Hamasleider Al-Arouri: ‘Alleen met geweld krijg je Israël op de knieën’

Vice-leider van Hamas, Saleh al-Arouri, zegt dat de beslissing van het Centraal Comité van de Likoedpartij met betrekking tot de toepassing van de Israëlische soevereiniteit in Judea en Samaria “niet minder gevaarlijk is dan de erkenning door de Amerikaanse regering van Jeruzalem als de hoofdstad van de staat Israël”.

Plaatje hierboven: Teheran, 7 augustus 2017. Een delegatie van Hamas had in Teheran een ontmoeting met Muhammad Javad Zarif, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken. De delegatie bestond onder meer uit Ezzat al-Resheq, Osama Hamdan, Saleh al-Arouri (3de van links) en Zaher Jabarin [beeldbron: Group194]

In een interview met Al-Jazeera, dat op woensdag werd uitgezonden, zei Aruri dat de betekenis van het besluit van de Likoed was “de volledige opheffing van de mogelijkheid van onderhandelingen op basis van internationaal recht die gericht zijn op het oplossen van het Palestijnse probleem.”

Hij beschuldigde de Palestijnse Autoriteit (PA) van het aannemen van een beleid dat verzet [lees: geweld en terreur] tegen Israël voorkomt, omdat het de Joodse staat in staat stelt om Judea en Samaria onder controle te houden. “Het gewelddadige verzet moet in de praktijk worden geïmplementeerd, omdat alleen Israël daardoor kan worden tegengehouden”, zei Aruri.

De plaatsvervangende Hamas-leider prees het standpunt van Iran over het Palestijnse probleem, zeggende: ‘Teheran erkent de legitimiteit van Israël niet en is bereid om hulp te bieden aan het Palestijnse verzet. De betrekkingen tussen Hamas en Iran zijn gebaseerd op deze grondslagen.”

Aruri enkele maanden geleden verklaarde dat Hamas en Iran zijn overeengekomen hun vroegere verschillen opzij te zetten. Hij sprak in Teheran, waar hij leiding gaf aan een hooggeplaatste Hamas-delegatie (plaatje bovenaan).

“We zijn (naar Iran) gekomen om te laten zien dat onze geschillen nu geschiedenis zijn. We hebben een belangrijke overeenkomst gesloten om niet toe te staan ​​dat de geschillen negatieve gevolgen zouden hebben voor onze bilaterale banden, zodat we zelf de obstakels achter ons kunnen laten,” zei Aruri.

door Dalit Halevi


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dalit Halevi “Hamas leader: Only force will work against Israel” van 5 januari 2018 op de site van Arutz Sheva