De Palestijnen hebben de steun verloren van de Arabische wereld; wanneer volgt Europa?

Expert voor het Midden-Oosten en universitair hoofddocent aan de Bar Ilan Universiteit, wekelijkse columnist van Arutz Sheva, dr. Mordechai Kedar, zegt dat de Palestijnse Autoriteit haar steun in de Arabische wereld verliest en beweert dat het aantal voormalige bondgenoten die “ziek zijn van de Palestijnen” toeneemt. En dat is omdat zij inzien dat hun steun aan de anti-Israëlische PA-hetze ingaat tegen hun eigen nationale belangen.

Geïnterviewd door Channel 20, zegt Kedar dat de Arabische wereld steeds meer onder de indruk is van

“de interne stabiliteit van Israël, de democratie – die zelfs allerlei misdadigers toelaat om te zeggen dat ze zich niet willen aanmelden [voor militaire dienst] – en het feit dat in Israël 20% van de bevolking Arabieren zijn en niet een van hen die wegvlucht.

Ze weten zelfs dat de Palestijnen, die onder de Israëlische ‘bezetting’ leven, een veel beter leven genieten dan alle andere Arabieren in het Midden-Oosten. Ze begrijpen dat Israël iets is dat niet aansluit op wat hen is geleerd – het is iets anders.”

Kedar legde uit dat de Arabische wereld geïrriteerd raakte met PA-pogingen tegen Israël in het licht van de erkenning door de Amerikaanse president Donald Trump van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël:

“Wat er gebeurde was dat Trump waarschuwde dat hij zou stoppen met het financieren van landen die tegen de VS stemden – in Egypte wil niemand zijn voedsel verliezen alleen omdat de Palestijnen Jeruzalem willen hebben.

Vandaar dat de Palestijnen er in deze kwestie erin zijn geslaagd om veel Arabieren in het Midden-Oosten te irriteren, in de mate dat mensen zeggen: ‘Waarom moeten we door de Palestijnen gevangen worden gehouden in het vredesproces met Israël? Als het in ons belang is om vrede met Israël te hebben, laat ons dan verder gaan en de Palestijnen hun rug breken op Israël. ‘

Naar mijn mening hebben de Palestijnen de Arabische wereld voor een groot deel verloren en staat het hele Palestijnse nationale project op de rand van instorten, omdat Trump de PA ‘Jeruzalem-kaart’ – die geen substantie heeft – uit hun toren van kaarten heeft getrokken.”

door Tal Polon


Bronnen:

♦ naar een artikel “‘The Palestinians have lost the support of the Arab world'” van Tal Polon van 2 januari 2018 op de iste van Arutz Sheva

 

Een gedachte over “De Palestijnen hebben de steun verloren van de Arabische wereld; wanneer volgt Europa?

Reacties zijn gesloten.