PLO dreigt (opnieuw) erkenning van bestaansrecht van Israël in te trekken

PLO-secretaris-generaal Saeb Erekat slaat opnieuw alarm dat Israël het risico loopt niet langer ‘erkend’ te worden door de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), in overeenstemming met de vaak geschonden maar internationaal erkende Oslo-akkoorden, als de Amerikaanse president Donald Trump zijn beslissing om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen niet zal intrekken.

Plaatje hierboven: 27 april 2009. De tweestatenoplossing volgens Mahmoud Abbas (links) en zijn rechterhand, toponderhandelaar voor vrede met Israël Saeb Erekat (rechts). Voor de internationale pers tonen zij grijnslachend een ingelijste kaart van hun toekomstige nepstaat. Israël werd “van de kaart geveegd” en vervangen door ‘Palestina’.

Erekat zei op donderdag dat PLO-leiders zondag en maandag bijeenkomen om “verschillende aanbevelingen te bespreken om Israël verantwoordelijk te houden om vooruitgang te boeken met de realisatie van de onvervreemdbare rechten van het Palestijnse volk”.

Volgens Ahmad Majdalani, een lid van het Uitvoerend Comité van de PLO, zal een voorstel worden besproken om de erkenning van Israël op te schorten “op grond van het feit dat alleen tussen staten kan worden erkend.” Majdalani legde de verklaring af in een interview met Voice of Palestine.

Uiteraard klinkt dit vrij logisch. Tenslotte is alleen Israël een soevereine staat.

Hoge ambtenaren in de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie hebben dezelfde bedreiging gevormd door de erkenning van Israël al een jaar geleden in te trekken. Zoals met andere bedreigingen van de Palestijnse Autoriteit en de PLO, zou deze onherroepelijk de Nobelprijs voor de Vredesprijs winnende Oslo-akkoorden breken (plaatje hieronder).

Van links naar rechts: Yasser Arafat, Shimon Peres en Yitzhak Rabin ontvingen in 1994 de Nobelprijs voor de Vrede naar aanleiding van de ondertekenng van de Oslo Akkoorden [beeldbron: Alain Elkan]

De overeenkomst wordt in elk geval voortdurend geschonden door aanzetting tot geweld door de PA-regering, ‘pay to kill’ aanmoediging van terreuraanslagen en andere vormen van sociale programmering om hun volk voor te bereiden op etnische zuivering van Joden, antisemitisme en haat tegen Israëliërs – en de dodelijke terreuraanslagen uitgevoerd als gevolg van de door de overheid gesponsorde aanzetting, om nog maar te zwijgen van de terroristische activiteit van Hamas, uitgevoerd onder de vlag van ‘verzoening’.

Maar januari 2016 was niet de eerste keer dat de dreiging van het herroepen van de erkenning van Israël werd gemaakt en dit was lang vooraleer president Trump eraan had gedacht om een Republikeinse campagne te voeren voor het presidentschap van de VS.

Bijna drie jaar geleden drong PLO-secretaris-generaal Saeb Erekat – wiens leven onlangs werd gered door de Verenigde Staten met een longtransplantatie in een ziekenhuis in Pennsylvania – bij de PLO al aan om te overwegen de erkenning van Israël te herroepen. Hij verwierp ook elke suggestie dat Israël ooit als een Joodse staat zou worden erkend en verzette zich tegen plannen voor Israël om de controle over de Jordaanvallei te behouden.

In juni 2015 dreigde Erekat ook dat “Israël voor het einde van dit jaar een keuze zal moeten maken: we hebben een contract en een partnerschap dat zal leiden tot een tweestatenoplossing, of anders zal Israël de enige verantwoordelijkheid dragen van de Jordaan (rivier) tot aan de Middellandse Zee. Dit kan niet worden volgehouden.”

Maar het lijkt erop dat de Palestijnse Autoriteit nog niet helemaal bereid is om de handdoek in de ring te gooien: in plaats van “de sleutels terug te geven”, zoals PA-leider Mahmoud Abbas meerdere keren heeft gedreigd, heeft het leiderschap zich in plaats daarvan opnieuw tot internationale juridische adviseurs gewend tot nog meer ‘pappen en nathouden’, noch toonden ze zich teleurgesteld.

Volgende week is de PLO leiding van plan om een ​​voorstel te presenteren om de status van de Palestijnse Autoriteit te veranderen van een ‘overgangsgezag’ naar een ‘staat onder bezetting’. Dit, hoopt de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie, zal al zijn wettelijke verplichtingen krachtens het internationaal recht ontbinden – met inbegrip van de Oslo-akkoorden [aka Oslo I Akkoord van 1993 en Oslo II Akkoord in Taba, Egypte in 1995].

door Hana Levi Julian


Bronnen:

♦ naar een artikel “PLO Threatens (Again) to Rescind ‘Recognition’ of Israel” van Hana Levi Julian van 11 januari 2018 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “PLO dreigt (opnieuw) erkenning van bestaansrecht van Israël in te trekken

Reacties zijn gesloten.