Hamas, Islamitische Jihad en Israël vormen de ‘onoplosbare vergelijking’ van Gaza

Een staakt-het-vuren van Hamas met Israël wordt ondermijnd door de activiteiten van de op een na grootste terroristenfractie in de Gazastrook, de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ).

Plaatje hierboven: De huidige nummers 1 & 2 van Hamas, Ismail Haniyeh en Yahya Sinwar, zwaaien naar hun aanhangers tijdens een manifestatie naar aanleiding van de 30ste verjaardag van de terreurgroep in Gaza Stad op 14 december 2017 [beeldbron: Reuters/Mohammed Salem]

Zowel Hamas als PIJ zijn ideologisch toegewijd aan het islamistische doel om Israël te vernietigen en besteden aanzienlijke middelen om opeenvolgende gewapende conflicten te instigneren. Maar Hamas, die Gaza regeert en het grootste terreur-guerrillaleger daar onderhoudt, is erop gebrand om op dit moment een wapenstilstand met Israël te bewaren. De redenen om vast te houden aan het staakt-het-vuren zijn gebaseerd op zelfbehoud, omdat een nieuw conflict haar basis in het kustgebied in gevaar zou brengen.

PIJ, de Palestijnse factie die het meest loyaal staat tegenover Iran, lijkt de zaken anders te bekijken. Op 30 december vuurden terroristen mortiergranaten af ​​in een Kibbutz Kfar Aza, een gemeenschap bij de grens met Gaza in het zuiden van Israël. De aanvallers richtten hun granaten naar een verjaardagsceremonie voor de gevallen IDF-soldaat Oron Shaul, wiens lichaam in het bezit van Hamas blijft. Degenen die deelnamen aan de ceremonie vluchtten voor dekking terwijl de sirenes loeiden en mortieren insloegen.

Na de recente erkenning door president Donald Trump van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël, zou Hamas in een “zeer ongemakkelijke situatie terechtkomen in het geval van een botsing met de Palestijnse islamitische Jihad, en daarom blijven we leven in de onoplosbare vergelijking in Gaza”, vertelde Prof. Uzi Rabi aan JNS, expert uit het Midden-Oosten van de Universiteit van Tel Aviv.

Een IDF-onderzoek naar de aanslag van 30 december wees uit dat de mortiergranaten die in de aanval werden gebruikt, werden vervaardigd in een Iraanse wapenfabriek. Die granaten werden reeds in 2008 via het Sinaï-schiereiland naar Gaza gesmokkeld.

Teheran, 12 december 2017. Secretaris-generaal van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ), Ramadan Abdullah (links), op visite in Iran bij Ali Akbar Velayati (rechts) op zoek naar meer wapens, geld en logistieke steun voor de strijd om de vernietiging van Israël [beeldbron: IRNA]

Uit het onderzoek bleek dat de mortieren van de 120-millimeter variëteit exact overeenkwamen met de mortieren die een maand eerder eind november op IDF-posten in de buurt van Gaza werden afgevuurd. De aanval van november werd door PIJ uitgevoerd als wraak voor een Israëlische militaire operatie om een ​​grensoverschrijdende PIJ-tunnel te slopen. Het duurde niet lang vooraleer de IDF tot de conclusie kwam dat de PIJ achter beide incidenten zat.

De implicaties van deze ontwikkelingen kunnen de vooruitzichten bedreigen voor het verlengen van de huidige relatieve rust langs de grens met Gaza. PIJ is bereid om aanzienlijke risico’s te nemen om projectielen te lanceren in Israël, en een Iraanse helpende hand lijkt de 10.000-leden sterke organisatie te pushen om aanvallen te versnellen. Het vermogen van Hamas om PIJ te beteugelen is nergens te bekennen.

Toch blijft Israël Hamas beschouwen als de regerende partij in Gaza en de wraakactiebeleid van de Joodse staat – het treft Hamas-doelen als antwoord op alle incidenten van grensoverschrijdend vuur, ongeacht wie het uitvoert – gaat door. Sommige waarnemers geloven dat Hamas zijn vermogen om PIJ te beheersen niet echt verloor, maar dat het in feite dubbel spel speelt in vele vormen, waardoor PIJ af en toe ‘uit de band springt’ voordat het teruggetrokken wordt.

“Hamas is soeverein in Gaza”, zegt prof. Boaz Ganor, oprichter en uitvoerend directeur van het Israëlische International Institute for Counter-Terrorism, aan JNS. éDat is geen zinloze verklaring, maar eerder een feitelijke beschrijving van de situatie. Dientengevolge heeft Hamas het vermogen om elke opstandige organisatie te bedwingen, of het nu PIJ is of de aan de Salafi (Islamitische Staat gelieerde) organisaties. Toch heeft dit soort terughoudendheid een prijs die het imago van Hamas onder het Palestijnse publiek schaadt, en het zelfbeeld van zijn agenten en leiders, die bedoeld zijn als de vlagdragers van het ‘verzet’ tegen Israël,” zei Ganor.

Ganor vestigde ook de aandacht op de groeiende afhankelijkheid van Hamas van Iraanse financiering en Hezbollah-hulp. Volgens IDF-evaluaties heeft Iran de afgelopen maanden 100 miljoen dollar alleen aan Hamas en PIJ gestuurd. Deze afhankelijkheid, zei hij, “maakt dat Hamas, aan de ene kant, meer wordt blootgesteld aan druk van deze elementen met betrekking tot hun protégé, PIJ.” “Echter,” vervolgde Ganor, “in de balans van belangen van Hamas, is het belang van Egypte oneindig groot groter dan het belang van Iran, en een escalatie tegen Israël is in strijd met de Egyptische belangen.”

Als een resultaat van dit complexe beeld zei Ganor dat het redelijk is om aan te nemen dat “Hamas PIJ toestaat om sporadisch Israël onder vuur te nemen”, maar alleen zolang Hamas gelooft dat dit een aanzienlijke escalatie zal voorkomen en zolang het dat beoordeelt dat het kan blijven doorgaan met zijn dubbel spel van het voldoen aan ‘beide meesters’, zijnde Iran en Egypte. “Dit beleid zal worden voortgezet zolang Hamas schat dat het de incidenten kan beheersen zonder te worden afgeschilderd als de verdediger van Israël en zonder de Egyptenaren te benadelen,” verklaarde Ganor.

Rabi van de Universiteit van Tel Aviv twijfelde aan het vermogen van Hamas om PIJ te beperken. “Het lijdt geen twijfel dat de ruimte van Hamas om te manoeuvreren en actie te ondernemen tegen de opstandige organisaties [in Gaza] nog steeds van kracht is, maar niet wanneer we het hebben over de Palestijnse islamitische Jihad,” zei Rabi. Hij voegde eraan toe: “Men moet zich herinneren dat [PIJ] een organisatie is met vaardigheden en capaciteiten, waaronder 10.000 permanschappen, die door Iran worden gefinancierd en uitgerust en die alle redenen ter wereld heeft om de situatie te doen escaleren.”

door Yaakov Lappin


Bronnen:

♦ naar een artikel “Hamas, Islamic Jihad and Israel make up Gaza’s ‘unsolvable equation’” van 9 januari 2018 van Yaakov Lappin op de site van de Jewish News Service (JNS)