IAF bestookt terreurnesten in Gaza nadat terroristen drie mortiergranaten afvuurden naar Israël

Nadat op woensdag 3 januari 2018 vanuit Gaza drie mortiergranaten op Israël waren afgevuurd, bombardeerden Israëlische straaljagers Gazaanse doelwitten; De IDF-woordvoerder zegt dat het leger “zal doorgaan om alle beschikbare middelen in te zetten om pogingen om Israëlische burgers te kwetsen te dwarsbomen”.

Plaatje hierboven: Palestijnse terroristen vuren vanuit Gaza willekeurig mortiergranaten af naar Israël [beeldbron: Arutz Sheva/Flash 90]

Vliegtuigen van de Israëlische luchtmacht (IAF) hebben de terreurinfrastructuur in de Gazastrook begin donderdag aangevallen als vergelding voor drie mortiergranaten die op woensdag op Israël werden afgevuurd. “De IDF zal alle beschikbare middelen, zowel boven als onder de grond, blijven gebruiken om pogingen om Israëlische burgers te kwetsen te dwarsbomen. We zijn voorbereid en klaar voor verschillende scenario’s en we zullen optreden tegen elke poging om de Israëlische soevereiniteit te schenden”, zei de woordvoerder van IDF.

In tegenstelling tot eerdere uitspraken, waarin de IDF zei dat het Hamas als verantwoordelijk beschouwt voor alles wat er in de strip gebeurt, maakte het persbericht dit keer geen melding van de islamistische dictators van Gaza. Ook ongebruikelijk was het feit dat de IDF niet nader inging op de aard van de doelwit dan enkel op te merken dat “een centrale terreurinfrastructuur” werd aangevallen.

Het is onwaarschijnlijk dat de aanval een gerichte moordpoging was van een terreuroperator of een hoge commandant in een van de Gaza-facties, omdat er een meer uitgesproken reactie van de Palestijnen zou zijn als dat het geval zou zijn. Niettemin is het waarschijnlijk dat het doelwit van de Israëlische luchtaanval niet een ander wapendepot of wapenfabriek was om mortiergranaten te produceren, en het is mogelijk dat het doelwit weer een andere terreurtunnel was [van de Palestijnse Islamitische Jihad/PIJ].

Tot dusverre hebben de Palestijnen zich ook niet uitgesproken over het doelwit van de mortieraanval. Drie mortiergranaten werden op woensdagmiddag op slechts enkele uren van elkaar vanuit de Gazastrook afgeschoten op het gebied van de Regionale Raad van Eshkol, die allemaal landden in open, onbewoonde gebieden. Geen verwondingen of schade gemeld.

De eerste mortierganaat viel rond 14.00 uur op het Israëlische territorium in de buurt van de grensafsluiting van Gaza. Ongeveer anderhalf uur later identificeerde de IDF nog een andere mortiergranaat die in hetzelfde gebied neerstortte. Rond 17.30 uur werd een nieuwe lancering vastgesteld, waarbij bewoners van de Regionale Raad kort daarna een luide explosie meldden. In alle drie de gevallen was de sirene met de Code Rood niet afgegaan.

De IDF-woordvoerder meldde dat er geen explosies waren gehoord na de eerste twee inslagen en na het vinden van geen granaatscherven op Israëlisch grondgebied vermoedt het leger nu dat ze binnen de grenzen van Gaza zijn gevallen. De nieuwste mortieraanvallen markeren een voortzetting van een gestaag bombardement dat de afgelopen weken de bewoners van Israël heeft achtervolgd, en die de IDF telkens hebben aangezet om vergeldingsaanvallen op Hamas-posities te starten.

Bij een soortgelijk incident op dinsdag 2 januari 2018 werd een raket afgevuurd vanuit de Gazastrook en explodeerde in de open ruimte nabij een Joodse gemeenschap in de Regionale Raad van Eshkol, en verraste inwoners van de buurt bij verrassing omdat er geen alarm klonk om hen van tevoren te waarschuwen. Vliegtuigen van de Israëlische luchtmacht vielen als vergelding een militaire compound van Hamas in de zuidelijke Gazastrook aan.

Op vrijdag 29 december 2017 lanceerden Palestijnse terroristen een raket nauit de Gazastrook in Israël tijdens een ceremonie voor IDF-soldaat Oron Shaul en trof een structuur in het gebied van de Regionale Raad van Sha’ar HaNegev, terwijl het Iron Dome-systeem twee andere raketten onderschepte. Na een onderzoek bepaalde de IDF dat de Palestijnse islamitische Jihad waarschijnlijk achter de lanceringen zat.


Bronnen:

♦ naar een bericht “Islamic Jihad fires Iranian mortar from Gaza” van Mordechai Sones van 3 januari 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een bericht “IAF attacks Gaza terror infrastructure in retaliation for rocket fire” van Yoav Zitun van 4 januari 2018 op de site van Ynet News (Ydeiot Ahronot)