Saoedi-Arabië wil nauwer samenwerken met Israël tegen Iran

De Zwitserse krant Basler Zeitung meldde maandagochtend dat Israël en Saudi-Arabië samenwerken om de groeiende aanwezigheid van Iran in het Midden-Oosten te bestrijden. Volgens het rapport werken de twee landen aanzienlijk samen op het gebied van militaire kwesties en veiligheid op strategische kwesties, ondanks het feit dat ze geen open diplomatieke banden hebben.

Een ander rapport zei dat de gedeelde interesse in het voorkomen dat Iran zichzelf vestigt in het Midden-Oosten met een landcorridor naar de Middellandse Zee, ertoe heeft geleid dat de Saoedi’s hebben gedebatteerd over de aankoop van Israëlisch gemaakte militaire uitrusting en verdedigingssystemen. Basler Zeitung beweerde ook dat Riyad Israël verzocht heeft om de mogelijkheid te onderzoeken om anti-tank verdedigingssystemen en het Iron Dome anti-raketsysteem te kopen eventueel via een derde partij.

Onlangs waren er verschillende rapporten die berichten over Israëlische en Saoedische functionarissen bijeenkomsten, hoewel geen van beide partijen onthulde dat de onderwerpen besproken werden. Het Zwitserse rapport beweert dat inlichtingenfunctionarissen uit beide landen in oktober bijeenkwamen om de samenwerking aan te halen en bespraken een extra vergadering met de inlichtingendiensten van beide landen. Offcieel wordt elke samenwerking ontkend.

In november gaf IDF-stafchef Gadi Eizenkot een interview aan de Saoedische nieuwssite Elaph, waarin stond dat ‘de echte en grootste bedreiging in de regio Iran is, dat drie belangrijke kwesties heeft waarop moet worden gereageerd.

De eerste is het nucleaire programma, dat tijdelijk is bevroren, maar er bestaat geen twijfel over de intenties van Iran om nucleaire vermogens te bereiken. Ten tweede breidt Iran zijn invloed verder uit in de verschillende regio’s en ten derde levert het wapens [aan proxies] om missies uit te voeren, zoals bv. Hezbollah in Libanon, de Houthi’s in Jemen en Islamitische Jihad (PIJ) in Gaza.

“Tegelijkertijd is er een Amerikaans beleid om allianties aan te gaan om Daesh (ISIS) te bestrijden en zijn zij daar ook in geslaagd. De VS proberen ook de gematigde soennitische as in de regio te versterken en te ondersteunen zonder zijn soldaten op de grond te zetten om te vechten. 

Aan de andere kant is er een Russisch beleid dat alleen kijkt naar de Russische belangen in Syrië. Ze hebben een overeenkomst gesloten met Assad, Iran en Hezbollah enerzijds en met de Amerikanen om tegen Daesh te vechten anderzijds, samen met Turkije en onszelf (Israël) als onderdeel van een mechanisme om wrijving te voorkomen, dat heel goed heeft gewerkt.”

Stafchef van de IDF, generaal-majoor Gadi Eizenkot, zei ook dat Israël “bereid is om informatie te delen als dat nodig zou blijken en er zijn vele gemeenschappelijke belangen die we met hen [de Saoedi’s] gemeen hebben.”

door Nitzan Keidar


Bronnen:

♦ naar een artikel van Nitzan Keidar “Report: Saudi Arabia working with Israel against Iran” van 8 januari 2018 op de site van Arutz Sheva