Minister Shaked: ‘Wij zijn al 50 jaar in Judea & Samaria en blijven daar nog eens 5000 jaren’

In het Parlementair Comité van de Knesset werd gisteren de interactie besproken tussen de Knesset en Israëlische burgers in Judea en Samaria, tegen de achtergrond van de richtlijn van de minister van Justitie Ayelet Shaked dat elke nieuwe overheidswetgeving een verwijzing naar Judea en Samaria zou vereisen. Knesset-leden die probeerden zich met de discussie te bemoeien, werden verwijderd uit de commissiezaal, waaronder Michal Rozin en Issawi Freij van Meretz en Oren Hazan van de Likud.

De minister van Justitie, Ayelet Shaked (Joods Huispartij), zei tegen de commissie dat “in mei jongstleden, samen met minister Yariv Levin, een brief aan alle leden van de commissie voor ministeriële wetgeving stuurde, waarin werd uitgelegd dat we van plan zijn een nieuwe werkprocedure voor de overheid te regelen. Volgens de procedure die we proberen vast te leggen – vooraleer we een wetsvoorstel over de verdiensten van de overheid bespreken – willen we begrijpen wat het betreffende ministerie van plan is toe te passen op inwoners van Judea en Samaria,” zei Shaked.

Volgens haar kan een dergelijke procedure niet plaatsvinden zonder een overheidsinstantie die deel uitmaakt van de betreffende activiteit. “Ik heb daarom besloten tot een mini-reorganisatie in mijn kantoor. Het Judea en Samaria gebied is verhuisd van de administratieve afdeling naar de publiek-constitutionele afdeling onder de leiding van plaatsvervangend procureur-generaal Raz Nizri. Binnen deze afdeling hebben we een nieuwe eenheid opgericht die onder meer verantwoordelijk is voor het onderwerp van wetgevende gelijkheid in Judea en Samaria.”

Shaked merkte op dat het nieuwe benoemde hoofd van de eenheid advocaat Avinoam Segal was, die veel kennis en ervaring met zich meebrengt, en sinds begin december valt deze kwestie onder zijn verantwoordelijkheid. “We zijn niet in Judea en Samaria om op een dag te verdwijnen. We zijn hier al 50 jaar en we zullen hier nog 5.000 jaar zijn”, benadrukte de minister van Justitie.

Plaatsvervangend minister van Defensie Rabbi Eli Ben Dahan vertelde de Huiscommissie: “Het spijt me dat ik de linksen die hier zitten teleur moet stellen, maar de inwoners van Judea en Samaria zijn hier om voor altijd te blijven.” Als onderdeel van zijn werk is de vice-minister verantwoordelijk voor het bepalen van de Juridisch Adviseur voor de werkprioriteiten van Judea en Samaria op het gebied van evenwichtsregelgeving die van toepassing is in de staat Israël als geheel, maar niet in Judea en Samaria. “We hebben wetten opgesteld die moeten worden toegepast op Judea en Samaria, waarvan bijna 70 procent betrekking heeft op planning en constructie. In het komende jaar zullen we steeds meer wetten ontwikkelen en toepassen op Judea en Samaria.”

door Mordechai Sones


Bronnen:

♦ naar een door Brabosh ingekort artikel van Mordechai Sones van 3 januari 2018 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Minister Shaked: ‘Wij zijn al 50 jaar in Judea & Samaria en blijven daar nog eens 5000 jaren’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.