Herzog van linkse Arbeidspartij wil controle Tempelberg overlaten aan Saoedi-Arabië

De Israëlische oppositieleider Isaac Herzog beloofde op de Saoedische website Elaph dat zijn Arbeidspartij en zijn bondgenoten de rechtse Netanyahu-regering zouden omverwerpen en zouden leiden tot een tweestatenoplossing met de Palestijnse Autoriteit. De eerstvolgende parlementsverkiezingen voor de Israëlische Knesset zijn normaal voorzien voor 5 november 2019.

Plaatje hierboven: Palestijnen demonstreren “[De Tempelberg] Al Aqsa is alleen voor moslims” aan de Gouden Rotskoepel na rellen tussen Palestijnse stenengooiers en Israëlische strijdkrachten bovenop de Tempelberg in Jeruzalem op 27 september 2015 [beeldbron: AFP/JCPA]

Voorzitter van de Oppositie MK Isaac Herzog zei dat hij gelooft dat Saoedi-Arabië een centrale rol moet spelen met betrekking tot de kwestie van Jeruzalem, aangezien het het land is dat de twee heiligste plaatsen in de islam bevat. Hij maakte zijn opmerkingen tijdens een interview op dinsdag door de Saoedische nieuwssite ‘Elaph.’

Herzog zei ook dat Jeruzalem verenigd en niet verdeeld is, maar dat de exacte grenzen kunnen worden besproken in een definitieve schikkingsovereenkomst. Met betrekking tot regionale leiders zei Herzog dat hij veel van de stappen van de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman bewondert en hij gelooft dat hij een van de grote revolutionairen van het Midden-Oosten is.

Hij deed een beroep op de Arabieren, geleid door Saoedi-Arabië, om de impasse in het vredesproces te doorbreken, omdat – zo liet hij doorschemeren – het Israëlische volk klaar is voor vrede. En door erop te wijzen dat er nieuwe en creatieve oplossingen en ideeën zijn over Jeruzalem, nodigde de voormalige voorzitter van de Arbeidspartij Saoedi-Arabië uit om een ​​speciale status te nemen bij het besturen van de heilige plaatsen in Jeruzalem, en interpreteerde president Trump’s verklaring over Jeruzalem “dat de Israëlische soevereiniteit in Jeruzalem worden bepaald door onderhandelingen.”

Herzog riep de internationale gemeenschap op om een ​​voorbeeld te nemen aan de Jordaanse koning, die een miljoen Syrische vluchtelingen herbergt, ondanks de economische situatie in zijn land. Hij prees ook de posities van de Saoedische kroonprins en de Emirati-leiders en beschreef ze als indrukwekkend en emotioneel. Hij prees Prins Mohammed bin Salman als een van de revolutionairen van het Midden-Oosten, die een nieuwe geschiedenis in de regio smeden.

Herzog spreekt vloeiend Arabisch, geeft om wat er gaande is in de Arabische wereld, en is van plan om de functie van minister van Buitenlandse Zaken te zoeken, mocht Avi Gabai, zijn opvolger aan het roer van de Arbeidspartij, de volgende verkiezingen winnen – die vandaag door geen enkele opiniepeiling wordt ondersteund . Maar naast de electorale realiteit, beschreef Herzog zijn droom van het smeden van een nieuwe verzoeningscoalitie met landen die een gemeenschappelijk belang hebben bij het confronteren van Iran: Egypte, Jordanië, Saudi-Arabië, de VAE, Marokko, Bahrein, Koeweit en Oman.

Plaatje hierboven: Gekende groene Hamasvlaggen aan de Gouden Rotskoepel bovenop de Tempelberg in Jeruzalem. De kleur groen staat symbool voor islam. 


Bronnen:

♦ naar een artikel van 9 januari 2018 “Herzog Offers Temple Mount to Saudis If Labor Wins Next Elections” op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Ben Lynfield “Saudis in Jerusalem: opposition leader calls for role for kingdom at Al Aksa” van 10 januari 2018 op de site van The Jerusalem Post

2 gedachtes over “Herzog van linkse Arbeidspartij wil controle Tempelberg overlaten aan Saoedi-Arabië

  1. Tja, als dàt het enige antwoord is van de oppositie in Israël voorspel ik een makkelijke verkiezingsoverwinning voor Netanyahu in 2019. Want de Saoedi’s binnenhalen in Jeruzalem… probeer ze er dan later maar weer uit weg te krijgen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.