Sharansky: Westerse vocale steun is essentieel voor demonstranten in Iran

Op 30 december 2017, twee dagen nadat Iraniërs de straat opgingen voor de eerste golf van massale protesten sinds 2009, en kort nadat de Amerikaanse president Donald Trump – in schril contrast met zijn voorganger – de eerste tweeted support voor de demonstranten verspreidde, bracht de The New York Times een artikel uit waarin Trump wordt opgeroepen om te zwijgen.

Plaatje hierboven: Iran-akkoord van Brack Obama is “a bad deal” zei premier Netanyahu. Intussen gaat de halve wereldbol door het lint telkens wanneer Israël een paar Joodse huizen bijbouwt voorbij de ‘pre-1967 lijn’ en kunnen de échte mensenrechtenschenders ongestoord hun gangen gaan in het Midden-Oosten en elders in de wereld… [beeldbron]

Onder de kop “Hoe kan Trump de protesten van Iran helpen? Wees stil” (How can Trump help Iran’s protests? Be Quiet), schreef Philip Gordon, die diende als assistent-secretaris van de staat en coördinator van het Witte Huis voor het Midden-Oosten tijdens de regering van president Barack Obama, dat “opvallende publieke steun van de regering van de Verenigde Staten meer kwaad dan goed zal doen.”

Gordon verdedigde het falen van zijn voormalige baas in 2009 om de Iraanse Groene Revolutie te ondersteunen en schreef dat “het nooit duidelijk was welk verschil de Amerikaanse retorische ondersteuning zou hebben gemaakt, behalve dat de Iraanse regering de demonstranten als Amerikaanse lakeien had afgebeeld, waardoor de veiligheidsdiensten meer voorwendsels kregen om de protesten op gewelddadige wijze neer te slaan.

Natan Sharansky, het hoofd van het Joodse Agentschap en voormalig Gevangene van Zion en mensenrechtenactivist, die negen jaar in de Sovjet-goelag doorbracht in de jaren zeventig en tachtig en het een en ander weet over hoe autoritaire regimes worden neergehaald, denkt dat Gordon compleet fout zit.

Sharansky zei in een interview met The Jerusalem Post dat deskundigen op het gebied van veiligheid en buitenlands beleid, zoals Gordon over de hele wereld, ook in Israël deze week, hun leiders proberen te overtuigen om vooral te zwijgen, met het argument dat alles wat ze zouden zeggen ter ondersteuning van de Iraanse demonstranten, tegen de demonstranten zou worden gebruikt. Trump – die sinds zaterdag acht tweets heeft geplaatst ter ondersteuning van de protesten – luisterde niet, evenmin als premier Benjamin Netanyahu.

Netanyahu verzette zich tegen de aanbevelingen van de Israëlische veiligheids- en buitenlandse politiekelites en plaatste maandag een video ter ondersteuning van de demonstranten en haalde scherp uit naar de Europese leiders voor hun stilzwijgen. De Europese leiders luisterden voor het grootste deel naar hun experts en gaven deze week slechts laat en halfhartig enige retorische steun aan de Iraanse demonstranten. Netanyahu wenst “het Iraanse volk succes in hun nobele zoektocht naar vrijheid”.

Het probleem van de experts, zei Sharansky op zijn kantoor in het Joodse Agentschap dat wordt opgeluisterd met een groot portret van Sovjet-dissident en Nobelprijswinnaar voor de Vrede 1975 Andrei Sacharov (1921-1989), is dat ze denken in termen van “realpolitik-diplomatie die plaatsvindt in een abstracte wereld, zonder echt rekening te houden met wat er gebeurt in de hoofden van de mensen” die beslissen of ze de straat op gaan.

In autoritaire regimes, zoals die in Iran, zijn er drie klassen van mensen, legde Sharansky uit. Er zijn de “ware gelovigen” – zij die de ideologie van het regime overnemen. Er zijn mensen die door Sharansky “dubbel-denkers” worden genoemd – zij die niet in de ideologie van het regime geloven, of er sceptisch tegenover staan, maar bang zijn om zich uit te spreken. En dan is er een zeer kleine groep dissidenten die zich openlijk uitspreekt.

“Hoe sterker en beangstigender het regime, hoe langer het regime duurt, groeit het aantal dubbel-denkers,” zei Sharansky. Maar een dubbel-denker zijn is een ongemakkelijke dualiteit om in te leven, zei hij. “Mensen staan ​​sceptisch tegenover het regime maar zijn bang om te praten, en ze leven een ongemakkelijk dubbelleven.”

Revoluties vinden plaats, zei hij, wanneer massa’s de grens overschrijden van dubbel-denkers naar dissidenten, wanneer ze op de een of andere manier denken dat het minder riskant is om de straat op te gaan, of omdat ze zich comfortabel genoeg voelen omdat ze deel uitmaken van een enorme menigte en een grotere beweging. Dit, zei hij, is het revolutionaire moment dat momenteel in Iran plaatsvindt: mensen nemen de beslissing of het tijd is om over het hek te springen van dubbel-denkers naar dissidenten. En precies op dit kruispunt, wanneer die beslissing wordt genomen, is die steun vanuit de vrije wereld zo kritiek.

Voor mensen op de spits van die beslissing, zei Sharansky, is het gemakkelijker om de drempel van angst over te gaan met een menigte, en als je voelt dat de wereld aan je kant staat. Hij zei dat mensen beslissen of ze die grens overschrijden, afhankelijk van het feit of ze het regime dat ze tegenkomen, zwak of sterk vinden, en het horen van de steun van de internationale gemeenschap versterkt het gevoel dat het regime zwak is. “Wanneer er een kritieke massa mensen is die zeggen dat ze het regime niet accepteren, valt het, maar daarvoor moeten miljoenen mensen klaar zijn om dat te zeggen,” zei Sharansky. “Als de indruk bestaat dat de overheid de vrije hand heeft om te doen wat zij wil, dat de wereld het zal toestaan ​​om te doen wat het wil, dan zal het ervoor zorgen dat mensen de grens niet overschrijden.”

Sharansky vergeleek dit proces met het koken van een vloeistof. Eerst zijn er een paar bubbels, dan honderden, en dan miljoenen. Maar als je er koud water op giet, nemen de bellen af ​​en verdwijnen uiteindelijk. Dat koude water is een gebrek aan ondersteuning vanuit de vrije wereld. Sharansky zei dat een voorbeeld hiervan is wat Obama signaleerde in 2009 – precies op het moment dat de Iraniërs besloten om de barricades te bemannen – dat “we de voorkeur eraan gaven om met het regime samen te werken, in plaats van het regime te veranderen.”

Om te proberen mensen ervan te weerhouden de grens over te steken, zei Sharansky, dat autoritaire regimes altijd het schrikbeeld voorhouden van externe vijanden en buitenlandse provocateurs. Het adviseren van leiders om geen steun te geven omdat die opmerkingen door het regime worden gemanipuleerd, mist het punt dat de regering zal zeggen dat de protesten allemaal een Zionistische, westerse provocatie zijn, ongeacht of Netanyahu, Trump of iemand anders een woord uitspreekt, zei Sharansky.

“Op het moment dat mensen nadenken over het al dan niet oversteken van de lijn, wat ook de overheid – die ze haten – zegt, is een provocatie voor hen niet van belang,” zei hij. “Zelfs als ze Amerika of Israël haten, is het niet belangrijk. Op dit moment haten ze het regime, dus wat het regime zegt over Amerika of Israël maakt niet uit.”

Bovendien, zei hij, die mensen die op het punt staan ​​te beslissen of ze de straat op gaan, geloven de propaganda van de overheid al niet; anders zouden ze geen dubbeldenkers zijn. “Deze mensen willen het regime niet; ze lijden eronder maar ze willen niet dat het wordt veranderd,” zei hij. “De vraag is of ze bereid zijn om het publiekelijk te zeggen en of we dat proces aanmoedigen – of dat we meer vuur in de fik steken – of er koud water op gooien.”

Sharansky prees Trump omdat hij niet naar zijn ‘experts’ luisterde en naar buiten kwam ter ondersteuning van de demonstranten, hoewel hij zei dat er meer nodig is dan alleen het posten van tweets. Hij verwelkomde de beweging van de VS om een ​​debat op gang te brengen in de VN-Veiligheidsraad en zei dat dit invloed kan hebben op hoe andere landen zich verhouden tot de ontwikkelingen in Iran.

Met betrekking tot de publieke steun van Netanyahu zei Sharansky dat, hoewel de impact van deze commentaren op Iraniërs niet overdreven moet worden, ze belangrijk waren “omdat dit morele druk op de Europese landen creëert” om iets te zeggen. “Het is waar dat de positie van Netanyahu niet zo belangrijk zal zijn voor de vraag of mensen de straat opgaan zoals verklaringen van [Duitse bondskanselier Angela] Merkel of [Britse premier Theresa] May, maar ik hoop dat het invloed heeft en enige druk creëert op andere wereldleiders.”

“Ik ben erg blij dat hij het gedaan heeft,” zei Sharansky over de verklaring van Netanyahu, eraan toevoegend dat hij hem nu zou adviseren om met verschillende wereldleiders te praten en hen aan te moedigen om op te staan. “Er zijn grenzen aan wat we wel en niet kunnen doen”, zei Sharansky. “Als onderdeel van de vrije wereld in het Midden-Oosten, denk ik dat onze leiders een morele verplichting hebben. Ik ben blij dat het deze keer lijkt dat de Amerikaanse overheid zich anders gedraagt ​​dan in 2009 en het spijt me dat het niet iets is dat de hele vrije wereld aan het doen is.”

door Herb Keinon


Bronnen:

♦ met dank aan Tiki S. voor de hint: “Meer recht van spreken dan alle EU “experts” tezamen!

♦ naar een artikel van Herb Keinon “Sharansky: vocal western support critical to Iranian protesters” van 5 januari 2018 op de site van The Jerusalem Post