Erdogan protesteert tegen Amerikaanse ‘samenzweringen’ en Israëlische ‘interferentie’ in Iran

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan lanceerde vrijdag een nieuwe verbale aanval tegen de VS en Israël, toen hij reageerde op de veroordeling van een Turkse bankier door een Amerikaanse rechtbank wegens het verbreken van sancties tegen Iran, alsook de reeks protesten tegen het regime van Teheran van afgelopen week.

Plaatje hierboven: Erdoğan verklaarde op 22 augustus 2007: “Ilımlı İslam yakıştırmaları çok çirkin. İslamın ılımlısı, ılımsızı falan olmaz, İslam İslamdır, o kadar” (De uitdrukking ‘gematigde islam’ is lelijk en beledigend. Er bestaat geen gematigde islam. Islam is islam). Op 9 november 2017 herhaalde hij dit citaat in Ankara

Erdogan, die momenteel in Parijs is voor een officieel bezoek aan de Franse president Emmanuel Macron, beschuldigde de VS van het uitvoeren van ‘een keten van complotten’, na de veroordeling van Mehmet Hakan Atilla op woensdag, een leidinggevende van Halkbank, een Turkse bank. “Dit zijn niet alleen legale maar ook economische complotten,” beweerde Erdogan.

Atilla werd schuldig bevonden op vijf van de zes aanklachten, waaronder bankfraude en samenzwering om de Amerikaanse sanctiewet te overtreden. De zaak tegen hem was gebaseerd op het getuigenis van een rijke Turks-Iraanse goudhandelaar, Reza Zarrab, die samenwerkte met openbare aanklagers en pleitte schuldig aan beschuldigingen van het leiden van een plan om Amerikaanse sancties tegen Iran te omzeilen.

In zijn getuigenis heeft Zarrab enkele Turkse toppolitici betrokken, waaronder Erdogan. Zarrab zei dat Erdogan, die destijds premier van Turkije was, persoonlijk twee Turkse banken had gemachtigd om zich bij de regeling aan te sluiten. Turkije zegt dat de zaak gebaseerd was op verzonnen bewijzen en beschuldigde Amerikaanse hoffunctionarissen van banden met Fethullah Gulen – de in de VS gevestigde islamitische geestelijke die door Erdogan de schuld kreeg van de duistere couppoging tegen zijn regime in juli 2016.

In een afzonderlijke reeks opmerkingen op vrijdag vertelde Erdogan aan Turkse journalisten: “We kunnen niet accepteren dat sommige landen – vooral de VS en Israël – zich bemoeien met de interne aangelegenheden van Iran en Pakistan.” Hij vervolgde: “Het zet de mensen in deze landen tegen elkaar op. Het is een schande dat we dit hebben zien gebeuren in vele landen. We hebben dit in Irak gezien.”

Erdogan heeft zich niet uitgebreid uitgesproken over de aard van de vermeende bemoeienissen in Pakistan. Op donderdag kondigde de VS een bevriezing van de leveringen van militaire uitrusting en veiligheidsfinanciering aan totdat Pakistan de jihadistische terroristische organisaties in eigen land aanpakt. De Turkse president verwees vervolgens naar problemen in “Syrië, Palestina, Egypte, Libië en Tunesië’ en in Afrikaanse landen, waaronder Soedan en Tsjaad.

Hij beweerde dat er een “spel werd gespeeld” tegen moslim-meerderheidsnaties. “Ze nemen stappen om de overvloedige ondergrondse rijkdom in al deze landen tot hun eigen middelen te maken,” zei hij. “Sorry, deze realiteiten moeten bekend zijn bij onze mensen en alle mensen,” zei hij. Turkije en Iran genieten momenteel van een warme fase in hun betrekkingen, waarbij Erdogan volledige steun verleent aan het Teheran-regime omdat het te maken kreeg met een week van anti-regeringsprotesten in meer dan dertig steden.

door Ben Cohen


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Cohen “Turkish President Erdogan Rails Against US ‘Chain of Plots,’ Israeli ‘Interference’ in Iran Protests” van 5 januari 2018 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Erdogan protesteert tegen Amerikaanse ‘samenzweringen’ en Israëlische ‘interferentie’ in Iran

  1. “Interne aangelegenheden”?? Israel wordt jarenlang bedreigd door Iran en als je er wat van zegt of er tegen probeert te handelen als voorzorgmaatregel, dan ben je bezig met het interveren van Irans binnenlandse zaken terwijl Iran Israel in zijn totaliteit niet wenst te bestaan: intern en extern. Israel wordt dus gedwongen zelfmoord te plegen. Wat een demagoog. Maar: als is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel. De ontmaskering van deze demagoog, die zich met bijna elk land haar interne zaken bemoeit, komt nog wel.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.