PA gaat betalingen voor elektriciteit in Gaza hervatten in het kader van verzoeningsakkoord

Abbas had de financiering stilgelegd van de betaling van de electriciteit leveringen aan Gaza om Hamas onder druk te zetten om het verzoeningsakkoord te implementeren. Vooral het feit dat Hamas weigert te ontwapenen conform het akkoord ligt Abbas bijzonder dwars.

Maar ook zonder dat dit gebeurt, gaat de PA thans de betalingen weer hervatten; van zodra dit voor elkaar is keert de enclave terug naar het normale programma van 6 tot 8 uur elektriciteit op dagelijkse basis.

De Palestijnse Autoriteit zei woensdag dat ze klaar is de betalingen voor al haar elektriciteitsverbruik voor de Gazastrook te hervatten en beëindigt hiermee een deel (niet volledig!) van de meer dan zes maanden durende economische boycot van de al zo geteiserde bevolking in de Strook. Palestijnen die andere Palestijnen boycotten,

De maatregel komt voort uit een Palestijns verzoeningsproces tussen de PA en de Hamas-terreurgroep die de afgelopen 10 jaar over de strook heeft geregeerd, en was een van de belangrijkste eisen van Hamas. Abbas had de betalingen aan Israël voor de elektriciteit drastisch verminderd – en daarmee de aanvoer drastisch verminderd – in een poging om Hamas onder druk te zetten om zijn greep op Gaza te verminderen.

De PA heeft thans gevraagd dat Israël nu verder gaat met het leveren van nog eens 50 megawatt aan de stroomkabels van Gaza, waardoor de levering van elektriciteit aan Gaza wordt hersteld naar wat het was vóór juni 2017, aldus minister Hussein al-Sheikh van het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring aan het officiële PA-nieuws site Wafa.

De terugkeer van de reguliere stroomvoorziening naar de Strip zou betekenen dat Gazanen opnieuw zes tot acht uur elektriciteit per dag zouden zien, in plaats van twee tot vier uur per dag die ze tijdens de reductie ontvangen. Op sommige dagen tijdens de elektriciteitscrisis kregen sommige inwoners van Gaza meer dan vier uur elektriciteit per dag, dankzij de brandstofvoorraden die vanuit Egypte werden verzonden.

De extra tekorten aan elektriciteit bemoeilijkten ernstig de essentiële diensten in Gaza, zoals waterzuivering en gezondheidszorg. Tot juni betaalde de PA NIS 40 miljoen ($ 11,1 miljoen) per maand voor 125 megawatt elektriciteit voor Gaza. In juni verlaagde de PA haar elektriciteitsbetalingen voor Gaza aan Israël met 35%, waardoor Israël langzaam het aantal megawatt dat het aan de Strook leverde, verminder van 125 tot 75 megawatt.

Een overeenkomst via een Egyptische bemiddelaar in het begin van oktober stelde aanvankelijk een deadline van 1 december voor de terreurgroep om de macht in de Gazastrook volledig over te dragen aan de Palestijnse Autoriteit, die wordt gedomineerd door de Fatah-partij van PA Abbas, maar dat werd later opgeschoven naar 10 december, maar ook die deadline is intussen verstreken zonder gevolg.

Hamas heeft geëist dat Abbas alle sancties oplegt die hij op de Strip heeft geplaatst als onderdeel van verzoeningsmaatregelen. De sancties omvatten ook ingrijpende bezuinigingen op de salarissen van duizenden overheidsmedewerkers in Gaza, evenals bezuinigingen op medische hulp. PA-premier Rami Hamdallah zei in televisieverslagen dat de elektriciteit werd hersteld als onderdeel van het verzoeningsproces.

In de afgelopen weken is de PA begonnen haar medische hulp aan de strook ook te herstellen. Ondanks het trage opheffen van de sancties op de Strip door Abbas, bleven zowel Fatah als Hamas zeggen dat het verzoeningsproces bijna mislukte, grotendeels over de kwestie van wat er met de militaire vleugel van Hamas zal gebeuren.

“Wie niet kan zien dat het verzoeningsakkoord afbrokkelt, is blind”, zei Hamas chief Yahya Sinwar in december. “Sommige mensen willen verzoening op Israëlische en Amerikaanse voorwaarden, wat betekent dat ze de wapens en de tunnel- en raketmogelijkheden moeten overdragen,” voegde Sinwar eraan toe. Hamas beweerde in december dat het de controle over alle overheidsministeries had overgedragen, maar Fatah’s toponderhandelaar Azzam al-Ahmad zei later dat er nog steeds ‘obstakels’ waren.

Sinds het begin van dit verzoeningsproces tussen rivaliserende Palestijnse facties – waar verscheidene anderen in het verleden hebben gefaald – was de vraag over het lot van de 25.000 man sterke militaire vleugel van Hamas een heikel punt tussen de partijen. Abbas wil dat de PA de volledige controle over alle wapens en veiligheid in de Gazastrook heeft, maar Hamas weigert zijn arsenaal op te geven. Hamas, die de vernietiging van Israël zoekt, heeft drie oorlogen met Israël gevoerd sinds het in 2007 tijdens een staatsgreep Al Fatah met geweld uit de Strook verdreef.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dov Lieber “PA to resume full payments for Gaza electricity amid reconciliation bid” van 3 januari 2018 op de site van The Times of Israel