Mythe: Israël is de grootste begunstigde van Amerikaanse militaire hulp

idf01a

Talloze artikelen die Israël in diskrediet brengen (evenals vele andere artikelen met een betere bedoelingen) vragen hoe het is dat een land zo klein als Israël het grootste deel van de Amerikaanse militaire hulp ontvangt. Israël ontvangt 55%, of 3,1 miljard dollar per jaar, gevolgd door Egypte, dat 23% ontvangt.

Deze ogenschijnlijke gulle vrijgevigheid komt ten koste van andere gelijkwaardige of belangrijkere bondgenoten, zoals Duitsland, Japan en Zuid-Korea. De klacht roept het spook op van een almachtige lobby in Israël die het Amerikaanse Congres in zijn pion heeft veranderd.

Het antwoord op de aanklacht is simpel: Israël is niet eens een grote begunstigde van Amerikaanse militaire hulp. Het numerieke cijfer geeft de officiële directe Amerikaanse militaire hulp weer, maar is nagenoeg betekenisloos in vergelijking met de werkelijke kosten en baten van de Amerikaanse militaire hulp – waaronder vooral Amerikaanse aanwezigheid aan de grond in de gastlanden.

Er zijn 150.500 Amerikaanse troepen gestationeerd in zeventig landen over de hele wereld. Dit kost de Amerikaanse belastingbetaler jaarlijks $ 85-100 miljard, volgens David Vine, een professor aan de Amerikaanse universiteit en auteur van een boek over het onderwerp. Met andere woorden, 800 tot 1.000 Amerikaanse soldaten die in het buitenland gestationeerd zijn, vertegenwoordigen 565.665 miljoen dollar aan hulp aan het land waarin ze zich bevinden.

Zodra de werkelijke kosten zijn berekend, blijkt dat de grootste hulpontvanger Japan is, waar 48.828 Amerikaanse militairen zijn gestationeerd. Dit vertaalt zich in een Amerikaans militair hulppakket van meer dan 27 miljard dollar (berekend volgens Vine’s lagere schatting). Duitsland, met 37.704 Amerikaanse troepen op zijn grondgebied, ontvangt hulp gelijk aan ongeveer 21 miljard dollar; Zuid-Korea, met 27.553 Amerikaanse troepen, ontvangt meer dan 15 miljard dollar en Italië ontvangt minstens 6 miljard dollar.

Als de schatting van Vine juist is, is het Amerikaanse militaire hulppakket van Japan negen keer groter dan dat van Israël, Duitsland is zeven keer groter en Italië is twee keer zo groot. De vermenigvuldigers zijn zelfs nog groter voor Egypte. Zelfs de Lilliputter Golfstaten, Koeweit en Bahrein, van wie de Amerikaanse bases elk meer dan 5000 Amerikaanse militairen herbergen, ontvangen militaire hulp die bijna gelijk is aan wat Israël ontvangt.

Toch onderschatten zelfs deze cijfers de totale kosten van Amerikaanse hulp aan hun bondgenoten. De kosten van het onderhouden van troepen in het buitenland weerspiegelen niet de aanzienlijke kosten, diep begraven in geclassificeerde Amerikaanse militaire uitgavencijfers, van talrijke Amerikaanse lucht- en zeepatrouilles. Evenmin weerspiegelt het de hoge kosten van gezamenlijke oefeningen op de grond, in de lucht en op zee met gastlanden (gebeurtenissen die slechts met tegenzin worden erkend op de officiële site van de NAVO).

Amerikaanse lucht- en zeemachten patrouilleren voortdurend in de Noordelijke, Baltische en Chinese zeeën om Amerikaanse bondgenoten in Europa en in de Stille Oceaan te beschermen – voor Amerikaanse rekening. Een glimp van de omvang van deze operaties wordt geboden door incidenten zoals het schaduwen van een Russisch schip in de Baltische staten, bijna tussenkomsten tussen Chinese kustwachtschepen en Amerikaanse marineschepen die worden uitgezonden om Chinese claims in de Zuid-Chinese Zee en bijna botsingen tussen US Air Force-vliegtuigen en hun Chinese tegenhangers in hetzelfde gebied.

In opvallend contrast is dat er nooit een Amerikaans vliegtuig is gevlogen om het luchtruim van Israël te beschermen. Geen patrouilles van de Amerikaanse marine om de kust van Israël te beschermen. En het allerbelangrijkste is dat geen Amerikaans militair personeel het risico loopt om de veiligheid van Israël te waarborgen.

In Japan, Zuid-Korea, Duitsland, Koeweit, Qatar, de Baltische staten, Polen en elders zijn Amerikaanse troepen een kwetsbare onderneming. Het is te hopen dat hun aanwezigheid een aanval afschrikt, maar er is nooit een garantie dat er geen aanval zal plaatsvinden. Mocht een dergelijke aanval plaatsvinden, dan kost het ongetwijfeld Amerikaanse levens.

Dit kan niet gebeuren in Israël, dat zijn eigen terrein verdedigt met zijn eigen troepen. Er bestaat geen gevaar dat de VS zich in Israël, zoals dat in Irak en Afghanistan gebeurde, verwikkeld zou raken in oorlogen van 4 biljoen dollar, volgens Linda J. Bilmes, een hoogleraar in het openbaar beleid en onderzoeker aan de universiteit van Harvard.

De aanwezigheid van Japan bovenaan de lijst van Amerikaanse militaire hulpontvangers is zowel begrijpelijk als discutabel. Het is begrijpelijk omdat Japan van cruciaal belang is voor de nationale veiligheid van de VS wat betreft het handhaven van de vrijheid van de zeeën en het bevatten van een opkomend China. Het is betwistbaar omdat Japan een rijk land is dat zou moeten betalen voor de Amerikaanse troepen die erin gestationeerd zijn – of in plaats daarvan, om zijn eigen leger aanzienlijk te versterken.

Momenteel telt het Japanse leger bijna 250.000 soldaten, maar het heeft te maken met de snel groeiende militaire macht van zijn belangrijkste tegenstander, China. Een soortgelijk geval kan worden gemaakt met betrekking tot Duitsland, zowel in termen van zijn rijkdom als zijn bijdrage aan het confronteren van de Russische dreiging.

Wat onbegrijpelijk is, is niet waarom Israël zoveel Amerikaanse militaire hulp ontvangt, maar waarom Japan negen keer meer hulp heeft ontvangen dan Israël. Dit is een merkwaardige proportie gezien de relatieve macht die Israël bezit in het Midden-Oosten en het potentieel om essentiële Amerikaanse veiligheidsbelangen in tijden van crisis vooruit te helpen, vergeleken met de kracht die Japan ten opzichte van China handhaaft.

door professor Hillel Frisch


Bronnen:

naar een door Brabosh ingekort artikel van professor Hillel Frisch op de site van het Besa Center

Een gedachte over “Mythe: Israël is de grootste begunstigde van Amerikaanse militaire hulp

  1. Bovendien moet Israel de ontvangen gelden in de US uitgeven aan US wapens, wat dan weer goed is voor werkgelegenheid in de US.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.