Prehistorische site ontdekt van een half miljoen jaar oud in de Sharon Vallei

Een verbazingwekkende ontdekking werd gedaan in Jaljulia, een Israëlisch-Arabische stad in Israël in de buurt van Kfar Saba in de Sharon-vallei: een zeldzame en belangrijke prehistorische vindplaats, ruwweg een half miljoen jaar oud, die zich uitstrekt over ongeveer 2,5 hectare, bezaaid met overblijfselen van een rijke steentijdindustrie, waaronder honderden vuurstenen handbijlen en typische gereedschappen uit de pre-historische Acheulian cultuur.

Plaatje hierboven: Acheulian cultuur ontdekt in Dmanisi, Georgië. Beenderen en schedels van de Homo Erectus Georgicus, een ondersoort van de Homo Erectus, werden opgegraven tussen 1991 en 2005. Deze directe voorloper van de huidige homo sapiens sapiens leefde ca. 1,75 miljoen jaar geleden in het pleistoceen tijdperk. Hierboven een reconstructie van de Georgische homo erectus [beeldbron]

Acheulean is een archeologische industrie van de fabricage van stenen werktuigen die wordt gekenmerkt door typische ovale en peervormige ‘handbijlen’ geassocieerd met vroege mensen. Acheulean gereedschap werd geproduceerd in het Neder-Paleolithicum in Afrika en een groot deel van West-Azië, Zuid-Azië en Europa, en wordt meestal aangetroffen met restanten van Homo Erectus.

Aangenomen wordt dat de Acheulean-technologieën voor het eerst in Afrika ontwikkeld werden uit de meer primitieve Oldowan-technologie zolang 1,76 miljoen jaar geleden, door Homo Habilis. Acheulean-instrumenten waren de dominante technologie voor het overgrote deel van de menselijke geschiedenis.

Homo erectus in Israël
De site is de afgelopen maanden ontdekt in een gezamenlijke opgraving van de Israel Antiquities Authority (IAA) en de afdeling Departement voor Archeologie van de Universiteit van Tel Aviv. De opgraving werd gefinancierd door de Israel Land Authority, die een project uitvoerde om Jaljulia uit te breiden.

Volgens Maayan Shemer, de opgravingsdirecteur namens de IAA en professor Ran Barkai, hoofd van de afdeling Archeologie van de universiteit van Tel Aviv “biedt de buitengewone hoeveelheid vuurstenen gereedschappen die tijdens de opgraving zijn ontdekt belangrijke informatie over het leven van prehistorische mensen tijdens de Tweede Paleolithische periode.”

“Het lijkt erop dat een half miljoen jaar geleden, de omstandigheden hier in Jaljulia dusdanig waren, dat dit een favoriete plaats werd die het voorwerp werd van herhaalde menselijke activiteiten,” zeiden de twee archeologen. “We associëren de industrie die op de locatie werd gevonden met de Homo Erectus – een directe voorouder van de Homo Sapiens Sapiens, de menselijke soort die vandaag leeft.”

“Een geologische reconstructie van de prehistorische omgeving laat zien dat de menselijke activiteit plaatsvond in een dynamische omgeving, aan de oevers van een oude stroom (mogelijk de Nahal Qaneh rivier, die nu ongeveer 500 meter stroomt ten zuiden van de site). Deze omgeving wordt beschouwd als rijk aan vegetatie en kuddedieren, een ‘groene plek’ in het landschap.”

“Hier werden drie basisbehoeften van de oude jager-verzamelaars vervuld: helder water, een verscheidenheid aan voedselbronnen (planten en dieren) en vuursteenknollen, waarvan gereedschappen werden gemaakt. Het feit dat de site herhaaldelijk bewoond werd, geeft aan dat de prehistorische mensen een geografische herinnering hadden aan de plaats en hierheen konden terugkeren als onderdeel van een seizoenscyclus.”

Handbijlen, die in relatief grote hoeveelheden op de locatie worden gevonden, zijn zeer indrukwekkende gereedschappen, waarvan de vorm doet denken aan een traan. De productie van deze gereedschappen vereist zorgvuldig en nauwgezet werk en een grondige bekendheid met de gebruikte grondstof.

In Jaljulia werden handbijlen gemaakt van verschillende vuursteentypes en het opgraafteam constateerde verschillen in de kwaliteit van de productie – wat suggereert dat sommige handbijlen door een meestervakman en anderen door minder gekwalificeerde handwerkslieden werden gemaakt.

Plaatje hieronder: Maayan Shemer, opgravings directeur voor de Israel Antiquities Authority, toont een half miljoen jaar oude handbijl die door de homo erectus werd geproduceerd [beeldbron: Samuel Magal/JP].


Bronnen:

♦ naar een artikel “Half a million years ago, Homo erectus made prehistoric ‘Swiss Army knives’ here” van Amanda Borschel-Dan van 7 januari 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel “Half a Million Year Old Prehistoric Site Uncovered in Sharon Valley” van 7 januari 2018 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Prehistorische site ontdekt van een half miljoen jaar oud in de Sharon Vallei

  1. Nu breekt mijn klomp Ik lees je artikelen graag en deel ze ook vaak maar dat ik van een aap af zou stammen…. Dit is bezet gebied in onze mindset die alleen door waarheid ontmaskerd kan worden 🌝 Voor de rest waardeer ik je inspanning voor de zaak van Israël Shalom !

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.