Abbas’ topfunctionarissen van al-Fatah overleggen in Beiroet met Hezbollahleider Nasrallah

Azzam Al-Ahmad, lid van het Centraal Comité van Al Fatah, de politieke factie die wordt voorgezeten van Mahmoud Abbas, ontmoette op 31 december 2017 Hassan Nasrallah in Beiroet, de leider van de Libanese terreurorganisatie Hezbollah die door de V.S., de EU en de Arabische Liga als een terroristische organisatie staat opgelijst.

Een dag eerder ontmoette een delegatie van de Palestijnse Autoriteit (PA) Libanese functionarissen, waaronder premier Saad Al-Hariri, om de erkenning door de Amerikaanse president Donald Trump van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël te bespreken. Na zijn ontmoeting met Al-Ahmad, beweerde Nasrallah aan de tv-zender Al Mayadeen dat de Fatah-factie ermee instemde om “een derde Intifada [volksopstand] in de Palestijnse gebieden te activeren”.

Echter, wanneer bereikt door The Media Line, bevestigde Al-Ahmad Fatah’s toewijding aan vreedzaam verzet. “Nasrallah stemde in met [niet-gewelddadige burgerlijke ongehoorzaamheid] toen ik hem ontmoette als een vertegenwoordiger van Fatah, maar hij ontmoette ook nog andere Palestijnen.”

Pogingen om het controversiële contact met de proxie van Iran te verduidelijken, verklaarden PA Vice President en vice-voorzitter van Fatah Mahmoud Al-Aloul aan The Media Line dat de Palestijnse delegatie naar Beiroet was gegaan om er “Libanese leiders te ontmoeten en niet specifiek met Hezbollah.”

In het Al Mayadeen-interview beweerde Nasrallah ook dat het Iraanse regime de recente golf van Palestijnse protesten tegen de verklaring van Jeruzalem van Trump had gefinancierd. Hij benadrukte dat Hezbollah ernaar streeft om een ​​’punt van eenheid’ met de Palestijnen tot stand te brengen en bevestigde dat Jeruzalem de focus was van zijn ontmoeting met functionarissen. “Wij zullen niet aarzelen om elke gelegenheid aan te grijpen om steun en wapens te bieden aan het verzet in Palestina,” verklaarde Nasrallah.

Al-Ahmad beweerde echter tegenover The Media Line dat de Palestijnse groeperingen unaniem waren overeengekomen “nee tegen geweld, nee tegen wapens.” Hij benadrukte verder dat Fatah geen “normale” relatie met Iran heeft vanwege zijn “schadelijke” impact op pogingen om verzoening te smeden met Hamas, de islamitische Palestijnse beweging in de Gazastrook. “We hebben oude conflicten met Iran en we zijn niet verantwoordelijk voor alles wat ze aankondigen en Nasrallah weet dat,” zei Al-Ahmad.

Ibrahim Al-Hajj, het hoofd van de afdeling Politieke Wetenschappen aan de Birzeit-universiteit op de Westelijke Jordaanoever, legde aan The Media Line uit dat het voor de PA “banden hebben met het sjiitische Iran nu is als het plegen van politieke zelfmoord, vooral met regionale soennitische machten.”

Hij waarschuwde dat een beleid van het verbreken van de banden met de VS terwijl, hypothetisch gesproken, het opbouwen van relaties met de Islamitische Republiek de manier zou veranderen waarop de wereld de Palestijnse zaak waarneemt. “De PA moet neutraal blijven en relaties onderhouden op basis van de interne politieke situatie, niet volgens de verlangens van andere landen”, benadrukte Al-Hajj.

Rana, een communicatieofficier bij het kantoor in Beiroet van Hezbollah, vertelde The Media Line dat de groep niet hoeft te fungeren als tussenpersoon tussen Teheran en de Palestijnen, “omdat er een directe verbinding is tussen Iran en enkele Palestijnse politieke partijen.” In dit opzicht hebben Hamasleiders vorige maand een ontmoeting gehad met Nasrallah in Libanon, slechts enkele dagen nadat een delegatie van Hamas, geleid door Saleh Al-Arouri, een bezoek bracht aan hoge Iraanse functionarissen in Teheran.

Hamas-chef Ismail Haniyeh heeft opgeroepen tot “een nieuwe Intifada” en beschreef het Jeruzalem-initiatief van Trump als een “oorlogsverklaring” tegen Palestijnen. “We moeten [een] Intifada [lanceren] die de bezetting zal bestrijden en het gezicht van [Israëlische premier Benjamin Netanyahu] in de grond zal boren,” bevestigde hij.

Sindsdien is er een grote opleving geweest in het raketvuur vanuit Gaza naar Israël, inclusief het kennelijke doelwit van een ceremonie ter ere van een IDF-soldaat wiens stoffelijk overschot wordt vastgehouden door Hamas. Het Israëlische defensie establishment stelt dat de drie mortiergranaten die toen werden afgevuurd naar Israël van Iraanse makelei waren.


Bronnen:

♦ naar een artikel “Fatah Cadres Meet With Hezbollah Chief” van Pesach Benson van 7 januari 2018 op de site van Honest Reporting

♦ naar een artikel “Fatah Downplays Meeting With Hizbullah Leader” van Dima Abumaria van 6 januari 2018 op de site van The Media Line

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.