Israëls dierenliefde: Zwaarlijvige egels moeten op dieet; oorzaak: teveel kattevoer gegeten

Tien egels die door overgewicht maar wat rondwaggelden, werden naar de dierentuin van Ramat Gan gebracht om daar een fitnessprogramma te volgen nadat ze zo dik waren geworden dat ze niet zich niet eens meer tot een bal konden oprollen om zich te beschermen tegen roofdieren; veel voedsel dat wordt achtergelaten voor zwerfkatten is de schuld voor deze obesistaskwaal bij egels, aldus een bericht op Ynet News van 4 januari 2018.

Plaatje hierboven: De zwaarlijvige Israëlische egel Sherman heeft zich vetgevreten aan kattevoer en lijdt aan obesitas. Sherman volgt thans een dieet in de Zoo van Ramat Gan [beeldbron: Ynet News]

De tien zwaarlijvige egels krijgen thans een strikt dieet voorgeschoteld en moeten oefeningen doen. Dierenliefhebbers vonden ze rond waggelend en brachten ze naar de dierenkliniek van de Ramat Gan dierentuin. Een volwassen mannetje genaamd Sherman woog 1,6 kg toen hij twee maanden geleden in de faciliteit toekwam, dat is bijna het dubbele van het gemiddelde gewicht voor een egel van zijn leeftijd (600-900 gram).

In het begin werd fatman Sherman in een omheining met een andere egel geplaatst, maar nadat hij al het voedsel voor zichzelf had ingepakt, werd hij naar zijn eigen plek verplaatst. Hij is sindsdien 120 gram kwijtgeraakt nadat het personeel zijn dieet had opgevolgd en liet hem achter in een afgesloten ruimte. Het personeel van de dierentuin hoopt dat ze hem in de zomer kunnen vrijlaten.

Boosdoener: teveel kattevoer!
Het personeel verklaarde dat de oorzaak voor de zwaarlijvigheid bij egels waarschijnlijk moet gezocht worden bij het teveel eten van kattevoer. Fatman Sherman zou teveel hebben gesnoept van het kattevoer  voor zwerfkatten, dat in grote hoeveelheden gemakkelijk beschikbaar is voor de egels.

“Veel mensen stoppen kattenvoer op straat voor de zwerfkatten, wat erg leuk is, maar … het probleem is dat er andere dieren in het wild leven die het eten”, vertelde dierenvriend Becka Rifkin aan Reuters. “Omdat het [in Israël] gebruikelijk is om dieren te voederen, zoals katten bijvoorbeeld. Dit bestaat elders in de wereld niet. Dit gebruik is waarschijnlijk afkomstig uit Oost-Europese landen, het is energierijk en eiwitrijk voedsel”, vertelde Yair Weis, adjunct-manager van Haifa Veterinary Services.

Tijdens de Tweede Libanonoorlog van 2006 bleek dat het gebrek aan voorzieningen voor dieren die tijdens een ramp worden geëvacueerd een ernstig probleem vormden. Sinds er raketten werden afgevuurd op Israëlische woningen in het noorden van Israël, moesten grote aantallen Israëlische gezinnen worden geëvacueerd voor de duur van de oorlog. Sommige families weigerden te vertrekken omdat er geen oplossing werd aangereikt voor hun huisdieren. Anderen verkozen hun dieren vrij te laten en werden geëvacueerd. Dit veroorzaakte een grote toename van zwerfkatten en -honden die de straten afschuimden op zoek naar voedsel en drinken.

In Tel Aviv bijvoorbeeld woedt al vele jaren een ware kattenplaag. Duizenden katten zwerven door de stad, straten en parken. Toen ik enkele jaren geleden in Tel Aviv door enkele parken wandelde, merkte ik in het struikgewas vele kattennesten op die duidelijk door mensenhanden waren aangelegd, compleet voorzien van een bakje water en voedsel. Dierenrechtenorganisaties hebben lokaal veel macht en invloed en verhinderen elke adequate aanpak van het probleem.

Het Judaïsme neemt het welzijn van de dieren zeer ernstig en Israël, als een Joodse staat, heeft zich ertoe verbonden om te zorgen voor en het beschermen van zijn dieren. Het land telt ontelbare dierenorganisaties die de ‘Rechten van het Dier’ hoog in het vaandel voeren. Voor een klein land zoals Israël is het bijna ongelooflijk hoeveel soorten dieren er leven.