Peiling: meerderheid Israëlische Joden vindt dat president Trump ‘Israël helpt’

Velen waren van mening dat de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door de Amerikaanse president Donald Trump het vredesproces zou schaden en daarmee ook de Joodse staat.

Plaatje hierboven: Israël 22 mei 2017. Premier Benjamin Netanyahu en zijn vrouw Sara verwelkomen de Amerikaanse president Donald Trump en Melania op de luchthaven van Ben Gurion [beeldbron: Koby Gideon/GPO]

Daarbij gaat het om een “tactiek van paniekzaaierij”, die al lang gebruikt werd om Israël ertoe te brengen zijn historische aanspraken en rode lijnen op te geven. Maar dat pikken de Israëli´s niet meer.

Uit de maandelijkse peiling van de “Vredesindex” van het “Israel Democracy Institute”, die deze week gepubliceerd werd, blijkt dat een stevige meerderheid van de Israëlische Joden van mening is dat Trump de wensen van Israël werkelijk begrijpt en de joodse staat helpt, ondanks de deels hysterische reacties van de andere kant.

Volgens de peiling denkt 65% van de Israëlische Joden dat Trump´s verklaring over Jeruzalem in het belang van Israël zou zijn. Ongeveer hetzelfde percentage van de Israëlische Arabieren zegt precies het tegendeel. Een stevige meerderheid van 59% van de Israëlische joden zei dat Trump over het algemeen de belangen van Israël zou begrijpen en in het voordeel van het land zou handelen.

door NAI Redaktion


In een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel “Umfrage: Trump hilft Israel” op Israel Heute van 5 januari 2018.

bron-logo