Hoeveel hulp geven de Amerikanen aan de Palestijnen en waar dient het voor?

Volgens het Amerikaanse consulaat op de website van Jeruzalem zijn de Verenigde Staten veruit de grootste donor van financiële hulp aan de Palestijnen sinds de ondertekening van de Oslo-akkoorden in 1994.

Echter, de Amerikaanse president Donald Trump dreigde dinsdag om deze hulp aan de Palestijnen te beëindigen of toch sterk te verminderen, nadat Ramallah had aangekondigd dat het niet wil samenwerken met de VS en Israël om de draad van het vredesproces weer op te nemen, uit woede en frustratie omdat Trump op 6 december Jeruzalem als hoofdstad van Israël had verklaard.

Het  Palestijnse leiderschap accepteert de VS niet langer in de rol van bemiddelaar in het vredesproces, maar wil uiteraard wel graag de honderden miljoenen dollars hulp die ze jaarlijks van de VS krijgen, blijven incasseren om in de eerste plaats zichzelf te verrijken en tevens de strijd om de vernietiging en delegitimisering van Israël te blijven bekostigen.

In feite draait de kwestie niet om hoeveel en hoe lang de VS blijven doorgaan met de Palestijnen financieel te bedruipen maar eerder hoe lang de VS zich financieel zullen laten oplichten door het Palestijnse leiderschap “in ruil voor niets”, behalve dan haat, vijandschap en beschimpt worden zoals hierboven op de cartoon wordt geïllustreerd [beeldbron: Reuters/Getty]. “Voor wat, hoort wat” en dat zullen de Palestijnen geweten hebben. Trump boos maken is echt geen goed idee.

Een reactie van de Amerikanen liet dan ook niet lang op zich wachten. Trump twitterde op dinsdag dat Washington de PA honderden miljoenen dollars per jaar betaalde “voor niets” en klaagde dat de VS “geen waardering of respect” als tegenprestatie ontvingen. Ook de Amerikaanse ambassadeur aan de VN Nikki Haley dreigde ermee de financiering van het Palestijnse VN-vluchtelingenagentschap UNRWA stop te zetten als de Palestijnen weigerden deel te nemen aan vredesonderhandelingen.

Maar om hoeveel Amerikaanse hulp gaat het hier en wat impact heeft dit op de Palestijnse samenleving? In feite zijn er drie soorten Amerikaanse hulp aan de Palestijnen. Deze hulp bedroeg de afgelopen jaren ongeveer $ 600 miljoen per jaar en kan grofweg worden verdeeld in drie categorieën.

Meer dan 5 miljard in USAID sinds 1994
De eerste is USAID, het kanaal waarmee het ministerie van Buitenlandse Zaken hulp verleent aan landen over de hele wereld. De tweede is de economische ondersteuning van de openbare orde in de Palestijnse Autoriteit. Deze twee categorieën waren misschien de hulp die Trump in zijn tweet in gedachten had, hoewel de president dit niet specificeerde. De derde is de steun van de VS aan de VN-organisatie United Nations Relief and Works Agency (UNRWA) waarover Nikki Haley het had.

Sinds Oslo 1994 heeft Washington de Palestijnen via USAID meer dan $ 5,2 miljard verschaft. Dit geld wordt gebruikt voor het ontwikkelen en ondersteunen van de Palestijnse Autoriteit, inclusief steun voor schuldverlichting (zoals het helpen betalen van de medische schulden van Palestijnen in Israëlische of andere buitenlandse ziekenhuizen), sanitaire voorzieningen, economische ontwikkeling in de publieke en private sector, infrastructuurontwikkeling, onderwijs, bestuur, gezondheid en essentiële humanitaire hulp aan de Gazastrook.

Het geld van de USAID is ook bestemd als een reddingslijn voor de tientallen ngo’s die in de Palestijnse gebieden op basisniveau werken om conflictvermindering te ondersteunen en waarden van geweldloosheid en vredes zoeken in te dijken. Los van dit geld van de USAID, dat in 2016 $ 290 miljoen bedroeg, geeft de VS ook elk jaar een grote som om orde te handhaven.

Deze ondersteuning, waarvoor in 2016 bijna $ 55 miljoen was begroot, omvat training en levering van uitrusting aan de PA-veiligheidstroepen en de politie, training van brandweermannen, rehabilitatie van rechtszalen en opleiding van rechters en advocaten. Israël werkt soms samen met Palestijnse veiligheidstroepen om terreuraanslagen te verijdelen tegen Israëlische of Palestijnse burgers.

In zijn begroting 2017, kreeg Ramallah bijna $ 345 miljoen toegewezen voor de omstreden begunstigden. In totaal verwachtte het $ 693 miljoen aan buitenlandse hulp voor het fiscale jaar 2017. Hoewel de Amerikaanse hulp, die grotendeels niet direct wordt overgemaakt naar de kas van de PA maar eerder wordt uitbetaald aan derden, in principe niet kan en ook niet mag worden gebruikt voor het betalen van de families van terroristen, beweren velen dat het Palestijnse leiderschap eenvoudigweg andere fondsen in het budget bevriest en vrijmaakt om de begunstigde [terroristen en of hun families] te vergoeden voor hun ‘bewezen diensten’.

UNRWA ‘onmisbaar’ voor Palestijnen
De Amerikaanse hulp aan UNRWA in de afgelopen jaren is veel groter geweest dan die van om het even welk ander land, en overtreft de honderden miljoenen die via USAID aan de Palestijnen zijn gegeven. UNRWA opereert vaak in de armste Palestijnse buurten en vluchtelingenkampen en biedt onderwijs aan honderdduizenden studenten. De organisatie biedt ook essentiële humanitaire diensten, waaronder het runnen van gezondheidsklinieken en vrouwencentra. In 2016 beloofde de VS $ 355 miljoen voor de operaties van UNRWA. De op één na hoogste donor was de EU en beloofde 160 miljoen dollar.

Een groot deel van het werk van UNWRA vindt plaats in Palestijnse vluchtelingenkampen buiten de Palestijnse gebieden, onder meer in Jordanië, Libanon en Syrië. Amerikaanse donaties aan UNRWA zijn de afgelopen jaren aan het afnemen. In 2015 hebben de VS $ 380,5 miljoen aan UNRWA gegeven en in 2014 $ 408 miljoen aan de vluchtelingenorganisatie van de VN. Volgens UNRWA leidt het agentschap een half miljoen kinderen op in meer dan 700 scholen in het Midden-Oosten (270.000 in Gaza). De artsen van het bureau zien jaarlijks 11 miljoen patiënten in bijna 150 klinieken voor basisgezondheidszorg. UNRWA voert ook een beroepsopleiding uit en bereidt elk jaar 9.000 jongeren voor op banenmarkten, aldus het agentschap.

UNRWA, volgens het agentschap, staat ook meer dan 40.000 vluchtelingen met een handicap bij en leidt recreatieve centra voor 200.000 vluchtelingenkinderen en -kinderen. Het bureau heeft meer dan 30.000 onderwijzend personeel, artsen, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, sanitairarbeiders en ingenieurs in dienst. Chris Gunness, de woordvoerder van de UNRWA, vertelde woensdag tegen The Times of Israel: “We hebben [nog] geen aanwijzingen van de Amerikaanse regering dat zij van plan zijn de financiering voor UNRWA te wijzigen. De bijdrage van UNRWA aan menselijke ontwikkeling – met name via onderwijs en gezondheidsdiensten – is beschreven als onmisbaar voor de waardigheid van Palestijnse vluchtelingen en de stabiliteit van de regio,” voegde hij eraan toe.

Peter Lerner, een onlangs gepensioneerde woordvoerder van de Israel Defense Forces, voerde aan dat het terugdringen van de financiering van de UNRWA alleen de zwaksten in de Palestijnse samenleving zou schaden, wat leidt tot meer terreur en extremisme. “Er zijn veel problemen met UNRWA, maar het verminderen van financiële steun aan de organisatie doet de zwakste leden van de Palestijnse samenleving pijn en het is onwaarschijnlijk dat de Palestijnse Autoriteit hierdoor terug aan de onderhandelingstafel zal komen”, schreef Lerner op zijn Twitter-account. “De vluchtelingenkampen zijn historisch gezien broeinesten geweest voor terroristische activiteiten, een verzwakking van deze bevolking zal alleen maar leiden tot meer extremisme en geweld. Dit draagt ​​niet bij aan veiligheid of stabiliteit in de regio,” concludeerde hij en besloot met “de tijd is gekomen om de UNRWA te ontmantelen”.


Bronnen:

♦ naar een door Brabosh ingekort artikel van Dov Lieber “How much aid does the US give Palestinians, and what’s it for?” van 3 januari 2018 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.