Hamas duidt nieuw kwartet aan om terreuroperaties te leiden in Judea & Samaria

Terwijl de Palestijnse Autoriteit zich officieel heeft teruggetrokken uit een eventuele heropstart van het vredesproces onder leiding van de Amerikanen, lijken de Palestijnen zich voor te bereiden op een nieuwe gewapende confrontatie met Israël. Met dat doel werd de Hamastop het afgelopen jaar helemaal herschikt en nu is Judea & Samaria aan de beurt.

Plaatje hierboven: Grote Hamas demonstratie in Nabloes, Samaria, op 13 december 2012 naar aanleiding van de 25ste verjaardag van de stichting van de terreurgroep. De betogers dragen in karton gemaakte qassam-raketten mee, symbool voor de gewapende strijd tegen Israël [beeldbron: Washington Post]

Zopas heeft Hamas een nieuw kwartet van doorwinterde terroristen aangesteld onder leiding van een oude rot, Maher Obeid, die voortaan de terreuroperaties in Judea en Samaria moet coördineren. Maher Obeid, beter gekend bij zijn nom de guerre Abu Amr, werd in 1958 geboren in Amman, Jordanië.

Abu Amr de Jordaniër is een oude bekende in Israël en een onverbeterlijke recidivist. Voor zijn terroristische activiteiten bracht hij vele jaren door in Israëlische cellen. In december 1992 werd hij, samen met 414 andere Hamas terroristen, door toenmalig minister van Defensie Yitzhak Rabin verbannen naar het zuiden van Libanon.

‘Judea & Samaria Desk’
Hij wordt momenteel verondersteld te opereren vanuit Beiroet en coördineert operaties voor de Hamas ‘Judea & Samaria Desk’, die opereert vanuit Gaza. De Hamas ‘Judea & Samaria Desk’ bestaat uit terroristen uit door de Palestijnen gecontroleerde gebieden in Judea en Samaria die werden vrijgelaten in de Gilad Shalit-gevangenenruil en gedeporteerd naar Gaza net zoals dat overigens ook het geval is met de kersverse leider van Hamas in Gaza, Yahya Sinwar.

Eerder werd op 6 mei 2017 de nummer 1 van het Politburo, Khaled Meshaal, opgevolgd door de voormalige premier van Gaza Ismail Haniyeh (54 j.). Haniyeh werd in die functie in februari 2017 opgevolgddoor Yahya Sinwar als de nieuwe chef van Hamas in Gaza. Khalil al-Hayya, een ander lid van het Politburo en parlementslid, werd verkozen als zijn vice-premier in Gaza en Saleh al-Arouri (51 j.) als de nieuwe nummer 2 van het Politburo van Hamas.

Hun kennis van de regio Judea en Samaria wordt gebruikt bij het plannen van terreuraanslagen. Maher Abeid, aka Abu Amr, die eveneens zetelt in het politburo van Hamas, zal drie nieuwe ‘divisies’ van Hamas leiden en heeft daartoe een drietal luitenanten aangesteld: Abeda-Rahman Ranimat, die verantwoordelijk zal zijn voor het gebied van Gaza tot aan het zuidelijke gebied van Judea en Samaria. Fursahn Halifa zal op zijn beurt verantwoordelijk zijn voor het noordelijk deel van Judea en Samaria.

Abdullah Arar zal verantwoordelijk zijn voor het centrale gebied van Judea en Samaria en Jeruzalem. Hij zat eerder in de cel voor zijn betrokkenheid in de ontvoering en moord op 21 september 2005 van de 51-jarige Israëlische zakenman Sasson Nuriel. Arar kwam in 2011 vervroegd vrij en werd vervolgens naar Gaza gedeporteerd als deel van de Gilad Shalit-gevangenenruil.

Hij herviel spoedig in zijn terroristische activiteiten waardoor hij zijn voorwaarden tot vrijlating heeft geschonden. Volgens een bericht op Ynet News van 1 januari 2018 werd Arar opnieuw opgepakt samen met nog vier andere leden van een Hamas terreurcel in Judea & Samaria.

Rabbijn Raziel Shevach
Hamas heeft niet officieel de verantwoordelijkheid opgeëist voor de vicieuze terreuraanslag van dinsdagavond, waarbij moordenaars van de Palestijnse Autoriteit 22 kogels afgevuurd hebben op een voertuig dat net voorbij reed. De 35-jarige rabbijn Raziel Shevach, een inwoner van Havad Gilad (Gilad Farms) in Samaria, die achter het stuur zat overleed even later in het Meir Hospital in Kfar Saba en werd gisteren begraven.

Desalniettemin legde de terroristische groep een verklaring af waarin de moord werd opgehemeld als een “heldhaftige actie die het gevolg was van Israëls misdaden tegen ons volk in Judea, Samaria, Jeruzalem en de Al-Aqsa-moskee. De Israëlische regering draagt ​​de consequenties van haar racistische en extremistische beleid.”

Karim Younis
Nog opmerkelijk is het lot van Karim Younis, die de bedenkelijke eer heeft de langst zittende Palestijnse gevangene te zijn in Israëlische hechtenis. De thans 61-jarige Younis markeerde afgelopen zaterdag zijn 36ste jaar in Israëlische gevangenschap. Younis is een Israëlische Arabier uit Arara, een Arabisch dorpje ten zuiden van Umm al-Fahm in het noorden van Israël.

Op 6 januari 1983 werd hij door de Israëlische autoriteiten gearresteerd en veroordeeld tot levenslang in de Israëlische gevangenis. Als lid van de Al Aqsa Brigades van Al Fatah, werd hij samen met zijn broer Maher Younis veroordeeld voor de moord in 1981 op de Israëlische soldaat, Avraham Brumberg, die op patrouille was op de Golan Hoogtes.

Zijn vonnis werd later echter teruggebracht tot 40 jaar in de Israëlische gevangenis. Terwijl Younis, samen met twintigtal gevangengenomen Palestijnse terreoristen naar verluidt zouden vrijkomen als onderdeel van de Oslo-vredesakkoorden in de jaren 1990, hebben de Israëlische autoriteiten geweigerd om Younis vrij te laten.

Ook tijdens het (mislukte) vredesproces onder leiding van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in 2013 werd zijn naam genoemd als mogelijk vervroegd vrij te laten, maar andermaal verzette Israël zich hiertegen. Mica Brumberg, de schoonzuster van Avraham Brumberg zei in 2013 tijdens een betoging gekant tegen Younis’ vervroegde vrijlating:

“We zijn gekomen om een ​​duidelijke boodschap af te geven – laat terroristen niet vrij met Israëlische identiteitskaarten. Bibi, geef niet toe, raak niet gestrest, waak over onze nakomelingen, onze kinderen. De moordenaars van onze geliefden hebben gezichten en namen, het zijn geen nummers. Ze kunnen zich niet verschuilen achter lange lijsten en regeringsvergaderingen.”

door Brabosh


Bronnen:

♦ naar een artikel “Hamas Names Head of Operations and Terror Divisions in Judea, Samaria” van Hana Levi Julian van 10 januari 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel “Longest-serving Palestinian prisoner marks 36 years in Israeli custody” van 9 januari 2018 op de site van het Palestijnse persagentschap Maan News Agency

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.