Israël levert slag tegen ISIS zowel aan haar noordelijke als aan zuidelijke grens

Terwijl zowat iedereen in Europa en in de rest van de wereld zich druk maakt om wat Joodse woningbouw voorbij de Groene Lijn (in Jeruzalem en Judea & Samaria) en het in de Verenigde Naties onverminderd anti-Israël resoluties blijft regenen, heeft Israël intussen wel andere katten te geselen.

Zowel in het noorden als in het zuiden (zie kaartjes onderaan) worden met ISIS gelieerde terreurgroepen in het nauw gedreven door het oprukkende Syrische Leger van president Bashar al-Assad, Iran en Hezbollah, door de rebellenlegers van al-Nousra, al-Qaeda en het Vrije Syrische Leger (FSA) en ook met geallieerde strijdkrachten uit Rusland, de VS en Iran, wordt in Israël rekening gehouden met een uitbraakpoging van de IS-terroristen richting Israël

Oppositiebronnen hebben onthuld dat belangrijke ontmoetingen plaatsvonden tussen rebellencommandanten en Israëlische vertegenwoordigers op 2 december 2017 ter voorbereiding op een gezamenlijk offensief in de Yarmouk-vallei ten westen van Dara’a. De geplande operatie is gericht op het minimaliseren van de aanwezigheid van ISIS in het gebied dat de voorbije maanden getuige is geweest van een snelle uitbreiding van de invloed en het domein van ISIS.

Israëlische steun zal hoogstwaarschijnlijk beperkt blijven tot aanvallen met drones (onbemande vliegtuigen) en het beschieten van grond-tot-grond raketten van ISIS-posities in de Yarmouk-vallei. Met name rebellengroeperingen hadden op 28 november een groot offensief gelanceerd met de codenaam “Het volk van het land” tegen het met ISIS gelieerde Leger van Khalid Ibn al-Walid.

Geholpen door de beperkte Israëlische luchtsteun, konden de opstandelingen kleine vorderingen maken op het Tasil-front voordat de terroristische groep in staat was om snel al de winsten van de voormalige in een tegenaanval om te keren.

Intussen werd op 4 januari 2018, luidens een bericht van Ivan Sidorenko van het  Vrije Syrische Leger (FSA), aan de noordelijke grens met Israël, een aanval van het Khalid ibn al-Walid Leger (ISIS filiaal) om de verbindingsweg tussen Shaykh (ten zuiden van Nawa) en Daraa af te snijden, verijdeld door het FSA.

Hieronder: kaartje van de situatie aan de grens met Israël op zondag 7 januari 2018 [beeldbron: Isis Livemap]

Kaartje hieronder: Situatie in de Egyptische Sinaï op 24 oktober 2017 aan Israël’s zuid-westelijke grens [beeldbron: Isis Livemap]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.