Kan of mag een Jood al dan niet wonen in onbeveiligde gebieden?

Hamas heeft niet officieel de verantwoordelijkheid opgeëist voor de vicieuze terreuraanslag van dinsdagavond, waarbij moordenaars van de Palestijnse Autoriteit 22 kogels afgevuurd hebben op een voertuig dat net voorbij reed. De 35-jarige rabbijn Raziel Shevach, een inwoner van Havad Gilad (Gilad Farms) in Samaria, die achter het stuur zat overleed even later in het Meir Hospital in Kfar Saba en werd dezelfde dag begraven.

Plaatje hierboven: Een schoolkind en zijn vader verlaten een Joodse school in Parijs en worden gadegeslagen door Franse politieagenten, maart 2012. De schrik na de moorden in Toulouse zit er diep in [beeldbron: Jacques Brinon/AP]

In mijn vorige post zei ik dat rabbijn Raziel Sjevach Z.L., alleen werd vermoord omdat hij een Jood was. Een lezer van mijn blog was het er niet helemaal mee eens en omdat ik denk dat deze kwestie belangrijk is, heb ik besloten een speciale pre-sabbat-post te schrijven. Hier is zijn opmerking:

“Ik betreur ten zeerste het verlies van levens en zeker van een jonge vader van 6 kinderen.

Maar rabbi Raziel Shevach Z.L. werd niet vermoord omdat hij een Jood was. Hij werd gedood omdat hij een Jood was die in een onbeveiligd gebied woonde. Er werd een veiligheidshekken/muur gebouwd om Israël te beschermen tegen terreur en mensen die aan de andere kant van die muur wonen, kennen het risico om rond te reizen alsof er geen oorlog gaande is. Deze rabbijn vertrouwde erop dat Hashem hem zou beschermen.”

De minst liefdadige interpretatie die aan deze opmerking wordt gegeven, is te zeggen dat dit inhoudt dat we Jodenhaters het recht moeten geven om te bepalen waar een Jood wel of niet woont. Ik denk niet dat de schrijver dat bedoeld heeft, maar het is een ietwat glibberige helling. Er zijn plaatsen in Frankrijk en het VK en misschien ook in andere landen waar een Jood niet kan leven, omdat hij of zij zeker zal worden aangevallen door antisemieten. Maar kunnen we toestaan ​​dat dit het geval is overal in de Joodse staat?

Men zou de opmerking kunnen interpreteren als simpelweg erop wijzend dat het gevaarlijk is om ’s nachts op Route 60 bij Shechem te rijden. Maar dit komt op hetzelfde neer. Rabbi Shevach woonde daar. Zou hij in het donker thuis moeten blijven? Niet dat het zoveel verschil zou maken. De moordenaars kwamen naar de huizen van de familie Fogel in Itamar, Dafna Meir, de familie Salomon en vele anderen.

Dus betekent het dat een Jood niet buiten het veiligheidshekken zou moeten leven, of met andere woorden dat Israël het grootste deel van Judea en Samaria niet als deel van de staat zou moeten opnemen? We hebben het geluk een antwoord te hebben, omdat deze propositie empirisch is getest.

Elke Jood, levend en dood, werd in 2005 uit de Gazastrook verwijderd. Een van de redenen voor deze stap was dat de Joden die daar woonden blootgesteld werden aan terrorisme. En wat is er gebeurd? De Jodenhaters stopten niet om Joden te vermoorden, ze ontwikkelden eenvoudigweg middelen om Joden aan te vallen aan de andere kant van het hek, met raketten en tunnels.

Route 60 in Samaria is gevaarlijk, maar als we daarom besloten om de Joodse aanwezigheid in Judea en Samaria te beëindigen, zou het gevaar zich verplaatsen naar Route 6. Terroristen zullen niet worden gekalmeerd door terugtrekkingen, ze zullen erdoor worden aangemoedigd. Het doel van de Jodenhaters is om de Joden uit het land Israël te verdrijven. De manier om hun opzet te frustreren, is door in het land Israël te blijven. Wat kan nog eenvoudiger zijn?

Ik weet zeker dat rabbi Shevach geloofde dat Hashem hem zou beschermen, maar ik ben er ook zeker van dat hij begreep dat Hasjem ons het land van Israël heeft gegeven om erin te leven, niet om weg te lopen.

Sjabbat sjaloom!

door Vic Rosenthal


Bronnen:

♦ naar een artikel “Where may a Jew live?” van Vic Rosenthal van 12 januari 2018 op de site van Abu Yehuda

Advertenties

2 gedachtes over “Kan of mag een Jood al dan niet wonen in onbeveiligde gebieden?

 1. De schrijver die schreef : “rabbi Raziel Shevach Z.L. werd niet vermoord omdat hij een Joods was. Hij werd gedood omdat hij een Jood was die in een onbeveiligd gebied woonde” reflecteert in zijn woorden de ideeën van de doorsnee links- of liberale types die het vanzelfsprekend vinden dat Joden als mensen minder waarde hebben dan moslims. “Jewish Life does not Matter”. Uitgangspunt is: moslims zijn Űbermenschen en hun belangen zijn zelfs belangrijker dan de belangen van de Europese autochtone bevolking. Pas op! Anders worden ze kwaad en plegen ze terreuraanslagen!. De vraag is, hoe Joden het zelf ervaren? De Israëlische Joden hebben in het verleden grove fouten begaan. Zij hadden tijdens de oorlog in 1967 de boel schoon moeten vegen. Zeker als het gaat om het gebied rondom Hebron. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Bloedbad_van_Hebron_(1929). In de Tweede Wereldoorlog had de Groot Moefti van Jeruzalem, samen met Hitler, gewerkt aan de Endelösung van de Joden in Palestina. Hij mocht bezet Joegoslavië als oefenterrein gebruiken. Hij oefende samen met zijn Bosnische Islamitische SS13 Gebiergjäger op Servische dorpen die ze in brand staken en tientallen Serviërs, Joden en Zigeuners hadden vermoord. De Serviers hadden hun rekening met de moslim Bosniers (en de Croaten) in de ’90 jaren gelijkgezet. Milosevic, Karadzic en Generaal Mladic hadden de nodige ‘Boter bij de Vis’ bezorgd. https://nl.wikipedia.org/wiki/Amin_al-Hoesseini
  De Joden hadden dat niet gedaan. Zij hadden geen gehoor gegeven aan de wet van het Midden Oosten oog om oog, tand om tand. Daar worden ze nu voor gestraft.
  DEEL 2

  Like

 2. DEEL 2
  Als wij de algemene geschiedenis van Europa na de Tweede Wereldoorlog in beschouwing nemen, wat zien wij? Duitsland had de oorlog verloren en het verlies was groot: a) Belgisch Limburg is een Duits gebied. In St. Vith, Eupen en Malmedy wordt Duits gesproken en geen Vlaams of Frans. Maar het gebied hoort bij België. Duitsland als een verliezend team heeft er geen recht op. In 1945 werden miljoenen Duitsers uit de Sudentenland, Polen, Oost Pruisen enz. eruit gesodemieterd. https://www.youtube.com/watch?v=ArDtWAmNTmM
  En . https://www.youtube.com/watch?v=mWRnshlScFc
  Niemand eist tegenwoordig dat de Tsjechische Republiek moet de nakomelingen uit de Sudetenland weer terughalen .Polen hoeft niet de Duitse gebieden terug te geven en over Oost Pruisen (nu Kaliningrad) is er helemaal geen sprake.
  Maar er wordt non stop geouwehoerd over de Israëlische terugtrekking naar de lijnen van 1949 WAAROM? Wat maakt de (-knip-) van Allah zo bijzonder? Zij hebben net als de Duitsers de oorlog verloren! Enkel en omdat ze als Derde Wereldvolk zo zielig zijn? De betekenis van dit gedrag is: De Gutmenschen achten de Palestijnen geen volwaardige mensen. Zij zijn geen apen, maar ook geen mensen die genoeg ontwikkeld zijn om verantwoordelijkheid voor hen gedrag te nemen.

  Israël maakt nog meer grove fouten: a) terroristen plus hele nest moeten worden direct naar Gaza of Syrië gedeporteerd. OPGERUIMD STAAT NETJES. Wilders zegt: minder, minder, minder en hij heeft gelijk. De laatste fout is: niet subsidiëren van kogelvrij glas in de wagens van mensen die in de nederzettingen wonen. Kogelvrij glas is duur, maar het verlies van mensenleven is onbetaalbaar. .

  Like

Reacties zijn gesloten.