieuwe koers zal bepalen om de Palestijnse soevereiniteit te bereiken, volgens een rapport van donderdag.

Plaatje hierboven: Ramallah, 15 juli 2014. De Italiaanse Minister van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini (L) op visite bij PA-president Mahmoud Abbas. Vanaf 1 nov. 2014 zal Mogherini voor de Europese Unie buitenlandse kwesties behartigen [beeldbron: EPA/Alaa Badarneh]

De Palestijnse leider zal i Brussel de erkenning eisen van de staat Palestina langsheen de grenzen van 1967 met Oost-Jeruzalem als hoofdstad, volgens een rapport in de in Londen gevestigde Pan-Arabische krant al-Hayat.

Sinds de Amerikaanse president Donald Trump Jeruzalem in december als hoofdstad van Israël heeft erkend, hebben de Palestijnen gezegd dat Washington niet langer zijn historische en leidende rol in het vredesproces kan spelen. De Palestijnen zoeken nu naar nieuwe wegen om een ​​onafhankelijke Palestijnse staat te stichten zonder de hulp van de Amerikanen.

Volgens het rapport, dat een naamloze senior Palestijnse ambtenaar citeert, zal Abbas drie eisen stellen aan EU-ministers wanneer hij op 22 januari naar Brussel reist. Dit zijn: de erkenning van de staat Palestina aan de grenzen van 1967 met Oost-Jeruzalem als hoofdstad, steun voor het volledige Palestijnse lidmaatschap van de Verenigde Naties, en een verhoging van de financiële steun aan de PA om een ​​dramatische daling van de hulp te compenseren mocht de VS, de grootste internationale donor van de Palestijnen, doorgaan met zijn bedreiging om de hulp te verminderen.

Abbas zal Brussel een week eerder bezoeken net vooraleer een commissie van belangrijke donorgroepen aan de Palestijnen zal samenkomen in de hoofdstad van de EU voor een spoedsessie. Deze groep met 15 leden, het Ad Hoc Liaison Committee (AHLC), omvat de VS en de EU. De vergadering op ministerieel niveau zal op 31 januari in Brussel worden gehouden.

Een resolutie in de VN-Veiligheidsraad die kritiek uitoefent op de beslissing van Trump in Jeruzalem werd door alle EU-landen gesteund, maar uiteindelijk door de VS met een veto stem tegengesproken. De meeste EU-landen hebben ook gestemd voor een vergelijkbare niet-bindende resolutie in de Algemene Vergadering, hoewel vijf zich onthielden van de maatregel. Volgens de hoge Palestijnse functionaris zal Abbas de EU-landen vragen om hun verzet tegen het Amerikaanse besluit zullen ombuigen in een politieke actie.

De relaties tussen Ramallah en Washington hebben een dieptepunt bereikt in de nasleep van het besluit van Trump, waarbij Palestijnen Amerikaanse functionarissen boycotten en verklaren dat de VS niet langer als vredesmakelaar kunnen optreden. In zijn toespraak van 6 december zei Trump dat zijn beslissing slechts de realiteit erkende dat Jeruzalem al als de hoofdstad van Israël fungeert en niet bedoeld was om vooruit te lopen op de definitieve grenzen van de stad.

Hij riep op tot geen verandering in de status-quo op de heilige plaatsen van de stad. De verhuizing werd begroet door premier Benjamin Netanyahu en door leiders in een groot deel van het politieke spectrum van Israël. De Amerikaanse leider zei later echter dat hij Jeruzalem ‘van tafel had gehaald’.

Trump dreigde eerder deze maand de Amerikaanse hulp aan de Palestijnen te verminderen, door op Twitter te zeggen dat Washington ‘geen waardering of respect’ krijgt van de Palestijnen. “We betalen de Palestijnen HONDERD MILJOENEN DOLLARS per jaar en krijgen geen waardering of respect,” Trump tweette op 2 januari. “Met de Palestijnen die niet langer bereid zijn om over vrede te praten, waarom zouden we nog een van deze enorme toekomstige betalingen aan hen doen?”

Volgens het Amerikaanse consulaat op de website van Jeruzalem zijn de Verenigde Staten de grootste donor van hulp aan de Palestijnen sinds de ondertekening van de Oslo-akkoorden in 1994. Deze hulp bedroeg de afgelopen jaren ongeveer $ 600 miljoen per jaar, ongeveer de helft daarvan gaat naar United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees (UNWRA).

door Dov Lieber


Bronnen:

♦ met dank aan Tiki S. voor de hint: “Mahmood & Federika….een liefdesverhaal. EU belastingbetaler mag nu veel meer gaan meebetalen voor de Palestijnen. Geen probleem want de economie draait beter en dus mag het wel een paar centen kosten.

♦ naar een artikel van Dov Lieber “Abbas looking to fill US-sized hole with more support from EU — report” van 11 januari 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Elad Benari “Abbas to ask EU to recognize ‘Palestine'” van 8 januari 2018 op de site van Arutz Sheva