Archeologie omtrent honden: werden zij voor het eerst gedomesticeerd in Israël?

Het Midden-Oosten was mogelijk de bakermat van de mensheid of althans een van zijn wiegen. Misschien is het ook het begin van de relatie met de beste vriend van de mens: de hond.

Plaatje hierboven: De oude hondenbegraafplaats in Ashkelon, daterend van ongeveer 2500 jaar geleden, waarbij ten minste 1400 graven van individuele honden zijn ontdekt [beeldbron: Roee Shafir en Assaf Oron/Haaretz]

Op prehistorische rotstekeningen die gevonden werden in Saoedi-Arabië, zijn mannen te zien die jagen met honden aan de leiband en die en verband kunnen hebben met eerdere begrafenissen van honden hier in Israël. Het bewijs kan de goed aanvaarde theorie ondersteunen dat honden de eerste dieren waren die werden gedomesticeerd – en zou ook kunnen aangeven dat de overgang van wolf naar hond precies hier in de Levant plaatsvond.

Mensen werden begraven met honden op prehistorische locaties in Israël. Bij Eynan (alias Ain Mallaha) was een van de 12 gevonden lichamen een vrouw met haar hand rustend op een puppy, daterend uit ongeveer 12.000 jaar geleden. Op Hayonim Terrace werd een man gevonden tussen twee kleine honden, zo’n 13.000 jaar geleden.

“Een gedetailleerde analyse van deze honden, en een vergelijking met alle bekende overblijfselen van de Natufen, suggereerden dat echte honden al in deze periode rondliepen in menselijke woningen”, schreef Eitan Tchernov en Francois Valla in 1997. (Verwar deze niet met de enigmatische pre-Natufische begrafenis met een vos, gevonden in Jordanië en gemeld in 2011.)

De honden van de Natufian (ongeveer 12.500 tot 9.500 v.Chr.) leken op honden. Ze waren misschien wolfachtig, maar ze hadden een morfologische verandering ondergaan. “We lijken te kijken naar een tamelijk gevestigde staat van domesticatie”, zegt prof. Steve Rosen van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev.

Op dit moment hebben genetische analyses twee concurrerende theorieën opgeleverd: honden waren ongeveer 15.000 jaar geleden in Europa gedomesticeerd, of een paar tellen later in Azië. Misschien hebben ze gelijk en werden honden meerdere malen gedomesticeerd op talloze plaatsen. Als dat zo is, zou het trouwens aangeven dat ‘domesticatie’ – wat dat ook is – misschien niet zo’n geweldige truc is geweest.

“Wat we hier in Israël hebben, is echt, heel vroeg bewijs voor een hechte relatie tussen honden en mensen”, legt Rosen uit. “De morfologische (fenotypische) veranderingen die we associëren met biologische domesticatie zijn de laatste fase in het domesticatieproces. Er waren, noodzakelijkerwijs, gedragsveranderingen – selectieve druk – die inwerken op wilde populaties. Dus wat definieert domesticatie, de gedragsveranderingen (en ze waren incrementeel) of de morfologische veranderingen?”

We kunnen niet weten of Natufian Israel de eerste domesticatie van de hond heeft geïntroduceerd – we kunnen nooit weten of iets de eerste was in de archeologie, maar als laatste, benadrukt de professor. Maar we vinden het leuk om te denken dat we begraven worden met honden – vooral omdat iemand een vermoedelijk schattige puppy was! – vertegenwoordigt haard, huis en hart. “Het hangt er echt van af hoe je domesticatie wilt definiëren,” legt Rosen uit.

Israël is bezaaid met rotstekeningen in de rotsen, meestal in de Negev, waar de woestijnomstandigheden vatbaar zijn voor behoud, zegt Davida Eisenberg-Degen van de Israel Antiquities Authority. De Negev heeft meer dan 200.000 van dergelijke foto’s, zegt ze, hoewel we niet weten van wanneer deze foto’s afkomstig zijn, voegt ze eraan toe. (Ook vind je er geen, tenzij je je best doet.) Oudheidautoriteiten houden hun locatie geheim om hen te beschermen tegen potentiële vandalen en verzamelaars.)

“‘Het is erg moeilijk om de oudste Negev-kunst te dateren,” vertelt Eisenberg-Degen aan Haaretz. “Er is een consensus dat de afbeeldingen blijkbaar niet ouder zijn dan 8000 jaar, na de domesticatie van de geit, maar de meeste lijken veel later te zijn, vanaf de Romeinse periode en daarna.”

Er zijn ook rotstekeningen in de Golan-hoogvlakte, waaronder dolmens in overvloed, en in de Judean-woestijn en meer. Maar deze zijn minder goed bewaard dan de Negev-afbeeldingen. Welke genegenheid onze voorouders ook voelden voor “onze Fido”, het lijkt te zijn verslechterd tot minachten. Mogelijk is er een culturele afkeer ontstaan ​​vanwege de voorkeur van de hond voor snuiven en zelfs consumeren van uitwerpselen, suggeerde prof. Frank Hole van Yale, die het Iraanse aardewerk bestudeerde, aan Haaretz.

Veel blijft echter mysterieus, zoals oude hondengraven. De Levant is rijk aan hondengraven, van het late Natufische tot bijbelse tijden, en zelfs begraafplaatsen. Ashkelon heeft bijvoorbeeld niet één, maar op zijn minst twee begraafplaatsen voor honden, die 2500 jaar geleden teruggingen naar het tijdperk van de Perzische verovering en een veel vroegere kleinere. Ten minste 1.400 honden werden begraven in de latere, maar een deel van het gebied werd vernietigd. Het echte cijfer was mogelijk veel groter.

Veel van de gevonden overblijfselen waren puppies, begraven tussen de 3de en 5de eeuw voor Christus, wat heeft geleid tot een opmerkelijk griezelige speculatie. Het waren misschien offers aan de honden. Maar er is geen bewijs van massale hondenmoord in de Ashkelon-graven, waar elke hond individueel werd begraven. Evenmin is er enig teken van ritueel, of dat de honden speciaal werden vereerd.

Plaatje van een vrouw uit Natufian die werd begraven met haar hand die rust op een puppy, ca. 14.000 jaar geleden in Eynan [beeldbron: The Israel Museum, Jerusalem ]

door Ruth Schuster


Bronnen:

♦ naar een door Brabosh ingekort artikel “Archaeology of Dogs: Were They First Domesticated in the Middle East?” van Ruth Schuster van 3 december 2017 in de Israëlische krant Haaretz.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.