Hamas nu toch bereid om Gazaanse wapenarsenaal over te dragen aan Palestijnse Autoriteit?

Hamas heeft de Palestijnse Autoriteit op de hoogte gebracht van haar bereidheid om haar wapens neer te leggen in ruil voor acceptatie in de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), zo meldde Al-Hayat vrijdag.

Plaatje hierboven: Gaza, 14 december 2014. De militaire vleugel van Hamas, de [Iz al-Din al-] Qassam Brigades, tonen hun wapenarsenaal naar aanleiding van de 27ste verjaardag van de stichting van de Gazaanse terreurgroep [beeldbron: Haaretz]

De terreurgroep benadrukte ook dat haar standpunt over nationale verzoening onomkeerbaar was en dat het de komende bijeenkomst van de Palestijnse Centrale Raad (PCC) zou bijwonen. Hamas lijkt hiermee zichzelf te willen herpositioneren om zich aan te sluiten bij het politieke systeem van de Palestijnse Autoriteit als voorbereiding op de post-Amerikaanse fase van onderhandelingen met Israël. En nu maar hopen dat het weer geen fake news is.

Een leider van Hamas in Ramallah vertelde Al-Hayat dat de groepsintentie was om deel te nemen aan de PCC-bijeenkomst van 14 januari, omdat Hamas het politieke systeem wil betreden en wil deelnemen aan de instellingen van de PLO en de PA. Ook wil de groep, volgens dezelfde Hamas-man, het politieke forum delen in het weerstaan ​​van druk van de VS om politieke oplossingen op te leggen aan de Arabieren in de betwiste gebieden.

Hamas-woordvoerder Hossam Badran zei in een verklaring donderdag dat de beweging een officiële uitnodiging ontving om deel te nemen aan de vergaderingen van de Centrale Raad, en ze bestuderen het met belangstelling. Ondertussen zei de secretaris van het Uitvoerend Comité van de PLO, Saeb Erekat, dat de beslissingen die tijdens die vergadering worden genomen ‘noodlottig’ zullen zijn.

Al-Hayat citeert “Gazaanse betrouwbare Palestijnse leiderschapsbronnen” die onthulden dat de visie van Hamas was om “het wapen van het verzet te plaatsen onder het bevel van het leiderschapskader (van de organisatie waaraan het deelneemt) of het uitvoerend comité, als het zou zijn toegestaan ​​om toe te treden,” en dat de beweging een boodschap in die zin had gezonden aan voorzitter Abbas.

Met betrekking tot verzoening citeerden de bronnen Hamas als zou het het idee bevestigen dat het verdeeldheid voor altijd had opgegeven. Ze zeiden dat de Hamaschef in de Gazastrook Yahya Sinwar bij de PA-vertegenwoordigers herhaaldelijk benadrukte dat “de strategische keuze van de beweging, die het politbureau maanden geleden heeft gemaakt, is om over te gaan tot verzoening, met de visie het Palestijnse nationale project te promoten – in het bijzonder omdat het waardeert dat de Palestijnse zaak regionaal en internationaal grote gevaren met zich meebrengt.”

“De oude garde in de beweging weigert verdere concessies te doen zonder te worden getroffen door stappen van Fatah, de PA en Abbas, maar de nieuwe garde, vertegenwoordigd door Yahya Sinwar en plaatsvervangend chef van het politbureau Saleh al-Arouri en anderen, is bepaald niet om terug te keren naar de verdeeldheid”, zei een woordvoerster van Hamas tegen Al-Hayat. Ze voegde eraan toe dat de beweging “niet zal terugkeren om de ministeries en grensovergangen te controleren, zelfs als de zaken blijven zoals ze zijn”, met de huidige stagnatie in het verzoeningsproces.

door David Israel


Bronnen:

♦ naar een artikel “Hamas Tells Abbas It Is Ready to Hand Over Its Weapons to the Palestinian Authority” van David Israel van 5 januari 2018 op de site van The Jewish Press