Terreur tegen Israël bestrijden? Leg de geldstroom naar de Palestijnen stil

Na een periode van relatieve rust heeft het terrorisme opnieuw de kop opgestoken en Israëlische levens geëist. De moord op dinsdag vorige week op rabbijn Raziel Shevach nabij Nabloes onderstreept het dilemma van Israël bij het zoeken naar effectieve manieren om terrorisme te bestrijden.

Plaatje hierboven: een tekening van de Amerikaanse cartooniste Mary Zins aka Mezine [beeldbron]

Laten we eerlijk zijn: de verschillende verklaringen van politici in de nasleep van de aanslag zijn niets meer dan lege woorden. De regering kan aanvullende bouw in Judea en Samaria goedkeuren, of Shevach ’s dood compenseren met bouwvergunningen voor Havat Gilad met terugwerkende kracht af te leveren, maar dit zal het terrorisme niet stoppen. Als er iets is, zijn het degenen die beweren dat dergelijke gebaren enkel maar het vuur doen oplaaien.

Tientallen jaren van strijd tegen het Palestijnse terrorisme hebben ons geleerd dat de oplossing ligt in een combinatie van intelligentie en operationele activiteiten, evenals een poging om te voorkomen dat gewone Palestijnen in de wereld van terrorisme stappen, meestal door economische oplossingen te bedenken.

Maar niets garandeert een slagingspercentage van 100%. Operatie Defensief Schild op de Westelijke Jordaanoever heeft in 2002 een lange weg afgelegd in de richting van het elimineren van terroristische infrastructuur in het gebied, maar het was niet in staat om het volledig uit te roeien.

Er zijn genoeg wapens op de Westelijke Jordaanoever om te zorgen dat een terrorist, ongeacht of hij alleen opereert of namens een terroristische organisatie, in staat is om een ​​aanslag uit te voeren. Gelukkig zijn de IDF en de veiligheidsdienst Shin Bet meestal wel in staat om dergelijke intenties grotendeels te dwarsbomen. Op dinsdag faalden ze.

Ervaringen uit het verleden hebben aangetoond dat de terrorist zal worden gepakt. Veiligheidstroepen sparen geen enkele moeite om hem zo snel mogelijk te pakken te krijgen, want als een persoon eenmaal de psychologische hindernis van het plegen van moord heeft overschreden, is het slechts een kwestie van tijd voordat hij opnieuw doodt.

Tegelijkertijd moet de defensieorganisatie zelf onderzoeken of een zwakke schakel in dit geval heeft gefaald en of het verbeteren van de veiligheidsinfrastructuur in het gebied het voor terroristen moeilijker zou maken om toekomstige aanslagen uit te voeren. De verwachting van de inwoners van Judea en Samaria voor absolute veiligheid is begrijpelijk, maar is niet realistisch, eenvoudig omdat er niet zoiets bestaat.

Lokale wegen beslaan honderden kilometers; miljoenen mensen, zowel Israëli’s als Palestijnen, reizen erheen en het defensie establishment probeert iedereen een normaal leven te schenken. Het is altijd aan te raden om extra troepen in te zetten en meer beveiligingscamera’s op te zetten, maar dat kost handenvol geld, dus elk budget dat daarvoor wordt gebruikt, zou noodzakelijkerwijs afbreuk doen aan iets anders.

De onmiddellijke oplossing blijft voornamelijk afhankelijk van het verzamelen van informatie, wat op zijn beurt de veiligheidsdiensten in staat stelt terroristische aanslagen te verijdelen, maar Israël is op zoek naar creatievere tegenmaatregelen.

Een veilige gok
Het Ministerie van Defensie werkt momenteel aan een van deze oplossingen: het opzetten van een agentschap voor economische oorlogvoering om de financiering van terrorisme te ondermijnen.

De meeste terreurdaden, zeker grote aanvallen, worden ondersteund door organisaties die de daders ideologische en financiële steun bieden. Israël probeert al jaren de financiering van het Palestijnse terrorisme te onderdrukken, maar het probleem was dat tot nu toe elk element onafhankelijk handelde.

De acties die de Shin Bet, IDF, Mossad, Israel Politie, Tax Authority en de Autoriteit ter Voorkoming van het Witwassen van geld en het voorkomen van Terrorismefinanciering in deze zaak hebben ondernomen, zijn niet gecoördineerd. Het nieuwe agentschap, het geesteskind van minister Avigdor Lieberman van Defensie, is ontworpen om deze operaties te synchroniseren en zo hun efficiëntie te verbeteren.

Het agentschap voor economische oorlogvoering wordt geleid door Paul Landes, de voormalige directeur van de autoriteit voor het verbod op het witwassen van geld en het voorkomen van terrorismefinanciering, die een internationale expert op dit gebied is. Het agentschap zal opereren op alle relevante binnenlandse gebieden, waaronder inlichtingen, handhaving, regelgeving en handel, en tegenover de internationale gemeenschap.

Bovendien zal het nieuwe agentschap Israël in staat stellen zich tot andere, soortgelijke agentschappen over de hele wereld te wenden om het te helpen terroristische groeperingen te bestrijden. Hezbollah, bijvoorbeeld, exploiteert een uitgebreide drugshandelnetwerk om haar activiteiten te financieren, en de Islamitische Staat heeft een uitgebreide criminele onderneming. Het ondermijnen van deze activiteiten zal hun cashflow en, als gevolg daarvan, hun terroristische activiteiten in gevaar brengen.

Uiteraard zal het bureau voor economische oorlogvoering zich vooral richten op Palestijns terrorisme. Israël voert een uitgebreide campagne tegen de betaling door de Palestijnse Autoriteit aan terroristen en hun families, die in 2017 1,23 miljard sjekel ($ 362 miljoen) of 7% van het totale budget van de Palestijnse Autoriteit bedroeg.

De ‘prijslijst’ is verbijsterend. Elke terrorist die een gevangenisstraf van drie tot vijf jaar uitzit in een Israëlische gevangenis ontvangt een maandelijkse toelage van NIS 2000 ($ 590). Degenen die een gevangenisstraf van tien jaar uitdienen, ontvangen NIS 4.000 ($ 1.200) en degenen die 15 jaar lang in de gevangenis zitten, ontvangen NIS 6.000 ($ 1.800).

Terroristen die een levenslange gevangenisstraf uitzitten, ontvangen maandelijks een toelage ter hoogte van NIS 10.000 ($ 2.900). Getrouwde terroristen ontvangen een extra NIS 300 ($ 88) per maand en degenen die getrouwd zijn met kinderen ontvangen een extra NIS 50 ($ 15) per kind per maand. Terroristen met een Israëlisch staatsburgerschap ontvangen een extra NIS 500 ($ 150) per maand.

De Palestijnse Autoriteit geeft gevangenen ook ‘vrijgavesubsidies’ van tussen de $ 1.000 voor degenen die een gevangenisstraf van één tot drie jaar hebben uitgezeten en $ 10.000 voor degenen die 16 jaar of langer gevangen zijn gehouden. Degenen die meer dan 10 jaar gevangen zitten, komen de rest van hun leven in aanmerking voor een pensioen. Ramallah betaalt ook de rekening voor de dagvergoeding van de Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen, ten bedrage van NIS 29 miljoen ($ 8,5 miljoen) per jaar.

Deze cijfers moeten de Palestijnen nog meer verontrusten dan dat zij de Israëliërs woedend maken, vooral gezien het feit dat het gemiddelde maandsalaris op de Westelijke Jordaanoever $ 580 is en de Palestijnse Autoriteit meer besteedt aan stipendia voor gevangenen en hun gezinnen dan aan het algemeen welzijn.

Dit maakt deel uit van de campagne waarin Lieberman toonaangevend is, wat ook de internationale gemeenschap aanspreekt, aangezien een groot deel van de begroting van de PA afkomstig is uit donorlanden. De poging van Israël om deze landen te laten zien waar hun geld naartoe gaat, is enigszins geslaagd, aangezien Denemarken en Noorwegen bijvoorbeeld de financieringsregels voor Palestijnse groepen hebben aangescherpt om ervoor te zorgen dat hun geld niet wordt gebruikt voor het financieren van terroristische activiteiten.

Als de overheid succesvol is in het doorgeven van de zogenaamde ‘rekening voor terroristische lonen’, die probeert de toelagen van de PA’s gevangenen af ​​te trekken van de ongeveer $ 100 miljoen aan belastingen die Israël namens de Palestijnen verzamelt, zal de Palestijnse Autoriteit de crisis voelen .

Dit zal waarschijnlijk ertoe leiden dat Ramallah betalingen aan terroristen verlaagt, althans tijdelijk. De terroristen en hun families zullen hier zeker woedend van worden, waardoor ze meer in conflict komen met de rest van de Palestijnen, die nauwelijks de eindjes aan elkaar kunnen knopen.

Het defensie establishment is van mening dat hoe kleiner de financiële prikkel is om terreur uit te voeren, hoe kleiner de kans dat Palestijnen niet-ideologische aanvallen zullen plegen.

Veel Palestijnen die in de afgelopen maanden zijn gearresteerd voor het aanvallen van Israëli’s hebben toegegeven dat ze gemotiveerd waren door het vooruitzicht om de stipendia te krijgen. Ze weten dat het uitvoeren van een terroristische aanslag hen in de gevangenis kan brengen, maar het zou hun leven en zeker de financiën van hun familie nog verbeteren.

Dit is niet voldoende om de meerderheid van de Palestijnen te overtuigen Israëliërs aan te vallen, en de uitdaging van het defensie establishment is om de minderheid te neutraliseren die gelooft dat er geen andere manier is om armoede te verslaan.

Tegelijkertijd is Israël ook gericht op het ondermijnen van de financiële pijplijn van Hamas. De heersers van Gaza genieten momenteel een budget van tussen de $ 200 miljoen en $ 300 miljoen per jaar. Ongeveer 80% van het geld komt uit Qatar en Turkije en de rest uit de belasting van Gaza.

Hamas besteedt een derde van zijn budget aan zijn militaire vleugel, de Izzedine al-Qassam Brigades, die ook profiteert van rechtstreekse Iraanse hulp, ter waarde van tientallen miljoenen dollars per jaar, die allemaal is opgedragen aan de bewapeningsinspanningen van de terroristische groep .

Deze financiële pijplijn is niet immuun. Israël kan lobbyen bij donorlanden, online geldoverdrachten dwarsbomen en koeriers oppakken. Dit maakt het moeilijk voor Hamas – en andere terroristische organisaties – om aanslagen te financieren. Geen enkele financiering betekent minder aanslagen en het spreekt natuurlijk voor een verbeterd gevoel van veiligheid voor het Israëlische publiek.

door Yoav Limor


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yoav Limor van 12 januari 2018 op de site van Israel Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.