Over de islamisering van de Tempelberg en de fameuze bult op de ‘Armageddon Muur’

Na 19 jaar van vandalisme door Jordanië, dat illegaal het Oude Stadsdeel van Jeruzalem van 1948 tot 1967 bezette, heeft Israël de wallen van de oude stadsmuren hersteld met inbegrip van de restauratie van het oude Joodse Kwartier alsmede de Klaagmuur, die tot dan door de Jordaniërs werd gebruikt om autowrakken te dumpen.

Islamisering van de Tempelberg
Echter, sinds 1996 is de islamitische Waqf begonnen om het moskeecomplex op het plateau van de Tempelberg te transformeren en werden er nieuwe moskeeën en bijbehorende gebouwen op het plateau van de site gebouwd. Dit alles met het doel een moskee complex te creëren dat zou kunnen wedijveren met dat van Mekka in Saoedi-Arabië.

Om de islamisering van de Tempelberg te doen slagen dienden alle oude Joodse structuren die konden gerelateerd worden aan de Tempel, vernietigd worden, als onderdeel van een masterplan van Yasser Arafat om elk spoor uit te roeien dat kan verwijzen naar de Joodse religieuze en historische banden met de site.

In 1999 werd zowat 9000 ton puin van de Tempelberg afgevoerd naar de Kidron Vallei. Tientallen vrachtwagens reden af en aan om alle Joodse artefacten die dateerden uit de Eerste en de Tweede Tempel periode samen met al het andere puin af te voeren naar de verschillende vuilnisbelten buiten de stad.

Israëlische archeologen zullen later nog veel artefacten op die stortplaatsen trachten te recupereren (zie de website v/d Temple Mount Sifting Project en hieronder de videoreportage).

Video: Redt de relieken van ons erfgoed:
The Temple Mount Sifting Project

De bult op de Muur
Echter, door al die boven- en vooral ondergrondse graafwerken en verbouwingen liep het (en loopt nog) af en toe wel eens mis. In 2002 verscheen op de zuidelijke muur van de Tempelberg een bult (plaatjes hierboven) die het volgende jaar nog in omvang toenam. Israëlische archeologen stelden vast dat de bult op de Zuidelijke Muur werd veroorzaakt door bouwwerken in opdracht van de Wakf van een ondergrondse moskee die grenst aan de binnenkant van de muur en waarschuwden voor een dreigende instorting van de wand.

Waqf ambtenaren deden een vergeefse poging om de schade te herstellen en weigerden alle hulp van Israëlische deskundigen. Indien de muur zou instorten, zou de Palestijnse Autoriteit hier ongetwijfeld munt trachten uit te slaan en de schuld van de ineenstorting bij Israël leggen en in de Arabische wereld verkondigen dat het allemaal te wijten was aan Joodse pogingen om de islamitische heilige plaatsen te vernietigen en de wederopbouw van de [Derde] Tempel aan te vatte0n, terwijl het net andersom gebeurde.

Zich realiserend dat een dergelijke ramp een oorlog in de hele regio kon doen uitbreken, gaven vele internationale journalisten de structuur de bijnaam de ‘Armageddon Muur’. Na een deal tussen Israël en de Islamitische Wakf, werd de bult op de muur door een Jordaans team ‘hersteld’. Echter in het voorjaar van 2004 verscheen een nieuwe bult, dit keer op de muur aan de oostelijke zijde en herhaalde het hele schouwspel zich opnieuw.

Opnieuw instortingen
Meer recent, in 2013, ontstonden er opnieuw problemen met de Muur. De Washington Post berichtte op 27 augustus 2013 dat de Turkse media schreven dat een deel van het plateau op de Tempelberg nabij de Al Aqsa Moksee was ingestort “die een ernstig veiligheidsrisico creëerde en een mogelijke bedreiging voor de stabiliteit van de islamitische structuur.”

De Turkse pers schreef dat dit de tweede ernstige ineenstorting op de Tempelberg in de afgelopen vijf jaar zou zijn, die veroorzaakt werd door een “opzettelijke Israëlische actie” om de moskee opzettelijk in elkaar te laten zakken “zodat de Joodse Tempel kan herbouwd worden.”

Experts waarschuwen al jaren dat de bouwprojecten die worden uitgevoerd door moslims bovenop de Tempelberg de structuur destabiliseren, en velen denken dat het slechts een kwestie van tijd is voordat het volledig instort. Sommigen vrezen dat een dergelijke ineenstorting zou kunnen plaatsvinden tijdens een van de volgende Ramadan’s, wanneer ca. 100.000 moslims boven op de Tempelberg samenkomen om te bidden.

Een gedachte over “Over de islamisering van de Tempelberg en de fameuze bult op de ‘Armageddon Muur’

Reacties zijn gesloten.