Israëlische militaire uitvoer in 2016 gestegen tot 6,5 miljard dollars

De militaire export groeide in 2016 met $ 800 miljoen wat een bedrag opleverde van $ 6,5 miljard (ca. 5.4 miljard euro), zei SIBAT, de militaire exporteenheid van het ministerie van Defensie. SIBAT-directeur brigade-generaal (op rust) Michel Ben-Baruch zei dat het merendeel van de nieuwe contracten afkomstig is van verhoogde defensiebudgetten in Europese en Noord-Amerikaanse landen, vanwege de toegenomen aandacht voor terrorisme na tientallen aanvallen op de twee continenten door “eenzame wolven” (lone wolves) en aanhangers van de Islamitische Staat (ISIS/daesh).

“De toename van het aantal nieuwe contracten dat wordt ondertekend, drukt een wereldwijde trend uit om de recessie te beëindigen, vooral in Europa en Noord-Amerika, en hogere defensiebudgetten in het licht van de groeiende veiligheidsuitdagingen”, las SIBAT een verklaring voor. Deze tientallen belangrijke contracten lieten “de aanhoudende trend om de positie van Israël in de wereldwijde defensiemarkt te versterken” toe, ging het door.

Tijdens zijn toespraak op de Israel HLS & Cyber-conferentie in november in Tel Aviv, zei Ben-Baruch dat het ministerie van Defensie in 2017 een speciale inspanning zal doen om Israëls militaire en beschermende cybercapaciteiten in het buitenland te promoten. Het grootste deel van de export van defensie ging naar de Asia Pacific regio, voor een totaal van $ 2,6 miljard, gevolgd door Europa op $ 1,7 miljard, Noord-Amerika met $ 1,265 miljard, Latijns-Amerika op $ 550 miljoen en Afrika met $ 275 miljoen.

Binnen Azië is India een belangrijke markt geworden. In de afgelopen vijf jaar heeft de defensiehandel tussen de twee landen gemiddeld meer dan $ 1 miljard opgeleverd. Nu de twee landen 25 jaar diplomatieke banden vieren, stuurt New Delhi in juni meer dan 50 bedrijven naar ISDEF, de toonaangevende internationale vakbeurs voor defensie en binnenlandse veiligheid in Tel Aviv.

“De Israëlische defensie-industrie heeft over de hele wereld aan groot prestige gewonnen dankzij geavanceerde kwaliteitstechnologie. We zijn er trots op een uitdagend en succesvol jaar af te sluiten voor de Israëlische defensie-industrie. We zijn erin geslaagd samen te werken om het volume van defensietransporten aanzienlijk te verhogen,” aldus de SIBAT-verklaring.

In 2016 waren verbeteringen in vliegtuig- en antennesysteem goed voor 20% van de export. Observatie en optronica (18%) volgden; en vervolgens luchtverdediging (15%); munitie en wapensstations (13%); radars en elektronische oorlogsvoering (12%); informatie en intelligentie (8%); onbemande vliegtuigen aka ‘drones’ (7%); telecommunicatie (4%); maritiem (1%); en andere (2%).

Lior Konitzki, adjunct-directeur-generaal van het Israel Export and International Cooperation Institute, geciteerd in een rapport van Globes in november, zei dat de defensieve export in 2015 $ 5.6 miljard bedroeg, met naar schatting 20% ​​gerelateerd aan binnenlandse veiligheid.

Pieter Wezeman, senior onderzoeker bij het programma voor wapen- en militaire uitgaven van het Stockholm International Peace Research Institute, zei in een recent interview met The Jerusalem Post dat, hoewel Israël niet tot de “categorie van grote importeurs behoort, het een van de grotere wapenexporteurs is,” en op de 10de plaats van de wereld prijkt.

De statistieken die zijn opgesteld door de Zweedse instelling, die sinds 1969 toezicht houdt op internationale wapenoverdrachten, zijn gebaseerd op de overdracht van grote wapens, niet op kleine wapens, munitie of elektronische wapencomponenten, die moeilijker te volgen zijn; anders zou Israël waarschijnlijk nog hoger gerangschikt zijn, zei Wezeman.

Volgens het rapport van februari 2017 van het Stockholm International Peace Research Institute steeg de wapeninvoer in het gehele Midden-Oosten tussen 2012 en 2016 met 86%, goed voor 29% van de wereldwijde wapenaankopen, een stijging van bijna 100% ten opzichte van de voorgaande periode van vijf jaar.

De stroom van wapens naar het Midden-Oosten, Azië en Oceanië wordt verondersteld sterk te zijn, mede gevoed door conflicten woedend in het Midden-Oosten en spanningen in de Zuid-Chinese Zee.

door Anna Ashronheim


Bronnen:

♦ naar een artikel “Israeli military exports rise to $6.5 billion” van Anna Ashronheim van 30 maart 2017 op de site van The Jerusalem Post