Israël’s kabinet keurt ‘wortel-en-stok’-plan goed om Afrikaanse illegalen terug te sturen

Israël heeft duizenden Afrikanen geïnformeerd die het afgelopen decennium illegaal het land zijn binnengekomen dat ze in de komende drie maanden moeten vertrekken of de gevangenis in moeten. Maar er is een financiële toelage voor degenen die samenwerken en voor 31 maart aanstaande vertrekken.

‘Elk land moet zijn grenzen bewaken’, zei premier Benjamin Netanyahu bij de opening van een speciale kabinetsvergadering om de kwestie woensdag aan te pakken. ‘De grenzen beschermen tegen illegale binnenkomst hoort zowel een recht als een voorrecht van een soevereine natie te zijn. Daartoe hebben we twee grote projecten uitgevoerd: de aanleg van een barrière om de massale infiltratie naar Israël vanuit Afrika te blokkeren. Deze omheining is gebouwd op onze grens met de Sinaï en heeft naar mijn inschatting de pogingen van honderdduizenden infiltranten voorkomen. Anderen kwamen aan, maar bereikten Israël niet.’

Netanyahu zei dat de illegale migratie naar Israël nu is gestopt en dat de infiltratie nul is. ‘Nul,’ zei hij. Maar nu ‘is er een tweede klus … om de infiltranten te verwijderen die illegaal Israël zijn binnengekomen voor de bouw van de barrière.’ Oorspronkelijk waren er ongeveer 60.000 infiltranten, zei hij. De staat is erin geslaagd om tot nu toe 20.000 naar huis te sturen. Dit jaar stuurde de staat er ongeveer 4.000 naar huis. Er is nu een grote inspanning gaande om de meesten – ‘een aanzienlijk aantal’ – te verwijderen van degenen die blijven en die nog steeds ‘illegale infiltranten in Israël zijn’.

‘We presenteren hun een plan van de regering dat vandaag begint,’ zei Netanyahu, en voegde eraan dat bij zijn twee reizen naar het zuiden van Tel Aviv een paar maanden geleden aan bewindslieden om de waarheid te beoordelen van klachten van bewoners over de ‘nachtmerrie’ die wordt veroorzaakt door de toevloed van illegale migranten naar de buurt, was hij verdrietig onder de indruk van de hoeveelheid schade veroorzaakt door de infiltranten naar het gebied.

‘We zijn twee keer door het gebied gereisd,’ zei hij, ‘één keer tijdens de dag en toen nog een tweede keer – Aryeh Deri herinnert het zich nog goed – ’s nachts, omdat ik de situatie wilde beoordelen zonder dat mensen wisten dat de premier en de ministers kwamen ; dus gingen we ’s nachts rond.

‘En het is volkomen duidelijk, we kunnen zien dat de dingen zijn zoals ze zijn genoemd, we kunnen de nood van de bewoners zien, degenen die al zoveel jaren in de buurt hebben gewoond. We gingen naar hun appartementen, we spraken met hen en we zagen de wetteloosheid, de desintegratie van wet en orde, en het verlies van een gevoel van persoonlijke veiligheid en vele andere dingen.

En nu maken we onze belofte waar: om de rust, het gevoel van persoonlijke veiligheid en de wet en orde te herstellen voor de inwoners van Zuid-Tel Aviv en de bewoners van veel andere buurten. ‘De ministers van het kabinet hebben de begroting en het plan goedgekeurd voor handhaving tijdens de vergadering. De Population and Immigration Authority heeft de migranten al uit Soedan en Eritrea op de hoogte gebracht, pre 1 januari moeten ze terugkeren naar hun eigen land of naar een derde natie – naar Rwanda of naar Oeganda, zei minister van Binnenlandse Zaken Aryeh Deri.

Degenen die vóór 31 maart aan de richtlijn voldoen, ontvangen een betaling van $ 3.500, samen met gratis vliegtickets en andere incentives. Netanyahu zei dat hun veiligheid bij aankomst in hun thuislanden al gegarandeerd is door diplomatieke afspraken tussen Israël en de verschillende Afrikaanse landen. Degenen die niet vrijwillig samenwerken, blijven uiteindelijk als gasten van de Holot Prison-faciliteit totdat ze worden gedeporteerd.

‘Ik denk dat het belangrijk is dat mensen begrijpen dat we hier absoluut niets illegaals doen, en iets dat absoluut noodzakelijk is. En de infiltranten hebben een eenvoudige keuze: ofwel om met ons samen te werken en om vrijwillig te vertrekken op een respectabele, respectabele, humane, legale manier, of anders natuurlijk zullen we gedwongen worden om de andere instrumenten tot onze beschikking te gebruiken die eveneens volledig legaal zijn.

‘Ik hoop dat ze ervoor kiezen om met ons samen te werken.’ Netanyahu bedankte de ministers van Binnenlandse Zaken, Financiën, Openbare Veiligheid en de hoofden van de veiligheidsdiensten voor de coördinatie van het project en de samenwerking tussen elkaars afdelingen. ‘We zijn op weg om een ​​zeer pijnlijk probleem op te lossen.’

Video: PM Netanyahu’s remarks at Cabinet meeting – 03/01/2018
(Hebreeuws gesproken Engels ondertiteld)


Bronnen:

♦ naar een artikel “Israel’s Cabinet Approves Carrot-and-Stick Program to Convince African Illegals to Go Home (video)” van Hana Levi Julian van 3 januari 2018 op de site van The Jewish Press.

Gerelateerd op deze blog:

♦ Knesset keurt plan goed om 40.000 illegale immigranten uit Israël te zetten
https://brabosh.com/2017/12/12/pqpct-fwb/

♦ Israël vindt een manier om illegale immigranten het land uit te zetten
https://brabosh.com/2017/10/27/pqpct-euh/

♦ Israël’s zuidelijke grens met Egypte is voor 100% effectief in het voorkomen van infiltratie
https://brabosh.com/2017/09/18/pqpct-eeq/

♦ Illegale Afrikaanse vluchtelingen demonstreren in Tel Aviv om Israëlisch staatsburger te worden
https://brabosh.com/2014/01/08/pqpct-tma/